Nieuws/Vrouw
1699652151
Vrouw

Martines tiener heeft down: Hij is alleen minder zelfstandig

Martine van der Mast-Ritsema en Quentin

Martine van der Mast-Ritsema en Quentin

'Gewone' tieners zijn soms al lastig, maar hoe is het als je kind met down in de puberteit komt? Hoe ga je om met uiterlijke veranderingen, verliefdheid, dwars gedrag? Drie moeders vertellen in VROUW Magazine hoe het thuis reilt en zeilt.

Martine van der Mast-Ritsema en Quentin

Martine van der Mast-Ritsema en Quentin

Martine van der Mast-Ritsema (46) is business development manager, getrouwd met Rogier en moeder van Quentin (14) en Ykki (11). Quentin heeft het syndroom van Down.

Verkeersveilig

"Quentin was altijd al een lief, vrolijk en meegaand jongetje. En toch ook een beetje eigenwijs, zoals veel kinderen met down. En nog meer nu hij pubert. Ik merk ook dat hij steeds meer gesteld raakt op dingen die hij in zijn eentje mag doen. Keihard de muziek aan en even alleen thuisblijven bijvoorbeeld. Dan is hij dólgelukkig. Hij vindt het ook stoer als hij boodschappen mag doen.

Het grote verschil met andere tieners is dat Quentin minder zelfstandig is. Hij kan niet alleen naar school, zwemmen of hockey; we moeten hem altijd halen en brengen; hij is niet 'verkeersveilig'. Ik ga ervan uit dat het hem ooit wél lukt, hij leert nog elke dag.

Ongewenst gedrag

We kunnen Quentin overal mee naartoe nemen. Dat komt deels omdat we van jongs af aan meteen hebben ingegrepen bij ongewenst gedrag. Zo vond hij het als kind fijn om te knuffelen. Met drie, vier jaar is dat nog leuk, maar niet als volwassene. Dus hebben we hem geleerd: 'Knuffelen mag met papa, mama, opa en oma, maar niet met de postbode.'

We proberen te voorkomen dat het thuis altijd om Quentin draait. Beide kinderen zijn even belangrijk. Soms geeft Ykki aan dat ze aandacht nodig heeft, al zijn we dat meestal voor. We doen regelmatig bewust iets met haar alleen om haar te laten voelen dat ze net zo belangrijk is als Quentin.

Seksuele voorlichting

Aan een vriendinnetje of seks is Quentin nog niet toe. Ik geloof niet dat hij ooit verliefd is geweest. Hij heeft wel seksuele voorlichting gehad: geleerd wat het verschil is tussen jongens en meisjes, wanneer je 'Stop' zegt en wat privé is. Daar heeft een professional bij geholpen. Ook omdat hij naar het regulier onderwijs gaat, waar klasgenoten toch wat mondiger zijn dan hij.

In de toekomst zie ik Quentin wel op zichzelf wonen, zij het met begeleiding. Thuis wonen tot wij oud en grijs zijn? Alsjeblieft niet, haha. Ik houd van mijn kind, maar in principe is het streven: voor zijn dertigste het huis uit en de wereld in. Met zijn eigen vrienden en sociale leven, net als zijn zusje.

NIPT

Het oordelen door anderen vind ik weleens lastig. Mijn moeder kreeg een keer te horen: 'Dat hoeft tegenwoordig toch niet meer, zo’n kind?' Dat doet pijn! De discussie rond de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test, red.) vind ik een moeilijke, want eigenlijk zeggen ze dat mijn kind er niet had mogen zijn. Terwijl ik vooral zie hoe veel positieve dingen hij in ons leven brengt!"

De verhalen van Melanie & Hanneke en Anja & Marvin lees je nu in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.