Nieuws/Vrouw
1702238593
Vrouw

'Ik wil dolgraag een knuffelcrimineel breien'

Op de tafel staat een asbak met een sigaret; een gebreide sigaret. Een vervaarlijk uitziend mes balanceert op een enorme ham; ook gebreid. Net als de kaars in de kandelaar en het bord met oesters. Barbara en Marieke van Club Geluk breien alles aan elkaar wat los en vast zit.

Dat doen ze al jaren. Hele kerstmenu's zagen het levenslicht via hun pennen. "Ik brei altijd en overal", zegt Marieke die het bedrijfje ooit begon. "Ik heb wel eens in het Tikibad zitten breien. Door de jaren heen heb ik een speciale blik in mijn ogen ontwikkeld; aardig doch licht agressief. Die houdt de mensen een beetje op afstand. De vraag 'goh, ben je aan het breien', heb ik namelijk iets te vaak gehoord... 'Nee joh, ik zit aardappels te schillen.' En ik brei ook in de bioscoop, bolletjes in de bh en je kunt met twee kleuren breien terwijl je nog grotere borsten hebt ook."

Moederen en haken

Barbara breit al sinds ze de lagere school. Marieke was meer van het haken. "Ik ken Marieke van het schoolplein. Ze zag mijn sjaaltje en vroeg of ik workshops wilde geven. Dat wilde ik niet, Ik was juist gestopt met werken om fulltime te kunnen moederen. Maar ondertussen verveelde ik me te pletter. Kocht ik voor een nichtje een broche als verjaardagscadeau, haakte ik er een bijpassende stola bij. En zo ben ik er toch ingerold."

Toen heb ik mijn zoon 'ingebreid'

Sindsdien breien de dames samen het ene project na het andere aan elkaar, daarbij geassisteerd door de nodige brei-oma's en haaktantes. Marieke: "Breien is voor mij een kunstvorm. Ik vertaal wat verderfelijk is naar eeuwig houdbaar en wat hard is naar zacht."

Soms zelfs met verrassende gevolgen. Tijdens de vakantie zat ik me te vervelen. Toen heb ik mijn zoon 'ingebreid': trui, broek, gebreide schoenen, handschoenen en een bivakmuts met zijn gezicht en een pet. Ik heb die foto online geplaatst met de tekst 'Wil je puber niet meer knuffelen? Brei hem in en maak hem opnieuw knuffelzacht.' Joh, de halve wereld viel over me heen. Ik was de slechtste moeder van 2016. Hoe kon ik mijn kind zoiets aandoen? Maar hij vond het zelf hartstikke leuk."

Dezelfde uurprijs

Net als presentator Jimmy Carr die Marieke en Barbara benaderde om zelf ook ingebreid te worden. "Ik ben nu op zoek naar een crimineel of junk", zegt Marieke. "Een knuffelcrimineel. Hoe leuk is dat?" "He nee bah", zegt Barbara, "Geen junk hoor."

Zowel Marieke als Barbara krijgen nogal eens verzoeken van anderen om truien of woonaccessoires te breien. "Mensen hebben geen idee wat ze van je vragen", zeggen ze. "We hebben eens bijgehouden hoe lang je doet over een gemiddelde trui. 80 uur! Als je dan dezelfde uurprijs zou vragen als een oppas of schoonmaakster, dan kost zo'n trui dus 800 euro. En dan moet je het garen nog aanschaffen."

Dan kun je de mensen beter zelf leren breien, vinden ze. Daarom maken ze tegenwoordig ook boeken. Club Geluk en het geheim van de gebreide ham kwam al eerder uit bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Vanaf morgen is ook Club Geluk en de fantastische truien te koop. "Het basispatroon is vrij simpel", zegt Barbara. "Maar daarvan maken we dus de meest waanzinnige truien."

Zoals de feesttrui met vlaggetjesslinger, waarvan je hier het patroon vindt. En als je nu vast begint met breien, is hij op tijd klaar voor ons 10-jarig jublieum in 2017!

Foto: Amaury Miller

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.