Vrouw/Columns & Opinie
1692057196
Columns & Opinie

Je kinderen op social media 'Mannen vroegen om meer 'geile beelden' van ze'

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat ze tegenkomt in het nieuws. Dit keer een Twitterbericht van schrijfster Saskia Noort. Die postte gisteren een foto op Twitter met het bijschrift 'Deze heerlijke foto is zojuist verwijderd door de Instagram-politie.' De foto - in 1970 gemaakt door haar vader - is prachtig. Zeven poedelnaakte kinderen op een strand, waaronder Saskia zelf. Dat kon toen.

In 1970 waren er ongetwijfeld ook pedofielen, maar de kans dat je die op het strand of in de buurt van je fotoalbum tegenkwam, was een stuk kleiner dan dat je er nu een op Instagram tegen het virtuele lijf loopt.

Nooit verwacht

En ook al zul je nooit te weten komen dat iemand zich zit af te trekken op de beeltenis van een bloot kind dat jou heel dierbaar is, de gedachte is genoeg om je maag binnenstebuiten te keren. Saskia wil terug naar de seventies. In dit opzicht snap ik dat.

Maar het is nou eenmaal 2018. En anno nu kan dit niet meer. Ik maakte de vergissing een jaar of acht geleden. Mijn dochter van toen zes, zat in bad met de babydochter van mijn vriendin. De meisjes hadden de grootste pret, het was té koddig.

'Geile beelden'

Ik filmde het op zo'n manier dat je niet meer zag dan hun hoofdjes boven de badrand en plaatste de video op YouTube, zodat opa en oma in Spanje eenvoudig toegang tot de beelden hadden. Linkje versturen, klaar. Wat er toen gebeurde, had ik - heel naïef - nooit verwacht.

Binnen de kortste keren was de video meer dan honderdduizend keer bekeken. Er verschenen reacties onder die er niet om logen. Mannen vroegen of ik nog meer 'geile beelden' van de kinderen had. Ze wilden 'kutjes zien en de meisjes neuken', dat stond er.

Spijt

Ook uit het buitenland stroomden de reacties binnen. Wat voor mij een superschattig en mega-onschuldig filmpje was, was voor anderen porno. Uiteraard heb ik de video verwijderd. Dat had ik al na één reactie moeten doen, maar door mijn onbekendheid met YouTube, heeft het best nog wat weken geduurd voordat ik de impact van dat ene filmpje doorhad.

Al die weken, al die reacties. Ik wil er niet aan denken wat ermee gebeurd is, wat mannen (en misschien ook wel vrouwen) ermee gedaan hebben. Nu, acht jaar later, kan ik daar nog misselijk van worden. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd.

Zero tolerance

Dit is nu eenmaal de wereld waar we in leven, Saskia, maar dat hoeft niemand jou uit te leggen. De foto van je vader is echt waanzinnig mooi, dat zien we allemaal. Maar het is niet geschikt voor een huis-, tuin- en keukenpublicatie op internet - ook al geven alle gefotografeerden daar expliciet hun toestemming voor.

Instagram kan die toestemming niet gaan controleren. Er is een zero-tolerance beleid en dat is er niet zomaar. Dat is er om ons - en heel veel kinderen - te beschermen. Wees blij dat die 'politie' er is. Het zou een verpreutsing van de maatschappij zijn, lees ik in de reacties, maar ik betwijfel dat. Je moet je gewoon volledig bewust zijn van het toegenomen online gevaar. Het is er.

Angst

Ik laat mijn kind liever niet naakt op een strandje rondrennen. Niet omdat ik preuts ben, maar omdat ik bang ben dat iemand haar filmt en de beelden in verkeerde handen komen. Die angst is supertriest, ja. Maar wel collateral damage van de digitalisering. Dus print 'm uit op posterformaat, laat er behang van maken.

Geniet ervan, want dat verdient zo'n mooie foto echt. Maar hou 'm ver weg bij beroepsrukkers of personen die hun seksuele driften niet onder controle hebben. Je ziet ze misschien niet, maar ze zijn er aan de andere kant van de digitale snelweg wel. Voer ze niet.

Jij op VROUW

Heb jij - net als Hester - een negatieve ervaring met het delen van je kinderen op social media?

Stuur een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.