Vrouw/Praat Mee
1668316474
Praat Mee

Bijstandsmoeder Suzanne: Werken levert niets op

Het is een omstreden onderwerp: in plaats van werken, rondkomen van uitkeringen en toeslagen. Wanneer er sprake is van het spreekwoordelijke 'handje ophouden', slaan de gemoederen als snel op tilt. Zo ook na een gisteren uitgezonden televisie-uitzending waarin een bijstandsmoeder toegaf dat werken in haar geval zinloos is.

In een aflevering van WNL Opiniemakers gaat Telegraaf-columniste Annemarie van Gaal in gesprek met Suzanne Hendriks. Deze laatste hoopte uit haar hopeloze situatie als bijstandsmoeder te komen en volgde daarom twee opleidingen. Maar tot op heden werkt zij niet.

Niet zoveel zin

Suzanne: "Het heeft simpelweg niet zoveel zin. Stel dat ik wekelijks twee of drie dagen werk, dan betaalt de sociale dienst het bedrag bij tot mijn huidige inkomen; ik houd dus hetzelfde over. Stel dat ik een fulltime baan heb, moet ik de naschoolse opvang betalen en zou alles wat ik extra verdien daaraan opgaan."

Wanneer Van Gaal haar vraagt hoeveel uur werken wel iets zou opleveren, antwoordt zij: "Je blijft altijd hetzelfde houden als je een uitkering hebt en gaat zelfs nog meer betalen, want je huursubsidie en alles vervalt. Je doet het dus eigenlijk voor niets."

Basisinkomen

Van Gaal vindt het schrijnend dat onze maatschappij het vrouwen die willen werken onmogelijk maakt. Zij pleit hierom voor een basisinkomen voor groepen die dat echt nodig hebben.

"We geven al zoveel mensen in Nederland gratis geld in de vorm van uitkeringen. En dan maken we het nog extreem complex met alle regelingen en het oerwoud dat we eromheen hebben gebouwd, waardoor niemand meer de ambitie kan opbrengen om te gaan werken."

Jezelf ontwikkelen

Maar waarom is het dan toch belangrijk om te werken? Eerder zei Van Gaal tegen VROUW: "Ook al werk je maar een paar uur in de week en word je dus daarop gekort op je uitkering, het blijft belangrijk om jezelf te ontwikkelen."

"Anders kom je nooit aan de bak. Het is misschien voor een vrouw met kleine kinderen wat moeilijker om te werken dan iemand met kinderen die groter zijn, maar aan jezelf werken is zo ontzettend belangrijk."

"Het is zonde dat deze groep als het ware buiten de maatschappij wordt gezet omdat het nu zo geregeld is dat het nauwelijks stimuleert om een baan te gaan zoeken."

Praat mee

Wat vind jij? Vind jij dat bijstandsmoeders in hun recht staan als ze niet willen werken omdat ze er toch niet op vooruit gaan? Of vind je het oneerlijk dat zij hun spreekwoordelijke ‘handje ophouden’? Of zou je als vrouw sowieso moeten werken, al is het voor je eigen ontwikkeling? Wij zijn benieuwd! Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Wil jij zelf je verhaal kwijt op VROUW.nl?

Dat kan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.