Nieuws/Vrouw
166009243
Vrouw

Roos (11): Waarom mag ik niet nu al bij Ajax spelen?

Roos Monsma (11) zit pas anderhalf jaar op voetbal, maar nu al speelt ze alle jongens eruit. Ze ergert zich als haar teamgenoten niet hun uiterste best doen, en als haar moeder nieuwe schoenen voor haar koopt, weet zij dat die binnen no time onder de modder zitten omdat haar dochter er tóch mee is gaan voetballen.

Kortom: Roos is gek van voetbal. Het is dan ook haar ultieme droom om bij een profclub te spelen. Alleen moet zij daarop tien jaar langer wachten dan een jongen. Ze wil vooral bij Ajax spelen, want daar is ze al van kleins af aan supporter van. Maar toen ze ging opzoeken hoe ze bij Ajax terecht kon komen, kwam ze bedrogen uit: meiden moeten minimaal 16 jaar oud zijn om zich bij de Amsterdamse club te kunnen aansluiten.

Brief

Vader Fedde Monsma: "Ze vond het zó oneerlijk dat jongetjes al vanaf 6 jaar bij Ajax mogen spelen en meisjes pas vanaf 16 jaar. Ik heb haar toen voorgesteld om een brief aan de KNVB te sturen om te vragen of die regel veranderd kan worden. Het was dus mijn idee, maar de tekst is van haar."

Want in Roos' wereld is er geen onderscheid tussen jongens en meiden. Ze heeft een zusje en een tweelingbroer met wie ze in hetzelfde voetbalteam zit. Maar de manier waarop de tweeling omgaat met verlies verschilt.

Winnen

Fedde: "Als ze een wedstrijd verliezen met 7-0 wandelt onze zoon vrolijk het veld af omdat hij een goede voorzet heeft gegeven. Maar in het woordenboek van Roos komt verliezen niet voor; zij wil altijd winnen."

En je half inzetten kent Roos evenmin. Moeder Marjan Rosenberg: "Ze staat het hele team altijd te dirigeren en kan er niet tegen als spelers zich niet aan de opstelling houden. Ze is superfanatiek. Ouders en trainers van de tegenpartij komen na afloop regelmatig naar mij toe: 'Kan ze niet bij ons komen voetballen?'"

Roos / Eigen beeld

Roos / Eigen beeld

Reactie KNVB

Maar dat is niet wat Roos wil. Ze wil bij Ajax spelen en dus vroeg ze de KNVB hoe het zit met de meidenteams bij de topclubs. In een reactie laat de KNVB weten dat profclubs zelf mogen bepalen vanaf welke leeftijd meiden zich kunnen aansluiten.

Wel mogen meisjes gewoon meespelen in een jongensteam. Zo heeft Jill Roord (20, Bayern München) vanaf haar veertiende in de jeugd van FC Twente gevoetbald met de jongens. En Feyenoord speelt met een Meiden Onder 15-team en Meiden Onder 13-team in de reguliere competitie in hun regio.

Eredivisie

KNVB-persvoorlichter Berdine Wassink: "De Eredivisie voor mannen bestaat al zestig jaar en de Eredivisie voor vrouwen bestaat pas tien jaar. Tien jaar geleden waren er ongeveer 65.000 voetballende meiden en in 2018 zijn dit er al meer dan 154.000.

Desondanks zitten we nog niet aan de aantallen waarmee we kwalitatief sterke meidencompetities kunnen inrichten. Meiden die de nieuwe Lieke Martens willen worden, en het talent daar ook voor hebben, stimuleren wij om zolang mogelijk gemengd te voetballen. Je wordt namelijk beter van voetballen met teamgenootjes die beter zijn. En de jongens hebben vaak nog een voorsprong op de meisjes."

Meidenteam

"En een extra pluspunt: meiden zijn communicatief beter en daar leren de jongens weer van. Maar er komt een moment waarop de verschillen geen positieve bijdrage meer opleveren: rond de 15/16 jaar worden de fysieke verschillen tussen jongens en meiden te groot.

Vanaf dat moment raden wij meiden aan om naar een meidenteam te gaan. En de besten kunnen dan naar een eredivisieclub. Maar ook voordat ze die stap maken, worden voetballende meiden echt wel in de gaten gehouden door de Eredivisieclubs."

Plezier

"En als je écht net zo goed bent als de jongens bij de Eredivisieclubs, kan het gebeuren dat al voor je 16de wordt gevraagd mee te doen in het jongensteam van een Eredivisieclub, zoals bij Jill Roord is gebeurd.

Maar op je 16de kun je ook nog worden gevraagd en daarvoor is het goed als je je in de jaren ervoor bij je amateurclub hebt ontwikkeld. Maar het belangrijkste is dat meiden plezier hebben in het spel; niet iedereen hoeft de top te halen."

Hollandse Hoogte / Ye Pingfan Xinhua / eyevine

Hollandse Hoogte / Ye Pingfan Xinhua / eyevine

Jill Roord (rechts) met Lieke Martens.

Ajax

Er bestaat dus wel een mogelijkheid om als meisje onder de 16 jaar bij een topclub zoals Twente of Feyenoord terecht te komen, maar een Ajacied heeft natuurlijk maar één droom: bij Ajax spelen. Maar dat zit er voorlopig dus niet in voor Roos.

Want op de vraag waarom er geen jeugdelftallen voor meiden zijn bij Ajax, is het antwoord van Ajax-persvoorlichter Sophie Moerman: "Er is simpelweg nog geen sprake van meisjeselftallen bij Ajax, en het behoort niet tot ons beleid meisjes bij jongens te zetten. Wel zien we dat er veel ontwikkelingen zijn op het gebied van vrouwenvoetbal waar wij zeker in willen meegaan."

Talententeam

"Zo zijn we ontzettend trots dat we vanaf volgend jaar een talententeam hebben voor meiden vanaf 16 jaar. Daarnaast organiseren we regelmatig talentendagen en clinics, en zijn onze scouts altijd op zoek naar nieuwe talenten voor het vrouwenteam vanaf 16.

Dus het advies dat ik Roos zou willen geven is keihard door te voetballen, zodat ze zich in de kijker van een club speelt. Misschien speelt ze over vijf jaar dan wel in ons talententeam!"

Kansenongelijkheid

Vader Fedde over de reactie van Ajax: "Jammer dat mijn club de handschoen niet oppakt. Ajax wordt geroemd om de jeugdopleiding en de jeugd bestaat niet alleen uit jongens. Ik vind dit kansenongelijkheid voor meisjes.

Ik snap best dat er morgen niet opeens meidenteams zijn, maar de ambitie om het te regelen mag er wel zijn. Als ze het in Rotterdam kunnen, kunnen ze het in Amsterdam toch ook? Kom op Ajax, geen woorden maar daden!"

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen?

Doe dat dan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.