Nieuws/Vrouw
1690227745
Vrouw

Luv' is nog altijd springlevend: We sliepen veel liever samen

In de jaren 80 vlogen 7 miljoen platen van Luv' over de toonbank. Hun liedjes werden wereldwijd een hit. Marga Scheide (65, r.) en José Hoebee (65, l.) zijn nog altijd niet te stoppen. Aangevuld met Chimène van Oosterhout (55, m.) zingen ze na 43 jaar nog steeds over hun Greatest Lover.

Twee hondjes tuimelen over elkaar heen. "Ja, José belde nog", zegt Chimène: "'Wat moet ik met Toon doen? Ik heb geen oppas!' 'Neem lekker mee', zei ik. 'Ik heb Spot ook bij me.'" José en Marga stonden samen aan de wieg van Luv' in 1976. Toen nog met Patty Brard als derde zangeres. Chimène draait pas een paar maanden mee. "Maar het past naadloos", zegt ze.

Hoe is het zo gekomen, Chimène bij Luv'?

Marga: "Ik ken Chimène inmiddels vijftien jaar. We kwamen elkaar tegen op Ibiza op een moment dat we allebei door een moeilijke periode gingen. Ik was net weduwe geworden, haar relatie was stukgelopen… Er was meteen een klik. We zaten op het strand toen ze vertelde dat ze vroeger fan van ons was en alle teksten uit haar hoofd kende. Voordat we het wisten, zaten we samen te zingen.

Toen onze derde zangeres aangaf ermee op te houden terwijl we nog volop boekingen hadden, zei ik tegen José: 'Waarom vragen we Chimène niet?' José was ervan overtuigd dat ze 'nee' zou zeggen, maar ze was meteen enthousiast."

Chimène: "Ja jeetje, ik vond het een hele eer. Luv' bestaat al 43 jaar en heeft miljoenen platen verkocht. Hoe leuk om daar deel van te mogen uitmaken? En ik was ook echt fan als kind. Met mijn vriendinnetjes deden we Luv' na voor de spiegel. Wie ik was? Haha, Patty natuurlijk!"

Marcel van Driel

Marcel van Driel

Over Patty gesproken; ze heeft zich in het verleden natuurlijk nogal eens negatief uitgelaten over jullie. Stak dat?

Marga: "We waren drie meisjes van 20 toen we begonnen. En we hadden geen idee waaraan. Ik had ook helemaal geen vertrouwen in de groep. Ik dacht: 'Dat wordt toch niks'. Je had in de jaren 70 natuurlijk nog geen internet, dus ik had niet eens door dat we met Greatest Lover op 1 waren beland.

En daarna ging het allemaal zo snel. We vlogen de hele wereld over. 's Morgens werd ik wakker in een hotel en had ik geen idee in welk land we waren. Maar we hadden wel elkaar.

Kwamen we ergens aan, kregen we alle drie een hotelsuite toegewezen. Het promoteam was nog niet weg of we staken onze koppies al door de deur: 'Welke kamer nemen we?' We sliepen veel liever samen."

José: "Maar zo’n groep staat of valt met de dynamiek tussen de bandleden. Niemand moet zich meer of belangrijker gaan voelen dan de ander, want dan raakt alles uit evenwicht. Heel jammer als dat gebeurt. Maar dan hoef je daarna nog niet met modder naar elkaar te gaan gooien. En verder maak ik me er niet heel druk over. Ik kijk niet graag achterom, daar heb je niks aan."

42 jaar geleden waren jullie piepjong en supersexy. Dat was jullie imago. Wat vond je daarvan?

José: "Het draaide vooral om onze benen, hoor. Van boven waren we heel decent gekleed."

Marga: "En hoe erg was dat nou? We hadden ook goede benen. En als je nog zo jong bent, mag je die ook best laten zien. Het enige nare was dat iedereen riep dat we vast niet konden zingen. Jong, mooi en sexy zijn, kon in die tijd kennelijk niet samengaan met een zangtalent. Inmiddels zijn we zoveel jaar verder. Ik denk dat we nu wel hebben bewezen dat we ook echt kunnen zingen."

José: "Maar we hadden ook onze grenzen. Ik werd ooit gevraagd voor Playboy. Mijn zoontje was 8. Dat heb ik toen niet gedaan. Ik vond dat ik het tegenover hem niet kon maken. Moet je voorstellen dat zijn vriendjes op school zouden beginnen over zijn moeder die bloot in een blad stond… Dat is toch sneu?

Nu hij volwassen is, vindt hij het geweldig wat ik doe, maar als puber had hij er moeite mee. Ik snapte dat ook wel. Zeiden zijn klasgenoten: ’Hé, jouw moeder is wel een sexy wijfie, hè?' Welke puber wil zoiets nou horen?"

Chimène: "Mijn zoon (16) vindt het gelukkig geweldig dat ik in Luv' zit. Maar dat komt ook omdat zijn vrienden het hartstikke stoer vinden. Net als toen ik een Harley kocht. Lyam zei: 'Je komt me niet van school halen met dat ding, hè?' Stond ik braaf om de hoek te wachten, stroomde het hele schoolplein leeg omdat iedereen mijn motor zo gaaf vond en hem van dichtbij wilde bekijken. Toen was Lyam zelf ook om."

Je was natuurlijk al een bn’er, Chimène, maar daar is nu nog een schepje bovenop gedaan. Leuk of moeilijk?

Chimène: "Ik moest er vooral aan wennen. Ik ging vaak naar de sauna, maar ineens viel het me op dat mensen meer naar me keken. En ik zag ze ook tegen elkaar fluisteren. Daar werd ik heel ongemakkelijk van. Op de bühne is het anders, maar in het dagelijks leven wil ik gewoon in een joggingbroek boodschappen doen."

José: "Ik houd er altijd rekening mee dat ik fans kan tegenkomen. Zonder make-up ga ik de deur niet uit. Maar ik ben ook altijd de onzekerste van Luv' geweest. Marga was de prom queen, Patty de zwoele dame en ik het buurmeisje. Niet de meest sexy rol dus. Op zich voelde ik me daar goed bij, maar het speelde me soms wel parten.

Ik kreeg ook voornamelijk fanmail van meisjes. Zo van: 'Als zij zangeres kan worden, kan ik het ook.' Niet van mannen, zoals Marga en Patty. En als we een plaat inzongen, kreeg ik vaak te horen: 'Zing jij dat stukje maar even, José.' Voor mij voelde dat als: 'Je bent dan wel minder mooi, maar als je iets inzingt, heb je toch nog enig nut.'"

Marga: "Nou ja, zeg, dat heb je echt altijd verkeerd begrepen. Zo was dat helemaal niet bedoeld."

Chimène: "Was het niet eerder zo dat jij de meest veelzijdige zangstem hebt?"

Jullie zien er nog prima uit, maar zijn geen 18 meer… Denk je nooit: 'Om nu nog in zo’n pakje te staan, moet ik toch aan botox gaan denken?'

José: "Als je op een podium staat, moet je er goed verzorgd uitzien. Daarom verf ik mijn haar. Zo’n grijs koppie vind ik niet kunnen. Ik hoef er niet meer als 20 uit te zien, maar ik wil er ook niet uitzien als 80. Maar goed verzorgd is niet hetzelfde als strakgetrokken. Ik vind mensen die botox gebruiken er vaak niet mooier op worden."

Marga: "Er is ook zoiets als gracieus oud worden. Ik zat eens op het strand van Ibiza toen er een vrouw van onbepaalde leeftijd aan kwam lopen. Ze kon net zo goed 70 als 80 zijn. Ze droeg een zwarte jurk, had een hoed op en op haar rug hing een lange vlecht. Toen dacht ik: 'Zo wil ik ook oud worden'. En neem nou iemand als Brigitte Bardot (84). Iedereen zit altijd te zeuren over hoe oud ze eruitziet. Maar ze ziet er gewoon uit als iemand van haar leeftijd. Ik vind haar beeldschoon."

Chimène: "Het klinkt als een open deur, maar wie je van binnen bent, is veel belangrijker dan hoe je eruitziet. Het gaat om de energie die je uitstraalt. En dat is wat fans ook tegen ons zeggen: 'Jullie spatten nog steeds van het podium af!'"

Dit is een gedeelte van het interview met Luv'. Lees de rest van het verhaal dit weekend in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.