Nieuws/Vrouw
1678474347
Vrouw

Strijd tussen de aardappels: Een saaie witte of een vrolijke oranje?

De hippe zoete aardappel lijkt het te winnen van de bekende Hollandse aardappel. Terecht? Voedingsdeskundige Carina Noordervliet zoekt het uit en ontdekt iets over onze ouderwetse pieper.

Vitaminebommetjes

De hele reden om de aardappel uit ons voedingspatroon te verbannen, heb ik nooit begrepen. In vele andere landen staat het onder het lijstje van de groenten en bekend als een gezond product. Alleen al omdat ie een zeer laag vetgehalte heeft en veel vitamine C bevat.

Toch is de aardappel door invloed van de koolhydraatarme diëten van het menu geschrapt en vervangen door de zoete aardappel. Wat overigens geen familie is van de aardappel, maar een knolsoort.

Minder calorieën in… de piepers!

De reden dat de zoete aardappel ineens zo in de belangstelling staat, is niet gek. Net als veel andere oranje gekleurde groenten bevat ook de zoete aardappel erg veel betacaroteen. Dit wordt omgezet in vitamine A. Een stuk meer dan in de gewone aardappel.

Maar dat is dan ook het enige grote verschil in vitamines met de gewone aardappel. Er zit in beide praktisch evenveel vitamine b1, b2, b6 en C. Als we echter kijken naar de koolhydraten, dé reden dat mensen de aardappel links laten liggen, kom ik uit op een opvallend resultaat. De ouderwetse pieper bevat minder koolhydraten dan de zoete aardappel en het is lager in calorieën!

Glycemische index

Waar de sweet patato wel wint, is op de glycemische index. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben. Dat laatste zorgt ervoor dat je geen grote piek hebt en langer verzadigd blijft. De zoete aardappel staat op 35 en de gewone aardappel staat op 78. Dit is het grootste verschil tussen de twee.

En de smaak?

Uiteindelijk vind ik de verschillen niet bijzonder groot. De aardappel is al met al met al een gezond product. De score op de glycemische index is de grootste triomf voor de zoete aardappel. Maar om de gewone aardappel nou als ongezond of slecht te zien, is onzin. Beide zijn gezond en kunnen alle twee op de keukentafel neergezet worden. De zoete aardappel wint wat mij betreft wel in smaak.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.