Vrouw/Seks & Relaties
1651439926
Seks & Relaties

Lieve Sabine

’Mijn vriend is ziekelijk jaloers’

In Lieve Sabine bespreken we de opvallendste, leukste, moeilijkste en soms ook pijnlijke problemen.

Lieve Sabine, ten einde raad schrijf ik dit want ik weet niet meer wat ik moet doen. Mijn vriend, met wie ik inmiddels een jaar verkering heb, is zo jaloers dat het alles beïnvloedt. Hij controleert alles wat ik doe en heeft zelfs een app op mijn telefoon geïnstalleerd waarmee hij precies kan zien waar ik ben. Ik stemde er mee in omdat ik niets te verbergen heb maar nu legt hij dat wat hij leest ook al verkeerd uit.

Ga ik na mijn werk langs de drogist dan beschuldigt hij me ervan dat ik met iemand iets heb gedronken in het café dat toevallig in dezelfde straat zit. En die iemand is dan een man. Niets van waar natuurlijk en het kost me heel wat overredingskracht om hem ervan te overtuigen dat ik echt alleen maar wattenstaafjes en conditioner ging halen. Daarnaast leest hij om de haverklap de berichten in mijn telefoon. En laatst zei hij ineens dat ik geen berichten moet verwijderen. Verwijderen? Ik weet niet eens hoe het moet en heb dan ook geen idee waar hij het over heeft.

Gaan we in de stad samen wat drinken met vrienden, dan hebben we na afloop regelmatig bonje omdat hij mij verwijt veel te amicaal met andere mannen te zijn geweest. En ik ben me van geen kwaad bewust. Ik ga zelfs bewust gesprekken met andere mannen uit de weg.

Hij belt me voortdurend overdag wat ik aan het doen ben, zelfs als ik op mijn werk ben. Ook vindt hij het niet fijn als ik ergens alleen naartoe ga. Zelfs al zou ik naar mijn oma in het bejaardenhuis willen, dan gaat hij mee en als hij niet kan, dan mag ik niet. Het begint ziekelijk te worden en ondanks dat ik heel veel van hem houd, sta ik op een punt om de relatie te verbreken door zijn gedrag.

Ik verander van een spontane vrouw in een gesloten type dat vastgelijmd lijkt aan haar man. Maar toen ik laatst tijdens een ruzie zei dat ik overwoog om onze relatie te verbreken als hij zo jaloers zou blijven, barstte hij in huilen uit en zei niet te willen leven zonder mij. Ik wil niet dat hij zichzelf iets aandoet, ik hou van hem, maar wil zo ook niet verder. Wat moet ik doen?

Sabine: “Wat een nare situatie! Dreigen met zelfmoord omdat je het wellicht uitmaakt, is je reinste emotionele chantage. Besef goed dat het uiteindelijk zijn keuze is en probeer hem dat ook duidelijk te maken. Laat hem niet de schuld op jou schuiven, jij hebt geen controle over wat hij doet. Wellicht wil je professionele hulp en dan kunt je iedere werkdag van 10:00 tot 16:00 terecht bij de psychologen van de zelfmoordpreventielijn op 020-3113888

Voor je vriend is het belangrijk dat hij zelf in gaat zien dat zijn onredelijke jaloezie niet over de situatie gaat maar voortkomt uit de gedachten die hij over die situatie heeft. Jaloerse mensen denken regelmatig dat ze echt ‘weten’ wat de ander denkt of gaat doen. Hij projecteert zijn eigen gedachten op jou. Misschien denkt hij zelf weleens aan seks met een ander maar vaak gaat het om zijn eigen negatieve zelfbeeld. ‘Ik ben niet goed genoeg, dus ze zoekt het vast en zeker bij een ander.’ Herken je dit? Laat hem beseffen dat het om zijn gedachtes gaat.

Wellicht heeft hij er baat bij om eens met iemand te praten over zijn allesverzengende behoefte om jou te controleren. Als je serieus veel van hem houdt zou je ook nog een gesprek met een relatietherapeut kunnen overwegen. Ik kan jou alleen maar sterkte wensen en hopen dat je je grenzen weet te bewaken. Heel veel succes!”

Heb je ook een vraag voor Lieve Sabine? Stel hem dan hier anoniem.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.