Nieuws/Vrouw
1702007544
Vrouw

Zo blijft jouw cosmetica schoon en lang houdbaar

Houd je cosmetica schoon

Houd je cosmetica schoon

Verpulverde poeders, uitgedroogde mandarijnen en oogpotloden zonder dopjes. Wist je dat een tas barst van de bacteriën? Maak hem dus soms schoon. Wij leggen je uit hoe je goed voor jouw cosmeticaproducten zorgt, zodat je er nóg langer plezier van hebt.

Houd je cosmetica schoon

Houd je cosmetica schoon

Vieze tas

Je tas zet je overal neer. Op de grond, op het aanrecht of op het dak van je auto. Maar wist jij dat de onderkant en handvatten vol zitten met bacteriën? Maar ook de binnenkant is niet de meest schone plek op aarde. Want wie propt daar niet haar vieze zakdoekje of uitgekauwde kauwgommetje in?

Neem de binnenvoering ook mee

Naar aanleiding van onderzoek door Fashionscene.nl blijkt dat 31,4% van de ondervraagde vrouwen haar tas(sen) keurig elke maand schoonmaakt, terwijl 30% dit één keer per jaar doet. En bijna 28% maakt haar tassen zelfs nooit schoon! Je kunt je voorstellen dat er dus regelmatig ranzige dingen in tas(sen) te vinden zijn. Bij het gros van de vrouwen (67%) is dit rottend of lekkend voedsel en kauwgom. Maar ook gebruikte maandverbanden of tampons (3%), kapotte make-up (2,5%) en vieze zakdoekjes (2%) waren onderin te vinden. Haal daarom eens een schoon doekje over je tas, dit doet ja namelijk ook bij je aanrecht en andere meubels. En als je toch bezig bent: neem de binnenvoering ook meteen mee.

Tip!

Handig is de bag-in-bag-trend, oftewel een georganiseerde handtas door kleinere tasjes in je shopper of crossbody-bag te doen. Denk bijvoorbeeld aan een klein toilet-, EHBO-, of festivaltasje.

Detox je toilettas

Hetzelfde geldt voor je make-up en verzorgingsproducten. Uit Brits onderzoek is gebleken dat de helft van bijna 4000 ondervraagden niet op de houdbaarheidsdatum van cosmetica let. Vijftien procent weet niet eens dat het een houdbaarheidsdatum heeft. De meeste producten worden gemaakt en getest voor een houdbaarheidsdatum van één tot twee jaar, afhankelijk van de samenstelling, verpakking en eventuele conserveringsmiddelen. Maar de werkelijke levensduur kan in de praktijk nog weleens uiteenlopen. Zo gaan sommige producten een stuk langer mee dan je zou verwachten en kunnen anderen al lang voor de uiterste houdbaarheidsdatum bedorven zijn. Zeker als je ze niet op de juiste manier bewaart.

Tip!

Zet je favoriete parfum niet in het zonlicht. Want licht, temperatuur en zuurstof kunnen de ingrediënten en geurnoten aantasten, waardoor de geur verandert. Ga met parfum op je neus af. Ruikt je favoriete parfum niet meer lekker? Schaf dan een nieuwe aan. Een parfum is zo’n vijf jaar houdbaar. En leuk is het niet, maar berg je parfum op een donkere plek op.

Houdbaarheid na opening

Om er achter te komen hoe lang je product houdbaar is, moet je weten wanneer je het geopend hebt. Hiervoor is namelijk het PAO-symbool geïntroduceerd. PAO staat voor Period After Opening. Het symbool is een geopend cosmetica-potje en bevat een cijfer. Dit cijfer is het aantal maanden dat het houdbaar is na opening. Meestal kom je de cijfers 3, 6, 12, 18 of 24 tegen. Deze houdbaarheidsdatum gaat dus pas in wanneer je het product geopend hebt.

Natuurlijke cosmetica

Is je cosmetica nog nooit gebruikt, dan gaat het langer dan het aangegeven cijfer mee. Namelijk ongeveer één à twee jaar. Alles wat over de houdbaarheidsdatum is, of wat niet lekker meer smeert of ruikt, gooi je gewoon weg. Check je natuurlijke cosmetica extra goed. Dit kan namelijk sneller bederven, aangezien deze cosmetica weinig tot geen conserveringsmiddelen (parabenen) bevatten en organisch materiaal ontvankelijker is voor bacteriën.

Steek nooit je vinger in de pot

Probeer bij een potje crème of foundation niet met je vingers in de pot te zitten. Op je vingers zitten namelijk bacteriën die zich snel aan het heerlijke goedje kunnen vergrijpen. Het is even wennen, maar gebruik het bijgeleverde spateltje om wat crème of foundation op de bovenkant van je hand aan te brengen en van daaruit te werken. Zie je hand als een soort schilderspalet waarop je crèmes kunt mengen en kleuren kunt bepalen.

Eén zomer met een zonnebrandcrème

Een UV-filter in zonnebrandcrème beschermt precies één jaar. Bovendien leg je zo’n tube of flacon vaak in de zon, waardoor de beschermingsfunctie afneemt. Gebruik halflege tubes de volgende zomer dus alleen om zijn hydraterende bestanddelen, want als zon-bescherming werkt het niet meer optimaal.

Houd je mascara-borsteltje schoon

Een mascara-borsteltje is een vergaarbak voor bacteriën en moet je dus echt niet te lang gebruiken. Je schijnt een mascara na drie maanden te moeten weggooien, maar wanneer je niet ‘pompt’ met het borsteltje, maar het teveel aan mascara aan het randje afveegt, kan het best nog wat langer mee. Maak het borsteltje af en toe vrij van mascara, haren en bacteriën door het schoon te maken met een tissue of een wattenschijfje.

Kohlpotlood vaak slijpen

Een oogpotlood kun je ongeveer drie jaar bewaren. Zorg wel dat je het potlood regelmatig slijpt: zo maak je m 'm schoon, want op het puntje komen bacteriën. Leg je oogpotlood voor het slijpen in de koelkast. Het slijpen gaat zo makkelijker, scherper en zuiniger.

Verschoon je kwasten

Was bacteriën uit je kwasten, penselen, applicators en sponzen door ze om de drie maanden in een badje van shampoo te leggen. Je kunt ook een vloeibare handzeep of een heel klein beetje Dreft gebruiken. Laat ze vervolgens drogen op een schone handdoek en je make-up-accessoires zijn weer als nieuw. Je kunt ze ook reinigen met speciale brushcleansers. Leco heeft een heel handig reinigingszeepje voor penselen in zijn assortiment (€ 8,95 via Douglas) en M.A.C een brushcleanser (€ 11,-).

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.