Vrouw/Praat Mee
1665298515
Praat Mee

Een ongesteldheids-emoji: Hoe (on)nodig is dat?

Na twee jaar lobbyen is het Plan International gelukt: er komt een ongesteldheids-emoji. Volgens de hulporganisatie vinden veel meisjes en vrouwen het moeilijk om over hun menstruatie te praten en daarom hoog tijd om dit taboe bespreekbaar te maken.

Een tampon wegmoffelen in je broekzak of beschamend aan iemand vragen of je misschien maandverband kunt lenen: de meeste vrouwen herkennen het wel. Steeds vaker klinkt de laatste tijd de oproep dat we hier vanaf moeten. We zouden trots moeten zijn op onze menstruatie en vrouwen gaan de barricades op om al dat bloed vooral lekker te laten lopen.

Vies

Uiteraard is in Nederland de situatie anders dan voor veel vrouwen en meisjes in andere werelddelen. In veel ontwikkelingslanden zijn er mythes en onwetendheid over menstruatie. Ongestelde meisjes worden er als vies gezien.

Samen met het ontbreken van maandverband - en dus de kans op doorlekken - zorgt dit er voor dat meisjes daar tijdens hun menstruatie meerdere schooldagen per maand missen en soms zelfs helemaal stoppen met school, aldus Plan Nederland.

Praat mee

Voor de vrouwen en meisjes dáár lijkt het hard nodig dat het taboe op menstruatie verdwijnt. Maar is het in Nederland nodig dat er meer aandacht komt voor ongesteldheid? Zouden we echt gelukkiger zijn als nooit meer stiekem over wordt gedaan? En is dat taboe nu echt zo groot? En die emoji, ga jij die gebruiken? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.