Nieuws/Vrouw
1678181173
Vrouw

Francine Oomen: Ik werd op mijn 46e plotseling verliefd op een vrouw

Sommige vrouwen weten in de zandbak al dat ze lesbisch zijn. Maar voor Francine Oomen (57) kwam het als een verrassing. Op haar 46e kwam ze erachter dat ze ook op vrouwen valt.

Ik ben altijd hetero geweest…

“En heb een aantal langdurige heteroseksuele relaties gehad. Met de vader van mijn drie kinderen ben ik zelfs elf jaar samen geweest. Er ontbrak niets. Ik had ook geen stiekeme fantasieën over vrouwen. Ik was gewoon gelukkig met mannen. Ik werd alleen op mijn zesenveertigste tot mijn eigen verbazing plotseling verliefd op een vrouw.”

Het begon als een soort magnetisme…

“Dat steeds sterker werd. Natuurlijk was ik in het begin sceptisch. Ik wist niet of dit gevoel echt was of slechts een bevlieging. Maar mijn gevoelens voor deze vrouw werden alleen maar sterker. De gevoelens bleken wederzijds en ik dacht: laat ik eens kijken hoe het voelt om door een vrouw gezoend te worden. Het raakte me heel erg. Zo ben ik stapje voor stapje verder gegaan. We hebben uiteindelijk een heel mooie relatie van zeven jaar gehad.”

Het was best verwarrend…

“Juist omdat het bij mij niet opeens met terugwerkende kracht allemaal duidelijk werd. Het gevoel ‘dat er iets niet klopte’ heb ik nooit gehad. Maar nu vroeg ik me ineens af van welke ‘afdeling’ ik was. Ik wist het niet meer. Ik ben het eigenlijk nog steeds aan het onderzoeken.”

Die fluïde seksualiteit…

“Beschrijf ik ook in mijn boek Oomen stroomt over. Na mijn eerste relatie met een vrouw ben ik gaan ‘tinderen’. Mijn dochter heeft het voor me geïnstalleerd. Ik wist niet wat ik nu moest instellen ‘op zoek naar man’ of ‘op zoek naar vrouw’. Maar het bleek gelukkig allebei te kunnen, dat was wel handig, haha. Mijn boek gaat over de overgang in brede zin. Over transformatie. Over veranderingsprocessen waar mensen doorheen gaan. Ook op het gebied van seksualiteit.”

Ik denk dat er een verschil is…

“Tussen vrouwen die lesbisch worden geboren en vrouwen die er pas later achterkomen. Die gewoon biseksueel zijn. Uit onderzoek is ook gebleken dat er best veel vrouwen in de overgang overstappen van een man naar een vrouw. Die zich eind veertig, begin vijftig ‘bekeren’. Ik heb nu alweer drie jaar een relatie met een vrouw. Het had denk ik ook een man kunnen zijn. Voor mij gaat het om de inhoud, niet om de verpakking.”

Ook Yvette, Ingrid en Suzanne waren de dertig al gepasseerd toen ze erachter kwamen dat ze op vrouwen vielen. Lees hun verhalen nu in VROUW magazine: 'De verliefdheid op Sabine was van een totaal andere orde dan mijn verliefdheid op mijn ex-man. Wat ik voor haar voelde, had ik nog nooit voor iemand gevoeld.'

Door Denise Mosbach

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.