Vrouw/Columns & Opinie
1656014680
Columns & Opinie

'Onbegrijpelijk dat er niet altijd aangifte wordt gedaan'

Vrouwen moeten vaker voor zichzelf opkomen vindt Patrick van Rhijn

Vrouwen moeten vaker voor zichzelf opkomen vindt Patrick van Rhijn

Waarom doen zo weinig vrouwen aangifte van seksuele misstanden? En waarom proberen instanties - of in dit geval een Haags zwembad - misstanden onder de mat te vegen? Vandaag twee zaken in het nieuws die mijn mannenharen overeind doen staan.

Vrouwen moeten vaker voor zichzelf opkomen vindt Patrick van Rhijn

Vrouwen moeten vaker voor zichzelf opkomen vindt Patrick van Rhijn

Allereerst die verschrikkelijke verkrachtingszaak uit Kampen waarin eindelijk een slachtoffer opstaat en zich uitspreekt. Via een videoboodschap vertelde in de rechtbank vandaag slachtoffer Kayleigh* wat de verkrachting door de vermeende dader met haar leven heeft gedaan.

Verstoppertje spelen

Wat een moed en wat een voorbeeld van zo’n jong meisje! Daar zouden veel meer vrouwen een voorbeeld aan moeten nemen. Zelfs als het confronterend en pijnlijk is. Kayleigh verliet ook huilend de rechtbank omdat het allemaal te heftig was, maar als er niemand iets doet, gebeurt er niks. Nou ja, niks goeds.

En dan blijven ook instanties lekker verstoppertje spelen. Want tegelijkertijd was vandaag in het nieuws dat er in Den Haag een zwembad is waarin een soort anarchie heeft kunnen groeien omdat de directie niets deed! Groepen jongens maken daar al tijden de wildwaterkreek tot een aanrandingskreek.

Niet te sexy gekleed

Om aan vervelende situaties te ontkomen waarschuwen meisjes elkaar onderling om vooral niet te sexy gekleed te gaan en niet in de wildwaterbaan of het bubbelbad te gaan, omdat daar gevaar loert.

Wie er iets van zegt wordt uitgescholden voor kankerhoer en bespuugd. Waarom moet het eerst altijd tot een uitbarsting van publiciteit komen voor er serieus actie wordt ondernomen?

Ongewild gemeenschap

Ik snap er niets van dat zo weinig vrouwen aangifte doen van seksuele misstanden. Een paar weken geleden maakte Rutgers (kenniscentrum voor seksualiteit, red.) bekend dat er 850.000 vrouwen in ons land zijn die zeggen minstens een keer in hun leven ongewild gemeenschap te hebben gehad. Acht-honderd-vijftig-duizend!

Het kenniscentrum had onderzoek gedaan om meer gewaarwording rond seksuele intimidatie te bereiken en een aantal politieke partijen bereid gevonden hieraan mee te werken, maar ja dat was in verkiezingstijd. Inmiddels zijn de zetels verdeeld, dus wie loopt er nu nog hard?

Lastig vallen normaal

Het Rutgers-onderzoek toonde aan dat 13% van de gevraagde mannen en vrouwen (!) het normaal vindt dat vrouwen in sexy kleding worden lastig gevallen op het werk, op straat of bij het uitgaan. Sexy rokje, blote benen? Die hand eronder! Vraagt ze zelf om toch?! Kappen nou, mensen!

Het onderzoek werd gedaan onder 1000 personen. Wie waren die personen en van welke planeet kwamen ze? Het zou overigens een grote vergissing zijn dit probleem alleen op niet-westerse meningen en uitingen van culturen te gooien waarin vrouwen een heel andere positie hebben dan hier.

Gluiperds die in stilte opereren

Natuurlijk is een goed deel van de intimidatie afkomstig van sissende en hoer-roepende jongeren van niet-westerse komaf. Maar hoewel ik geen blanke mannen ken die zeggen het normaal te vinden vrouwen onheus en ongewild te benaderen, ken ik wel stapels vrouwen die door blanke mannen zijn belaagd. Het probleem overstijgt dus de cultuur-issues. We hebben voor een flink deel ook te maken met gluiperds die in stilte opereren.

Nogmaals dus. Om die stilte te doorbreken. Waarom doen zo weinig vrouwen aangifte? Waarom zwijgen jullie? IK SNAP dat je als vrouw geneigd bent te denken Waarom zou ik? Er gebeurt toch niks mee. Maar is dat altijd zo?

Aangifte

Marianne Zwagerman was een tijdje terug in het nieuws omdat ze seksueel was lastiggevallen op straat. Iemand vond het nodig om zomaar overal aan te zitten, schreef ze. Maar aangifte, zo had ze zich na eerdere teleurstellingen bij het doen van aangifte voorgenomen, dat ging ze nooit meer doen.

Doodzonde, want zo komen er eerder meer dan minder daders. En blijkbaar zijn er veel meer vrouwen die zoals Marianne denken, want er wordt vaker geen aangifte gedaan dan wel. On-be-grij-pe-lijk, als je het mij vraagt. Zo houden we deze situatie in stand.

Brede actie

Dus meiden, DOE ALTIJD AANGIFTE. Geef de omvang van dit probleem aan. Des te eerder wordt er wel echt iets aan gedaan. Dit vraagt om een brede, landelijk en politiek gedragen actie.

Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt ooit een vrouw seksueel te intimideren of na te roepen. Laat staan dat ik aan haar zou zitten tegen haar wil. Dat is in mijn beleving het ultieme teken van geringe beschaving, gebrekkige opvoeding en een loser-instelling van de bovenste plank.

De publieke schandpaal

Iemand ongewenst lastigvallen… wat bezielt je? Je bent ongewenst, en komt iets stelen, iets halen voor je eigen gebrek aan aandacht, mannelijke coolheid, bevestiging, onbevredigde behoefte... Zoiets. Kleine opbrengst, grote schade. Ja, bij die ander, dus wat kan jou het schelen?

Hoe nadrukkelijk kan ik het zeggen? Vrouwen van Nederland, doe iets. Zit niet stil te wachten tot een of andere leeghoofd jou (weer) in het vizier krijgt, ga in protest, ga op karate en zelfvertrouwensles, bedenk acties en protesten, nagel een paar daders aan de publieke schandpaal voor mijn part, maar kom op voor je integriteit en je vrouw zijn en die van je moeder, je zus, je dochter, je kleindochter en je buurvrouw.

In de ballen

Bijt, krab, schop zo hard als je kunt in de ballen van zo’n griezel en vecht je kapot als het je overkomt. O, en blijf dat doen. Ook als de aandacht zich weer verlegt naar andere onderwerpen. Figuurlijk bedoel ik natuurlijk, want ik predik geen geweld. Maar laat je niet op je kop zitten of - nou ja - tussen de benen.

Laat je niet betasten. Wees ferm, wees duidelijk, zeg NEE. Maar organiseer je, begin campagnes, verenig je en spoor politici aan de wet aan te passen en de waarden die vrouwen moeten beschermen hoog te houden. En de politici die voor de uitslag van de verkiezingen getekend hebben? Nu is het tijd voor actie.

Dappere meid

En houd ze scherp, die politieke lui. Nu de campagnetijd voorbij is en de zetels binnen zijn, vergeten ze vaak hun beloften als sneeuw voor de zon. Houd daarom zelf initiatief. Seksueel geïntimideerde vrouwen, en mannen, wie wil je zijn? Wie kun je zijn?

Verenig je en draag niet langer je lot in stilte en angst, maar maak verschil voor jezelf en al die anderen om je heen. Het voelt misschien zo, maar je bent niet alleen!

Kijk naar zo’n dappere meid als Kayleigh vandaag en help elkaar. Ik ben verre van een moraalridder, maar deze normvervaging moet stoppen. Nu. Voor je dochters, je moeder, jezelf en de hele samenleving. Ja, zelfs voor de daders zelf!

*Niet haar echte naam

Jij op VROUW.nl

Wil jij je verhaal kwijt naar aanleiding van bovenstaand betoog van Patrick?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.