Nieuws/Vrouw
1701326346
Vrouw

Terrorismedeskundige Quirine: Angst voor een aanslag echt niet nodig

Na de grote hoeveelheid aanslagen van de afgelopen tijd, vrezen steeds meer Nederlanders voor iets soortgelijks in ons land. Hoe reëel is die kans? Wij vroegen het Quirine Eijkman, terrorismedeskundige en onderzoeker veiligheid & rechtsstaat aan de Universiteit Leiden.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat meer dan 40 procent van de Nederlanders bang is dat terroristen op korte termijn toeslaan in Nederland. Niet geheel onterecht volgens Quirine. "De kans op een aanslag in Nederland is al langere tijd aanwezig."

Kwetsbaarheid

Maar hoe gróót is die kans nou eigenlijk? "We werken in Nederland met een systeem van dreigingsniveaus, die aangeven hoe groot de kans is op een aanslag in ons land. Al langere tijd zitten we op niveau 4, het een na hoogste niveau. Wat betekent dat er een verhoogd risico is."

"Alleen voor ons gevoel wordt de kans op een aanslag steeds groter omdat we continu geconfronteerd worden met beelden van bijvoorbeeld aanslagen in Frankrijk, België en Duitsland. Dat creëert een gevoel van kwetsbaarheid."

"Je krijgt het idee dat je op elke plek geraakt zou kunnen worden. Dat terwijl er - statisch gezien - helemaal niets is veranderd met een half jaar geleden. Toen zaten we ook al op dreigingsniveau 4 en was de kans op een aanslag even groot als nu. De Nederlandse overheid is goed voorbereid en treft gepaste maatregelen. Hoewel de rechtsbasis daarvoor soms heel breed is", legt Quirine uit.

Gerust hart

Je kunt volgens Quirine dan ook met een gerust hart je kinderen naar een festival laten gaan, de trein pakken of met je gezin op vakantie gaan Frankrijk. "Laat ik voorop stellen dat je vooral je gevoel moet volgen. Als jij je niet prettig voelt op openbare plekken waar vele mensen samenkomen, dan moet je ze vooral mijden. Die angst begrijp ik wel."

"Alleen objectief gezien is de kans dat jij in Europa omkomt bij een terroristische aanslag héél en héél klein. De kans dat je overlijdt door bijvoorbeeld een auto-ongeluk is nog altijd vele malen groter. Alleen zorgen die aanslagen vaak voor een angstig gevoel, omdat je er als burger geen invloed op hebt en er in een keer veel mensen omkomen."

Angst zaaien

Dat is volgens Quirine precies wat terroristen willen bereiken. "Ze zijn er helemaal niet op uit om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, maar ze willen door het doden van mensen angst zaaien en een hoger doel bereiken, zoals in het geval van IS: het creëren van een Islamtische staat."

"Het lijkt erop dat ze de Europese landen die het creëren van deze staat tegen proberen te gaan door gebieden van IS te bombarderen, aan de hand van de aanslagen willen stoppen. Ze hopen dat de politiek zich door dit terreur terugtrekt en stopt met het bombarderen van het grondgebied van IS.

Motieven

Wél moeten we volgens Quirine voorzichtig zijn met de motieven achter aanslagen. "Door de grote hoeveelheid, zijn we snel geneigd om alles op een grote hoop te gooien. Dat terwijl er een duidelijk onderscheid is tussen terroristen die handelen in naam van IS, en geradicaliseerde eenlingen die geheel zelfstandig opereren en vaak ook nog andere problemen hebben."

"Neem bijvoorbeeld de man in Duitsland die zichzelf afgelopen weekend opblies. Deze Syrische vluchteling was zwaar depressief, had al meerdere malen geprobeerd om zelfmoord te plegen en zat tevens in een inrichting. Hoewel er tot op heden nog geen duidelijke banden zijn met IS, gaan we daar wel meteen van uit, want wat is anders zijn motief?"

"Die onwetendheid creëert onrust. Júist door de onrust in de wereld hebben we heel sterk de behoefte aan duidelijkheid. We willen dan ook graag dat een aanslag wordt opgeëist door IS, om die helderheid te krijgen. Alleen leven we in een wereld waarin je die duidelijkheid vaak niet krijgt. En dat zorgt voor angst en onrust."

Leiden door angst

Quirine adviseert om je vooral niet te laten leiden door angst. "Gevoelsmatig snap ik uiteraard heel goed dat mensen angstig zijn door al die aanslagen. Maar als je kijkt naar de cijfers dan is echt niet nodig. Er worden ook al maandenlang extra maatregelen genomen door de regering om ons land zo veilig mogelijk te houden."

"Daarnaast houdt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de situatie tevens nauwlettend in de gaten. Mocht een schoolreisje, concert of groots evenement als de Gay Pride tóch niet veilig zijn, dan laten ze daar echt geen massa's mensen op afkomen", aldus Quirine.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.