Vrouw/Praat Mee
1696842891
Praat Mee

Weer meer abortussen; moet de pil terug in het basispakket?

Het aantal afgebroken zwangerschappen is sinds jaren weer gestegen. Abortusartsen pleiten er daarom voor dat de pil weer terugkeert in de basisverzekering.

Sinds 2008 is er voor het eerst weer een stijging in het aantal abortussen, bleek uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Er zijn in 2015 30.803 zwangerschappen afgebroken, dat zijn er 422 meer dan in 2014. De meeste abortussen zijn gepleegd door vrouwen tussen 25 jaar en 30 jaar.

Hoog prijskaartje

Vanaf 21 jaar krijg je anticonceptie niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Annet Jansen, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, vertelde aan RTL Nieuws.nl dat het prijskaartje dat aan anticonceptie hangt dus een oorzaak kan zijn van de stijging van het aantal abortussen.

"De kosten voor langwerkende anticonceptie zijn best fors. Een hormoonspiraal kost zo'n 150 euro. Dat is nogal wat. Niet alleen voor vrouwen in de laagste inkomensgroepen, maar misschien ook wel voor vrouwen met een normaal inkomen. Wij pleiten ervoor dat anticonceptie volledig wordt vergoed. Dan hebben vrouwen een vrije keuze. Wij denken dat het aantal abortussen daardoor zou dalen", aldus Jansen.

Het aantal abortussen onder tieners daalt al sinds 2002 en daalde ook in 2015 weer met 3 procent. Zij hebben wel anticonceptie in hun basispakket.

Praat mee

Vind jij ook dat anticonceptie opgenomen moet worden in de basisverzekering om abortussen te voorkomen? Of vind jij dat iedereen hierin zijn eigen verantwoordelijkheid draagt? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.