Nieuws/Vrouw
165233213
Vrouw

Boerin Ingrid: Buitenstaanders denken dat we stinkend rijk zijn, maar we hebben het moeilijk

Waar voor de een de economie weer een beetje aantrekt, blijft het voor de ander ontzettend moeilijk het hoofd boven water te houden. Zo ook voor de boeren in Nederland. Meer dan de helft van de varkens- en kippenhouders leeft gemiddeld al vijftien jaar onder de armoedegrens. Dit komt Ingrid de Sain (46) bekend voor. "We zijn al vier jaar niet op vakantie geweest. Er is gewoon geen geld voor."

De cijfers zijn schokkend. ING heeft een rapport naar buiten gebracht waaruit blijkt dat ruim 45 procent van alle varkens- en kippenhouders onder de armoedegrens leeft. Niet alleen deze tak van boeren heeft het moeilijk, dat geldt ook voor Ingrid die samen met haar man een melkveehouderij heeft. "We hebben drie kinderen. Een meisje van 15, zoon van 16 en een dochter van 18. We melken iedere dag zo’n 85 koeien. Tel daar het jongvee nog bij op en we zijn voor Nederlandse begrippen een gemiddeld boerenbedrijf."

In de rode cijfers

"Het ging mis toen een aantal jaar geleden de melkprijs enorm kelderde. Reken zelf maar uit: krijg je 21 cent per liter melk, maar je betaalt 30 cent voor de kosten: dan krijg je een minbedrag. In het begin teer je op de reserves, maar als er vervolgens geen verbetering komt, zak je steeds verder de rode cijfers in."

"Het is al vier jaar geleden dat we op vakantie zijn geweest. Uitstapjes doen we niet of nauwelijks. Bij alles wat er gekocht moet worden, denk ik: hebben we het écht nodig? Kunnen we een vervangend product vinden dat goedkoper is? Dat geldt voor privé-aankopen, maar ook bedrijfsmatig. Voer voor de koeien, schilderwerk, het inhuren van een loonwerker: als het even kan proberen we te bezuinigen en doen we zoveel mogelijk zelf. Puur om geld te besparen."

Kinderen teleurstellen

"De zorgen over de financiën beheersen onze levens. We werken keihard, zeven dagen in de week, staan vierentwintig uur per dag stand-by, maar het wordt op dit moment niet beloond."

"Onze oudste dochter begrijpt het, evenals onze middelste zoon. Ze hebben zich erbij neergelegd en beseffen dat we niet zomaar een dagje naar een attractiepark kunnen of dat we niet een hele hoop nieuwe kleren kunnen kopen. De jongste daarentegen vindt het moeilijk. Toen ze na de vakantie weer op school kwam en iedereen over hun vakantie hoorde vertellen, was dat even slikken. Het is natuurlijk niet leuk om dan te zeggen dat je 'gewoon thuis' bent gebleven. We zijn er voor onze kinderen, maar het is heel sneu als je ze soms in dat soort dingen moet teleurstellen. Het gáát gewoon niet."

Moeilijke momenten

"Op het moment is het erg druk in mijn hoofd. Je bent er de hele dag mee bezig. Ik kan er ook heel verdrietig van worden. In het begin ging ik naar buiten als het me te veel werd. Even een eindje wandelen om mijn hoofd leeg te maken en dan ging het daarna wel weer. Nu merk ik dat het steeds moeilijker wordt weer vol goede moed verder te gaan. Er zijn nachten dat ik er echt wakker van lig."

"Er is ook geen rust. Ik zou het heerlijk vinden om een weekje écht vrij te hebben. Wakker worden naast mijn man, met onze kinderen ontbijten en daarna een dagje samen doorbrengen. Dat hebben we al vier jaar niet gedaan. Ook tegen uitjes met vriendinnen moet ik soms nee zeggen. Ze begrijpen het wel, maar leuk is het niet. Er is gewoon geen geld voor om dat te doen."

Flatje op tien hoog

"Kunnen we dan niet beter een bord in de tuin zetten en het te koop zetten? Natuurlijk spookt dat soms door mijn hoofd als we weer eens door de bomen het bos niet meer zien. Toch is dat echt niet aan de orde. Het boerenbestaan is een prachtig ambacht. Je bent de hele dag met je hobby bezig en hoewel de tijden slecht zijn, wil ik dit absoluut niet ruilen voor een flatje op tien hoog en een baan waarbij ik niet veel buiten kan zijn."

"Onze dochter van achttien wil de boerderij in de toekomst graag overnemen. We hebben haar gevraagd of ze niet liever een baan zoekt waarbij ze twee keer per jaar op vakantie zou kunnen en zich niet zeven dagen in de week zich een slag in de rondte hoeft te werken voor heel weinig geld, maar dat wil ze niet. Moet je haar dan tegenhouden? Ik vind van niet."

Andere mensen

"Niet alleen wij, maar heel veel andere boeren hebben het moeilijk. Buitenstaanders zien het niet. Die zien een groot huis met een groot erf en trekkers die het land bewerken en denken dat je stinkend rijk bent. 'Je woont toch in een kast van een huis?' Ja, maar dat zegt helemaal niets. Alleen beseffen ze dat niet."

"Ondanks alles probeer ik positief te blijven. De melkprijs is iets gestegen, al is de kostprijs op dit moment nog altijd hoger. Daarnaast hebben we een paar jaar geleden een vakantiehuisje laten bouwen dat we nu verhuren aan mensen die graag een vakantie bij de boer willen doorbrengen. Ik denk ook dat dat de toekomst is voor boeren: creatiever omgaan met je beroep. Een bed and breakfast, boerengolf, koeknuffelen … alles om maar iets meer geld te kunnen verdienen."

Tijden veranderen

"En naast die geldzorgen zijn er gelukkig ook nog lichtpuntjes. We hebben bijvoorbeeld net een rapport gekregen waaruit blijkt dat onze koeien hartstikke goed scoren met hun melk. Goede vetten en eiwitten en dat is dan iets waar ik absoluut trots op ben."

"En natuurlijk geniet ik van ons gezin. Met mijn man koffiedrinken, eten met onze kinderen en wonen op een prachtige plek. Want ondanks alle zorgen, houden we de moed erin. Hopelijk gaan de tijden binnenkort veranderen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.