Vrouw/Praat Mee
1664603147
Praat Mee

'Een moeder moet worden verplicht te onthullen wie de vader is'

meisje met haar vader

meisje met haar vader

Met open mond heb ik gisteren gekeken naar DNA Onbekend. In dat AVROTROS-programma gaat Caroline Tensen op pad om mensen te helpen met hun vaak ingrijpende zoektocht naar hun afkomst. In die eerste aflevering ook het verhaal van de Amsterdamse Brigitte (47), die niets liever wil dan haar biologische vader vinden.

meisje met haar vader

meisje met haar vader

Aan haar moeder heeft Brigitte niets; de vrouw weigert tot op de dag van vandaag te vertellen met wie ze haar oudste kind heeft verwekt. Werkelijk niemand weet het, alleen zij! Sinds 2007 - toen Brigitte ernstig ziek werd - is er zelfs helemaal geen contact meer tussen moeder en dochter; toen Brigitte tijdens haar ziekbed opnieuw geen antwoord kreeg op haar prangende vraag, verbrak ze definitief het contact.

Stapvrienden

Dat betekent niet dat Brigitte het niet meer wil weten. Daarom, inmiddels weer negen jaar later, schakelde ze de hulp in van DNA Onbekend. Het programma vond, zo zagen we gisteravond, dankzij de zus van haar moeder (!) twee potentiële vaders: vroegere stapvrienden van haar moeder. Maar beide testen sloten een bloedband uit. Toen een uiteindelijk ook gefrustreerde Caroline Brigittes moeder belde om verhaal te halen, werd de verbinding verbroken. Een zoektocht met een uitermate unhappy end, dus!

Praat mee

En ook ik bleef met een - zij het niet zo'n prangende - vraag zitten. Want zou een moeder niet moeten worden verplicht te vertellen wie de vader van haar kind is? Als haar kind dat wil weten, het haar hele leven beheerst? Ook al gaat het terugdenken aan het 'samenzijn' met veel schaamte gepaard?

Of stort een hele familiestamboom ineen als De Naam valt? Mijns inziens mag een kind die onwetendheid nooit worden aangedaan. Maar ik ben dan ook godzijdank geen ervaringsdeskundige. Wat vind jij? Of heb jij misschien zelf ervaring met dit pijnlijke onderwerp? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.