Vrouw/Columns & Opinie
1706897088
Columns & Opinie

'Gezond eten begint in de babytijd met... borstvoeding natuurlijk!'

borstvoeding

borstvoeding

Kinderen en eten is een hot topic in de media. De uitgesproken meningen en keiharde oordelen vliegen over en weer. Opvallend mild zijn we echter over moeders die er bewust voor kiezen hun baby flesvoeding te geven. En daar snapt Lisette de Bruijn helemaal niets van.

borstvoeding

borstvoeding

Voeding voor kinderen is een onderwerp waar we massaal een mening over hebben. En logisch ook, want we zijn het er allemaal over eens dat het slecht voeden van je kind zowat gelijk staat aan kindermishandeling.

Of je je kind nou veel te veel, te weinig of te eenzijdig voedt. Stel dat er een moeder in je omgeving is die haar kinderen elke dag meeneemt naar de McDonald's? Want dat is zo lekker makkelijk, hoeft ze niet te koken. Daar zouden we toch met z'n allen overheen vallen?

Borstvoeding versus flesvoeding

Wat ik in deze context dan niet begrijp, is waarom we de moeders die hun baby bewust flesvoeding geven (want: lekker makkelijk) níet mogen veroordelen. Als het over borst- en flesvoeding gaat, is het ineens een persoonlijke keuze waar niemand zijn mening over mag geven. Dat is toch krom? Dat gaat toch ook over de voeding van een kind?

Iedereen weet dat borstvoeding het beste is voor een baby. Er zitten unieke voedingsstoffen in, voeden op verzoek voorkomt overgewicht op latere leeftijd, en het risico op oorontstekingen, allergieën en zelfs wiegendood wordt verkleind. Dat is nogal wat om je kind te onthouden!

Soms kan het niet anders

Natuurlijk, ik weet dat borstvoeding niet altijd lukt. Als je een borstoperatie, incestverleden of ernstige ziekte hebt, is kunstvoeding de enige logische optie. En als je borstvoeding probeert en het lukt na een paar dagen niet, dan wordt het 'm niet.

Nee, ik heb het over de mensen die er moedwillig voor kiezen om hun kind geen borstvoeding te geven. Omdat ze er geen zin in hebben, het gedoe vinden, of bang zijn voor hangtieten. En hun kind hiermee de gezondste keuze ontnemen. Ik vind dat als we het over gezonde voeding hebben, borstvoeding de eerste stap is. Want gezonde voeding begint al in de babytijd.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook, net als Lisette, ergens een sterke mening over? En wil je die met ons delen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.