Nieuws/Vrouw
1655599233
Vrouw

Cindy (31) werd opgelicht: 'Ik vertrouw nu geen enkel mens meer'

“Ik ben bang, woedend en ontzet.” Cindy maakte kennis met Johan, die er openlijk voor uitkwam dat hij in het verleden in de gevangenis had gezeten en nu hoopte op een nieuwe kans. Cindy vertrouwde hem, maar dat kwam haar al snel duur te staan.

“Op het eerste gezicht leek Johan* een heel aardige man. Hij vertelde aan mij en mijn vrienden dat hij in het verleden vast had gezeten en dat hij dat vreselijk had gevonden. ‘Dat nooit weer!’ riep hij. Hij was op zoek naar een nieuwe start, een nieuw begin. En we geloofden hem. Iedereen verdient toch een tweede kans? Nou, zo denk ik er nu niet meer over.”

Bedrijfje starten

“Hij was op zoek naar woonruimte. Een goede vriend van mij had een leegstaand huis waar hij wel in zou kunnen. Hij zou daar drie maanden blijven, maar op een gegeven moment gaf hij aan dat hij het er heerlijk vond. Hij wilde er graag blijven wonen, zou gaan verbouwen en naar de Kamer van Koophandel gaan om zijn eigen bedrijf te starten.

Aangezien ik een administratiekantoor heb, klopte hij bij mij aan met vragen over zijn op te zetten bedrijf. Vanwege een faillissement in het verleden kon hij zich namelijk niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. ‘Kan ik mijn bedrijf dan niet op een andere naam laten zetten?’ Ik raadde dat af, maar hij deed het alsnog. Zijn bedrijf stond nu op naam van zijn vriendin.”

Alleen maar goede dingen

“Hij zou zijn vriendin op een gezamenlijk verjaardagsfeest ten huwelijk vragen, maar een dag voor het feest klopte hij zielig bij mij aan. Hij hing een heel verhaal op over een geblokkeerde bankpassen en bankrekeningen en dat hij nu nergens bij kon komen. Of ik hem geld kon lenen? Ik zag er geen kwaad in. In al die maanden had hij alleen maar goede dingen laten zien. Ik leende hem 1700 euro, waarop hij aangaf 2000 euro terug te willen betalen. Dat hoefde helemaal niet, maar ik vond het op dat moment wel een mooi gebaar van hem.”

Radiostilte

“Datzelfde weekend crashte mijn laptop. Omdat hij daarvoor al raar deed, had ik een back-up gemaakt. Johan bracht mijn laptop voor mij naar de reparateur. De volgende dag had ik mijn laptop weer terug, maar volgens Johan zou het goed zijn als ook de harde schijf met de back-up ter controle naar de reparateur zou gaan. En als we toch bezig waren, dan meteen de laptop van mijn werkneemster Kim ook maar.

Nadat hij ze had weggebracht, moest hij ineens weg. Hij zei dat hij een afspraak had en heeft zijn hond tijdelijk bij mijn beste vriendin en haar vriend gebracht. Hij zou twee dagen later weer terugkomen… Niet dus. We probeerden hem te bereiken, maar hij reageerde niet meer. Op dat moment kregen we door dat het foute boel was.”

Medewerkster Kim en Cindy.

Medewerkster Kim en Cindy.

Heel eng

“Zijn inmiddels ex-vriendin vertrouwde het zaakje niet, waarop Johan gevlucht is. Zij bleef achter met allerlei schulden op zijn nieuwe bedrijfsnaam. Het geld dat hij van mij geleend heeft, heeft hij nu nog steeds in zijn bezit. De laptop van Kim, mijn medewerkster, heeft hij aan een pandjeshuis in Groningen verkocht en is inmiddels alweer doorverkocht. Het feit dat hij mijn harde schijf nog in zijn bezit heeft, vind ik heel eng. Alles staat daar op, mijn hele leven. Bedrijfsgegevens, maar ook kopieën van mijn ID-kaart, paspoort en een uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Nu we meer over hem weten, weet ik dat hij in het verleden identiteitsfraude heeft gepleegd. Niet weten wat hij met mijn gegevens en met die van mijn werkneemster gaat doen, vind ik heel eng. Hij kan mij kapotmaken, mijn bedrijf ten gronde richten. Hij kan mij ruïneren.”

Kapot

“Van mede-gedupeerden heb ik al te horen gekregen dat hij nare geruchten verspreidt over mijn bedrijf. Mijn werkneemster Kim en ik zijn door zijn geruchten ineens ‘louche ondernemers’. Ik ben er echt kapot van. Ik weet niet hoe de toekomst eruitziet. Misschien heb ik wel geen bedrijf meer, door al die nare verhalen die hij rondbazuint. Ook heb ik gehoord dat hij in het verleden gedreigd heeft met geweld en dat maakt mij bang. Misschien staat hij ineens voor mijn deur of gaat hij mijn naam gebruiken om nieuwe schulden te maken. Het is allemaal zo onzeker.”

Tweede kans

“Ik denk dat ik nooit meer iemand echt zal kunnen vertrouwen. Hij heeft ons allemaal zo bedonderd. Het leek zo’n aardige man. Iemand die eerlijk was over het feit dat hij vast had gezeten. Ik gunde hem een tweede kans, maar ik denk niet dat ik nu ooit nog iemand een tweede kans durf te geven. Laat staan nieuwe mensen te vertrouwen. Dat gaat ook doorwerken in mijn bedrijf, met nieuwe klanten. Als ik mensen niet kan vertrouwen, dan wordt het ook steeds moeilijker om mijn werk te doen.

Ik merk aan mezelf dat ik nu echt heel erg woedend ben en ik hoop dat hij zo snel mogelijk gepakt wordt. Op die manier kan hij andere mensen niets meer aandoen en krijgen wij onze rust terug.”

*Oplichter Johan opereert onder diverse schuilnamen. Johan S. is daar één van.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.