Vrouw/Columns & Opinie
1678431876
Columns & Opinie

Daphne over Heleen: Willen we niet allemaal zo vrijgevochten zijn?

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze keer heeft ze het over onze gasthoofdredacteur Heleen van Royen.

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Heleen van Royen blijft me verbazen. Vorig jaar verraste ze vriend en vijand met haar eerste film Het doet zo zeer, een intiem portret van haar dementerende moeder.

Tampon

Het verhaal raakte me omdat ook mijn vader aan dementie leed, en ik herkende veel van de momenten die ze in de film liet zien. Had iemand verwacht dat uitgerekend Heleen met zo’n indringende film zou komen, en dat critici haar regiedebuut zouden omarmen?

Want Heleen van Royen, is dat niet de vrouw die een foto liet veilen van een tampon die ze uit haar vagina trok? Ja, dat is óók Heleen. Bevlogen, creatief, intelligent, eigenzinnig. En rete-commercieel. Met haar eigen imprint HvR doet Heleen al jaren waar ze zin in heeft: ze schrijft wat ze wil schrijven, fotografeert wat ze wil fotograferen - en weet daarbij iedere keer precies op de goede knop te drukken. Ze raakt de tijdsgeest, overschrijdt de grenzen van het opgelegde fatsoen en weet en passant de geheime verlangens van veel vrouwen bloot te leggen.

Masturbatie

Deze week komt haar Sexdagboek uit, en hoewel ik het nog niet gelezen heb, kan ik me er van alles bij voorstellen. Ook de reacties kan ik nu al uittekenen, want je bent dol op haar of je haat haar; er lijkt niet veel tussenin te zitten. Ik ben van de eerste categorie. Voor mij is Heleen de Madonna van de Nederlandse letteren.

Ik weet nog goed dat Madonna het album Erotica lanceerde, samen met Sex: een koffietafelboek met naaktfoto’s rond de thema’s BDSM, masturbatie en biseksualiteit. Dat was destijds (jaren negentig, red.) taboedoorbrekend, en in deze tijden van kuisheid (scholieren staan na de gym in hun ondergoed onder de douche; topless zonnen is iets uit de vorige eeuw) zie ik geen enkele ster haar dat ooit nog nadoen. Behalve Heleen van Royen natuurlijk.

Seksualiteit

Zij kwam met Selfmade; een collectie van 200 schaamteloze, ongepolijste selfies - en dat een jaar vóór Kim Kardashian met haar bloedeloze, door-en-door gephotoshopte selfieboek op de markt kwam. Heleen liet haar ouder wordende lichaam juist zien zoals het ís, in al haar schoonheid en vergankelijkheid. Wijdbeens voor de spiegel fotografeerde ze ook haar blote vagina - een foto die tot veel ophef leidde.

Natuurlijk zit daar een element in van 'commotie is promotie', maar ze wil óók laten zien dat vrouwelijke seksualiteit iets heel normaals is. Iets waarvoor je je niet hoeft te schamen. Met De gelukkige huisvrouw zette ze de postnatale depressie op de kaart. Met De ontsnapping de sleur van het huiselijk leven. In haar glossy Heleen besprak ze gigolo’s en SM voor beginners.

En nu is er dus een dagboek over haar seksleven. "Het bespreken van je seksleven is een taboe", zei ze. "Daarom moet dit boek worden geschreven. Iemand moet het doen. Laat mij het dan maar zijn." En laat ons het dan maar lezen. Want zouden we stiekem niet allemaal zó vrijgevochten willen zijn?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.