Vrouw/Praat Mee
1669149862
Praat Mee

Hoe eenzaam is de alleenstaande ouder?

Alleenstaande ouder voelt zich vaak eenzaam

Alleenstaande ouder voelt zich vaak eenzaam

Singles met kind vaak eenzaam: geen tijd, geen vrienden kopt het krantenartikel. Het eerste waarop ik - moeder van twee - inleverde nadat ik was gescheiden, was mijn sociale leven. Al mijn energie ging zitten in opvoeding en werk. Op weg naar huis was het boodschappen doen, koken en dan de kinderen naar bed. Dan deed ik nog het huishouden en viel ik uitgeput in slaap. Voor vriendinnen heb ik weinig tijd. Er zit maar een beperkt aantal uren in de dag.

Alleenstaande ouder voelt zich vaak eenzaam

Alleenstaande ouder voelt zich vaak eenzaam

Hoeveel ballen kun je in de lucht houden als alleenstaande moeder? Ik dacht dat het aan mij lag dat ik altijd moe was en mij - als de kinderen in bed lagen - vaak eenzaam voelde. Maar nu blijkt uit onderzoek dat eenzaamheid onder alleenstaande ouders een groot probleem is.

Eenzaam

De cijfers liegen er niet om: Een op de vijf singles met kinderen raakt in een isolement doordat er geen ruimte is voor een sociaal leven. Ter vergelijking: van alle Nederlanders boven de 15 jaar is 'slechts' 7% eenzaam. Van mensen met een partner ervaart slechts 5 à 6 % vergelijkbare problemen.

Veel alleenstaande ouders hebben al hun tijd en energie nodig voor de opvoeding, het huishouden en hun baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Sabah (37) uit Amsterdam herkent zichzelf in dit beeld en vertelt vandaag in De Telegraaf: "Ik heb geen vrienden en geen partner en ook geen tijd om iemand te ontmoeten."

Bijslapen

De dertiger werkt van 's ochtends heel vroeg tot 15 uur 's middags als secretaresse. "Dan haal ik mijn dochter Mala op bij de naschoolse opvang. We gaan naar huis, kleden om, en gaan naar de zwemles. Terwijl zij drie kwartier zwemt, ren ik de Albert Heijn in en uit. Thuis gaan we koken, eten, nog wat huiswerk doen en kletsen, en dan is het bedtijd."

En als de kleine op bed ligt? "Dan begint het huishouden. Stofzuigen, wasjes doen. Dag in, dag uit." En in het weekend? "Dan ben ik uitgeput en moet ik bijslapen voor wéér zo'n week. Ik heb geen vrienden en geen partner en ook geen tijd om iemand te ontmoeten."

Vakantie

Theo van Tilburg, eenzaamheidsdeskundige aan de VU in Amsterdam, legt vandaag in De Telegraaf uit: "Eenzaamheid is het gevoel dat de relaties in iemands leven tekortschieten. Qua tijd en qua aantal. Voor een alleenstaande ouder is dat logisch: als je alleen al naar de opvoedingstaak kijkt, staat zo iemand er letterlijk alleen voor."

Hij blikt terug op de tijd dat zijn kinderen jonger waren. "Je bent in een tweeoudergezin zo vaak aan het overleggen over opvoeding en kleine besluiten, zoals het eten of de volgende vakantie. Als vader of moeder alleen moet je heel veel zelf bedenken. Je krijgt geen feedback of alternatieven om te overwegen.

Zwemmen

Waar je anders 's avonds met je partner een serieus gesprek hebt over het leven, zit je nu alleen, óf met je eigen of andermans kinderen. Je spreekt daar toch op een ander niveau mee. Je partner is ook een toegang tot andere sociale relaties. Je horizon wordt gewoon breder als je niet alleen bent."

Van Tilburg raadt aan om bijvoorbeeld taken te verdelen. "Kinderen vinden het leuk om door de ouders naar zwemmen te worden gebracht, maar dat hoeft niet elke week. Verdeel dat met iemand die in hetzelfde schuitje zit, en je hebt zo twee uur in de week terug om te investeren in sociale contacten."

Praat mee

Ben jij ook alleenstaand en hoe ervaar je dat? Voel jij je weleens eenzaam en hoe ga jij er mee om? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.