Vrouw/Praat Mee
1664047411
Praat Mee

Laat je de studiekeuze aan je kind over?

Laat jij je kind zijn of haar hart volgen in een keuze voor een vervolgopleiding? Of stuur je het bij in een richting waarbij het vooral een goed toekomstperspectief heeft? Nederland heeft een overschot aan psychologen en communicatiedeskundigen, om maar eens wat te noemen. En de aanmeldingen blijven maar binnenstromen.

Een bioscoopzaal vol mogelijk nieuwe studenten voor de opleiding psychologie: de Universiteit Groningen pakt het ook dit jaar weer groots aan. In de eigen collegezalen past het enorme aantal niet eens. En wat blijkt uit onderzoek van het NPO programma De Monitor? Dat het merendeel geen baan zal vinden…

Koffieautomaten schoonmaken

Afgestudeerd basispsycholoog Felicia Hoogterp vertelde in de uitzending van zondag 7 februari dat zij en haar partner Michael (eveneens keurig afgestudeerd) al drie jaar zoeken naar een baan op niveau. Tevergeefs. Het stel maakt koffieautomaten schoon en het gat op het CV wordt groter en groter.

Enthousiast

Ondertussen staan de nieuwe aankomend psychologie- en communicatiestudenten enthousiast klaar om zich in te schrijven. Dat ze een bijzonder slecht baanperspectief hebben, lijkt ze niet veel uit te maken. Ze willen écht deze studie doen. Geweldig natuurlijk, die overtuiging, maar of het verstandig is…

Bijsturen?

VROUW vroeg opvoeddeskundige Marina van der Wal of het verstandig is bij te sturen. “Stuur niet alleen het kind, maar ook jezelf bij. Je denkt misschien dat je objectief tegen de keuze van je zoon of dochter aankijkt, maar dat is niet zo. Jouw eigen dromen spelen een behoorlijke rol in de beslissing voor een vervolgopleiding; het is natuurlijk géwéldig als je kind psychologie gaat studeren!”

Beroepentest

Marina adviseert dan ook een objectieve beroepentest te laten uitvoeren, niet door een decaan, maar door een erkend bureau. “Ook op internet zijn tal van goede testen te vinden. Je moet dan wel wat betalen, maar het is het echt waard. Een kind kan wel al een heel leven roepen dat het iets wil worden, maar hebben ze wel eens echt goed over iets anders nagedacht? Zorg dat je kind op de hoogte is van de mogelijkheden en bekijk het totaalaanbod, waarbij je ook het baanperspectief meeneemt.”

Nooit verloren

Toch benadrukt Marina dat een studie nooit verloren is. “Het draagt altijd bij aan de algemene ontwikkeling van het kind, wat in het latere leven zeker van pas zal komen. Het is alleen heel kostbaar voor de maatschappij dat zoveel studies worden gevolgd zonder dat daar een bijpassende baan uit voortkomt.”

Rondkijken

Verbreed de blik van je kind en van jezelf dus. Hou niet blind vast aan die ene optie, maar kijk naar wat echt bij het kind past en naar iets dat een goede kans op een leuke baan biedt. En laat je vooral niet leiden door de fraaie cijfers die universiteiten en opleidingen voorschotelen. Het KRO/NCRV programma De Monitor heeft aangetoond dat die lang niet altijd kloppen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.