Vrouw/Praat Mee
1662761646
Praat Mee

Praat mee

We krijgen te weinig baby’s, maak jij je daar zorgen over?

We krijgen in Nederland minder kinderen. In cijfers uitgedrukt waren dat er in 2018 zo’n 15.000 minder dan in 2010. Sinds 1997 is het gemiddelde aantal kinderen per vrouw niet meer zo laag geweest. Waar we voorheen met het vingertje naar de economie wezen, zou dat nu allemaal de schuld zijn van flexwerken en langstuderen.

Studerende vrouwen

Deze twee ontwikkelingen wijst het CBS aan als een mogelijke verklaring dat we minder kinderen krijgen. Het aantal studerende vrouwen, vooral tussen de 22 en 27 jaar, neemt toe en meer twintigers kiezen voor een HBO- of WO-opleiding. Uit eerdere onderzoeksresultaten kwam al naar voren dat studerende vrouwen minder kinderen krijgen.

Denk je bewust na over kinderen, dan is de ambitie veelal om die kinderen in een gespreid bedje te laten belanden. Je wilt een stabiele basis, met een stabiel inkomen. Iets wat niet altijd strookt met flexwerken en onafgeronde studies. Terwijl de tijdelijke en flexibele contracten zijn toegenomen ten opzichte van de hoeveelheid vaste contracten, vooral onder vrouwen, en zeker in de leeftijdscategorie eind twintig, begin dertig - de leeftijdscategorie die als die van potentiële jonge ouders gezien wordt. Zo’n minder zekere toekomst die deze contracten met zich meebrengen, laat vrouwen hun kinderwens uitstellen.

Praat mee

Merk jij ook in jouw omgeving dat er minder (klein)kinderen geboren worden door studie of flexibele contracten? Of speelt dit totaal geen rol? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.