Vrouw/Mama
1664272468
Mama

Deel 21: 'Vandaag zie ik voor het eerst mijn schoonfamilie'

Na jaren hopen op de komst van De Ware, ontmoet Samira een man met wie ze de sprong in het huwelijksbootje waagt. Haar leven lijkt een droom als ze op 37-jarige leeftijd zwanger wordt van Bashir*. Maar ze belandt al snel in een nachtmerrie als ze hoort dat hij ongeneeslijk ziek is. Terwijl haar man vecht voor zijn leven, groeit het leven in Samira’s buik. Elke week schrijft ze over hun 'prachtige lijdensweg' (haar eigen woorden).

"Het is druk op het vliegveld. Bashir komt wat bekenden tegen en zoent ze op hun wangen. Hij heeft de hand van een oude man met grijze baard vast, ze hebben een komisch gesprek. Zulke begroetingen zullen in de Nederlandse cultuur misschien vrouwelijk of gay zijn, maar in de Marokkaanse cultuur kijkt niemand raar op als mannen elkaar zoenend groeten of elkaar de hand vast houden. In mijn jeugd zag ik in Marokko zelfs soldaten op straat hand in hand lopen.

Schoonfamilie

Ik koop een vruchtensapje en zoek een stoel. Over een paar uurtjes zijn we in Marokko. Vandaag zie ik voor het eerst mijn schoonfamilie. Ik vind het verschrikkelijk dat het onder deze omstandigheden moet, ik voel me een eersteklas pechvogel.

Als we met onze koffers op El Aroui Airpor bij Nador naar buiten lopen, staat zijn familie al op ons te wachten. Zoekend rollen ze met hun ogen door de meute; hun monden lachen blij als ze hun broer herkennen.

Knappe vrouw

Hun wangen zijn vochtig van de tranen en de hitte. Ze grijpen hun magere en zieke broertje vast en omhelzen hem lang, dankbaar; alsof het de laatste keer is dat ze hem zien. Het is donker als we rijden naar het huis van zijn oudste broer.

We spenderen bij hem thuis de 'vakantie'. Zijn vrouw, een volslanke knappe vrouw met glanzende vriendelijke ogen, komt binnen met koude drank en danoontjes. We nemen plaats in de salon, een kamer met luxueus ogende Arabische banken, kussens en weelderige gordijnen.

Slaapkamer

Als ik een slok van de sinaasappelsap neem lijkt het of mijn tanden eruit vallen. Ik laat het mierzoete goedje voor wat het is en neem een glas water. Het liefst duik ik meteen mijn bed in, maar dat is zeer ongepast en geeft een verkeerd signaal naar mijn schoonfamilie die ik voor het eerst zie.

Bashir praat het honderduit, na een half uur gaap ik er op los. Zijn broer, een boom van een kerel, wenkt zijn vrouw om mij de slaapkamer te laten zien. Dankbaar sta ik op en strompel naar mijn bed. Ze doet de deur open van hun eigen slaapkamer, waar wij in hun tweepersoonsbed mogen slapen. Ik bedank haar vriendelijk in het berbers.

Kamelenboerderij

De volgende ochtend is Bashir al vroeg weg. Rond een uur of 10 is hij terug. Hij lijkt zelfverzekerder in het land waar hij geboren en opgegroeid is. 'Waar was je?' 'Bij de kamelenboerderij''. 'Ok, je hebt het gevonden. Was het ver weg?'

'Nee, maar het is wel diep de bergen in'. 'En hoe smaakte het?' vraag ik. 'Ik heb een flesje mee gekregen'. Hij laat me een bronwaterfles zien gevuld met een geel brouwsel. 'Is dat de pies?' Hij knikt. 'Het valt mee. Het is te doen'.

Hooi

'De melk kost 100 dirham voor een glas'. 'Een tientje voor een glas? Dat is wel duur'. 'Nou, er is veel vraag naar. Er waren voor mijn beurt twee andere families geweest'. 'Zo vroeg?'. 'Alles was verkocht, ik moet vanavond terug komen.'

In de avond, als hij voor de tweede keer gaat, sta ik gereed. Ik ben klaar voor het kamelenavontuur. Als we daar zijn houdt de kamelenboer een bronwaterfles onder de blaas van de kameel. Een dikke harde straal vult langzaam de fles tot aan de rand vol. Bashir drinkt een glas. 'Wil je proeven?', lacht Bashir. 'Nee, dank'. Ik ruik aan de fles. Het ruikt naar hooi.

Samira el Kandoussi

Samira el Kandoussi

Maar het lachen om de plas vergaat ons snel. 's Avonds in bed houdt Bashir zijn buik vast. 'Ik heb echt heel erg buikpijn'. Zijn gezicht is vertrokken van de pijn. In paniek sta ik op en ren naar de kamer van zijn broer."

Over Samira

Samira is (motiverend) spreker en freelance-journaliste, in haar werk probeert ze de wereld en het leven te begrijpen. Haar levenspad is een avontuur vol vragen over haar vrouwelijkheid, spiritualiteit, maatschappij en liefde. In haar dagelijkse leven werkt ze parttime in een luxe boetiekhotel, momenteel is ze bezig met een boek.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.