Nieuws/Vrouw
1670027966
Vrouw

Waarom kijken naar de horizon gelukkiger maakt

vrouw kijkt naar de horizon, dat maakt gelukkiger

vrouw kijkt naar de horizon, dat maakt gelukkiger

We wandelen heel wat af, maar wat blijkt nou: het schijnt ook nog eens dat buiten wandelen en vaker naar de horizon kijken je daadwerkelijk gelukkiger maakt. We bespraken het met Stappen Expert Roos Woltering.

vrouw kijkt naar de horizon, dat maakt gelukkiger

vrouw kijkt naar de horizon, dat maakt gelukkiger

Wandelen en buiten zijn kunnen je oprecht ontzettend goed doen. Maar hoe kan het eigenlijk dat vaker naar de horizon kijken, je uiteindelijk gelukkiger maakt? Roos: "Ik heb ooit in een boek van Paulo Coelho de tip gelezen vooral je blik te richten op de horizon en zo ver mogelijk te kijken."

"Het is een fijne tip, want zo ver kijken creëert rust en ruimte in je hoofd. Daardoor komen er opeens allerlei oplossingen in je op. Je ziet nieuwe mogelijkheden, je krijgt een beter inzicht en het kan je dus verder brengen in het leven."

Beperkt blikveld

Roos heeft wel een idee hoe het kan dat je tot die inzichten komt. "We zijn heel erg geneigd om maar één of twee meter voor ons uit te kijken. Daarmee houd je je blikveld dus heel erg beperkt. Als je in de natuur loopt, waar toch de meeste wandelingen plaatsvinden, is je blikveld heel weids."

"Je reikwijdte is dus veel verder. Dit gecombineerd met wandelen, waarbij je lichaam in beweging komt en er dus allerlei processen in gang worden gezet, zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om ergens uit te komen als je het gevoel hebt dat je vastzit."

Serotonine

Wat er gebeurt in je lichaam? "Bij wandelen komt serotonine - het stofje in je hersenen waarvan je blij wordt - vrij. Bovendien haalt het je cortisol - het stresshormoon - naar beneden, dus voel je je buiten waarschijnlijk minder gestresst. Buiten schijnt ook vaak de zon (ook al is het koud), waardoor je serotonine ook verhoogt. Alleen al door dat kleine beetje inspanning ga je je dus beter voelen."

Op de vraag of dit ook de reden is dat mensen gaan ijsberen als ze bijvoorbeeld een moeilijk gesprek aan de telefoon moeten voeren, heeft Roos eveneens een logisch antwoord: "Als je je opgewonden voelt, stijgt je adrenalineniveau. Bij beweging komt er testosteron vrij, wat je nodig hebt om die adrenaline weer naar beneden te krijgen."

Dat is wat ijsberen dus doet: je adrenaline naar beneden krijgen. Even buiten een blokje om maken als je bijvoorbeeld in een verhitte discussie zit, is dus helemaal geen slecht idee. En ik geef ook wel eens als tip om voorafgaand aan een sollicitatie even een sprintje te trekken. Ook dan voel je je iets minder gespannen en dus gelukkiger.' Een dagje stress? Hup, aan de wandel dus!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.