Vrouw/Praat Mee
1661683668
Praat Mee

Klaagvrije maandag: Mag ik daar even over klagen?

Klaagvrije Maandag hoe doe je dat een dag zonder klagen?

Klaagvrije Maandag hoe doe je dat een dag zonder klagen?

Er is iets met mijn auto. Hij trekt niet meer zo snel op, maar de reparatie is zo duur dat ik die alsmaar uitstel. Ik wil daar heel erg graag over klagen, maar dat mag niet. Het is namelijk 'Klaagvrije maandag'. Gek eigenlijk, dat dat niet zou mogen. Zoals onze hoofdredacteur Mariekte 't Hart al zei in haar voorwoord van VROUW magazine over 'Klaagvrije maandag': "Is 19 juni daar niet geschikter voor?"

Klaagvrije Maandag hoe doe je dat een dag zonder klagen?

Klaagvrije Maandag hoe doe je dat een dag zonder klagen?

Vandaag is het wat ons betreft de ultieme klaagdag. Het is koud, het is januari. Het is ongeveer de meeste deprimerende dag van het jaar die sommige mensen ook wel aanduiden als Blue Monday. De eerste blauwe enveloppen vallen op de mat.

Bij de koffieautomaat

De feestdagen zijn voorbij. Ik sta al bijna een maand droog vanwege 'Dry january' en de voorjaarsvakantie is pas 18 en voor sommigen zelfs 25 februari. Waarom zou ik niet mogen klagen bij de koffieautomaat vandaag? Het is ook maar één iemand die dat heeft bedacht dat je niet mag klagen. Mag ik daar dan weer even over klagen?

Nu het niet mag, merk ik eigenlijk meteen dat ik een ontzettende klager ben. Het koude weer vanmorgen, de vergadering die plots wordt ingepland... De koffie die net een vlek op mijn nieuwe broek heeft gemaakt.

Ik vind klagen fijn

Ik denk niet dat ik een dag zonder klagen volhoud. Een dag niet geklaagd, is een dag niet geleefd. Ik vind klagen fijn. Als je het met wat gevoel voor drama en humor vertelt, (in de categorie 'dat heb ik weer') vinden anderen het ook nog vaak grappig, zo heb ik gemerkt.

Waarom klagen we eigenlijk? Psycholoog Jeffrey Wijnberg: "Je wilt steun, je wilt erkenning. Het gaat vaak in een reflex, je wilt de last van het leven verlichten door medestanders te vinden. Hoe meer je klaagt, hoe lichter je je voelt."

Een volk dat graag klaagt

"Het is een manier om jezelf te ontlasten. Het is niet zo dat als je het eruit gooit dat je het kwijt bent, maar het is erkenning zoeken. Je smart delen. Nu zijn wij ook een volk dat graag klaagt. De Nederlander zou zijn identiteit verliezen als ze niet meer zouden mogen klagen."

Een beetje klagen doen we dus bijna allemaal, maar voor zure, chronische klagers hebben weinig mensen een luisterend oor. Jeffrey Wijnberg heeft daar een trucje voor. "Niemand zal over zichzelf zeggen dat hij of zij een chronische klager is, maar als iemand altijd maar klaagt, moet je het gesprek overnemen en eroverheen gaan. Dingen zeggen als 'Dat is nog niets, wat ik laatst meemaakte...', dan komt de klager niet meer aan het woord."

Praat mee

En jij? Heb jij van vandaag een 'Klaagvrije maandag' gemaakt? Of vind je klagen juist heel fijn en kun je geen dag zonder? Ook vandaag niet? Bezoek in dat geval onze Facebookpagina die we voor de gelegenheid even hebben omgedoopt tot 'Klaagmuur'.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.