Nieuws/Vrouw
1676936493
Vrouw

Ontroerende brief aan moeder: 'Lieve mama, jammer dat jouw zelfbeeld mij zo gevormd heeft'

"Lieve mama", schrijft lezeres Lisa die niet met haar volledige naam bij dit ontroerend schrijven wil staan, "wat ben je een mooie vrouw, mam. Wat jammer dat je dat zelf niet ziet. Dat je zo kritisch op jezelf bent en je jouw maat 42/44 je hele leven al te dik vindt. En wat jammer dat jouw zelfbeeld mij zo heeft gevormd."

Ze vervolgt: "Logisch dus, dat als ik maar even de kans kreeg ik bij mijn beste vriendinnetje ging eten. Daar mochten we ’s middags namelijk knakworstjes op brood. Of hagelslag. Of een gebakken eitje. We moesten ook een appel eten, maar die smaakte na een broodje knakworst tien keer beter dan na een broodje tomaat en komkommer. En omdat je die dingen thuis niet kreeg, nam je lekker nog een boterham extra. En zo bereikte jij precies het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wilde.

Zolang ik me kan herinneren waren er bij ons thuis regels over eten. Met van twee kanten rottige genen (zowel jij als papa komen uit een familie van stevigerds) was jij doodsbenauwd om dikke kinderen te krijgen. En dus maakte je regels over eten. Niet meer dan twee boterhammen, tussen de middag geen zoet beleg, alleen water drinken, één dropje uit school, in het weekend een mini-schaaltje chips. Frisdrank mochten we niet, chocola mochten we niet. We kregen geen thee, want die sterke bakken die jij zette lustten mijn zusje en ik toen nog niet zonder suiker. Toetjes kwamen er bij ons niet in, hooguit een beetje magere yoghurt.

Bezig met figuur

Jij was altijd bezig met je figuur. En met het figuur van anderen. Als je een kennis na een paar maanden weer had gezien vertelde je thuis niet eerst dat zij een leuke nieuwe baan had, maar dat ze volgens jou aangekomen dan wel afgevallen was. En nu nog is het eerste dat je tegen me zegt als je ziet: ‘Wat zie je er goed uit, ben je afgevallen?’ of ‘Je lijkt wel wat zwaarder geworden, gaat het wel goed met je?’

Prachtige vrouw

Jammer dat als jij voor de spiegel staat, je nooit de prachtige vrouw ziet die je bent. En jammer dat je daardoor onbewust je dochters al van kleins af aan de boodschap hebt meegegeven dat stevig zijn synoniem is voor ‘mislukt’. Dat dun goed is en dikker slecht. Dat je ongelukkig moet zijn als je spekarmen of een buikje hebt.

Blij voor de spiegel

Wat zou het fijn zijn geweest als ik niet al vanaf mijn achtste bang was geweest om dik te worden, omdat jij niet onder stoelen of banken schoof dat jíj bang was dat ik dik werd. Wat was het leuk geweest als ik jou eens blij voor de spiegel had zien staan, als ik had geweten dat het helemaal niet nodig is om altijd superkritisch naar jezelf te kijken.

Liefhebbend mens

Had ik maar geleerd dat het veel belangrijker is dat je een leuk, sociaal, liefhebbend mens bent, dan dat je met je billen in maat 38 past. En wat zou het mooi zijn geweest als ik niet nu, als dertiger, mezelf nog steeds af en toe moet toespreken dat het leven écht niet leuker zal zijn als ik tien kilo minder weeg, alleen maar omdat ik dan tien kilo minder weeg.

Voedselobsessie

Lieve mama, ik weet dat jij het beste voor ons wilde. En ik weet hoeveel je van ons, je meiden, houdt. Maar dat wij allebei een kilootje of twintig te veel meeslepen, wijt ik deels toch echt aan jouw voedselobsessie, die je al sinds mijn kleutertijd aan mij doorgeeft. Ik neem het je niet kwalijk mama, ik vind het alleen zo jammer. Jammer van de verloren jaren waarin ik me lelijk voelde, terwijl ik dat niet was.

Schoonheid

Lieve mam, het heeft me wat jaartjes gekost, maar ik weet nu dat geluk en schoonheid niet samenhangen met gewicht. Het enige dat ik nu nog wens, is dat jij daar ook in gaat geloven."

Liefs, jouw meisje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.