Nieuws/Vrouw
169080139
Vrouw

'Ik verdien een deel van mijn uitkering zelf en ben daar trots op'

Ria

Ria

Ria de Schutter (61) heeft naast haar uitkering verschillende vrijwilligersbaantjes. Sinds ze ook nog drie uur in de horeca werkt, wordt ze op haar uitkering gekort. Maar thuiszitten weigert de zestiger. "Ik verdien nu een deel van mijn uitkering zelf en daar ben ik trots op."

Ria

Ria

Ria zat na haar scheiding enkele jaren in een uitzichtloze situatie. Jarenlang had ze niet gewerkt en vanwege haar gezondheidsproblemen kwam ze amper in aanmerking voor werk. Eigenlijk zou ze dolgraag haar handen uit de mouwen steken, maar afwijzing na afwijzing volgde...

Zangeres

Toen er in het café vlakbij haar huis een van haar favoriete zangeressen kwam optreden, zag ze haar kans schoon. "Ik snelde erheen voor een toegangskaartje, maar was te laat. Daarom vroeg ik of ze een vrijwilliger nodig hadden.

Als ik in de pauze mocht kijken, dan wilde ik wel werken. De hele avond heb ik glazen gewassen en onwijs mijn best gedaan. En natuurlijk had ik mijn CV mee. Tot mijn grote geluk vroegen ze of ik niet vaker kon komen werken."

Jonge mensen

Inmiddels werkt ze gemiddeld drie uur in de week in het café en daar is ze dolblij mee. "Het is misschien 'maar' afwassen, maar ik ben zielsgelukkig. Ik kan eindelijk weer zeggen dat ik een baan heb.

Het bezorgt me voldoening, contact met jonge mensen en het gevoel dat ik er weer bij hoor. Dat sommigen niet begrijpen dat zij werkt 'terwijl ze er toch niets extra mee verdient' begrijpt ze niet."

Kapper

"Ik ben jarenlang erg geholpen door de gemeente; ik krijg huurtoeslag, een sportbijdrage en mocht een aantal maanden gebruikmaken van de Voedselbank. Fantastisch toch? Daar ben ik zo dankbaar voor dat ik graag mijn steentje bijdraag. Ik verdien een deel van mijn uitkering zelf en daar ben ik trots op."

Ria is best een beetje kritisch over mensen met een andere instelling dan zij. "Dan zag ik bij de Voedselbank mensen in een luxe auto of vrouwen met prachtige hairextensions en dacht: 'Waarvan betaal je dat in hemelsnaam?' Zelf leg ik wekelijks 2 euro apart voor de kapper."

Huisdier

"Je moet keuzes maken als je minder te besteden hebt. Ik drink en rook bijvoorbeeld niet, maar zou wel dolgraag een huisdier willen. Dat kost alleen te veel. Daarom verzorg ik als vrijwilliger dieren op een kinderboerderij én laat regelmatig de hond van een vriendin uit. Je moet gewoon creatief zijn."

Over het recente voorstel van enkele politieke partijen om geld uit te trekken voor omscholing van werkloze ouderen is Ria sceptisch. "Een mooi initiatief maar het gaat vooral om de instelling van mensen zelf. Als iemand het zelf niet wil of niet gemotiveerd is, wordt het toch niets."

Radio

Zelf maakte ze wel een bijzondere carrièreswitch: ze is vrijwilliger bij de radio. "Ik luisterde veel naar Radio Rucphen. Toen ik op hun website keek, zag ik dat ze niet zoveel vrouwen hadden.

Onder het mom van Wie niet waagt wie niet wint… trok ik de stoute schoenen aan. En dat betaalde zich uit; elke week doe ik daar vrijwilligerswerk en deze week heb ik alweer mijn 24e radio-uitzending!"

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (uitkerings-)verhaal en wil je dat delen?

Dan kan dat hier…

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.