Nieuws/Vrouw
1708745199
Vrouw

Politieagent Marieke hield hersenschade over aan zinloos geweld

Het werk als politieagent was Marieke (36) op het lijf geschreven. Maar terwijl ze haar geliefde vak uitoefent, wordt ze door twee mannen in elkaar geslagen. Ze loopt hersenletsel op, waar ze tot op de dag van vandaag last van heeft. 'Ik lag al knock-out, maar de daders probeerden door te gaan.'

“Ik was altijd iemand die overal op afging, alles aanpakte, ook buiten het werk om. Het was mijn drijfveer om anderen te helpen, dus het werk als politieagent was mij op het lijf geschreven.” Tot die alles veranderende dag in 2015.

Over de betreffende dag schrijft Marieke op haar blog: “Ik kom bij en hoor gegil maar snap niet wat er is gebeurd, waar ik ben en waarom het zo donker is. Ik dwing mezelf mijn ogen te openen maar het blijft donker. Ik snap er niks van tot ik besef dat ik gewoon niks kan zien. Ik voel dat mijn hoofd vochtig is en er iets uit mijn neus stroomt.”

Veel last

Marieke blijkt hersenletsel opgelopen te hebben. “Mijn geheugen is een zeef en ik kan niet langer vertrouwen op mijn eigen hersenen. Zo kan ik de ene dag een uur met iemand praten en diegene de volgende dag straal voorbijlopen. Ook kan ik niet tegen veel licht en geluid, waarvoor ik een speciale bril en oordopjes heb. En mijn energielevel? Daar is niet over naar huis te schrijven."

"Meerdere dingen tegelijk doen, lukt ook niet meer. Waar ik bij de politie tien dingen tegelijk deed, kan ik nu met moeite één ding doen. Als ik bijvoorbeeld kook en mijn zoontje Joep (1) begint te huilen, dan denk ik vervolgens geen moment meer aan het pannetje op het fornuis. Dat is gevaarlijk.”

Sociale leven

Ook haar sociale leven is niet meer wat het geweest is. “Als we bijvoorbeeld een keer uit eten gaan, moet ik de hele dag rustig aan doen. En vervolgens ben ik drie dagen ontzettend moe en heb ik hoofdpijn. Dat is een hoge prijs om te betalen en dat werkt best vereenzamend.”

Marieke vraagt zich regelmatig of hoe haar hersenletsel haar leven met Joep zal beïnvloeden. “Ik kan nu genoeg fijne dingen met hem doen – we wandelen bijvoorbeeld elke dag. Maar ik kan niet alle dingen doen die een moeder doet. Ik weet nu nog niet hoe een dagje naar de dierentuin moet."

Positief

“Daar word ik soms ontzettend verdrietig van, want je hebt er echt dagelijks mee te maken. Elke dag denk ik wel een keer: ‘Potverdorie, dit kan niet, dat kan niet.’”

Toch lukt het Marieke positief te zijn. “Aan de andere kant heb ik een super lieve man, die voor werkelijk alles een oplossing bedenkt. En hebben wij een prachtige zoon. Daar ben ik onwijs gezegend mee.”

Mooiste beroep

Marieke hoopt ooit weer bij de politie aan de slag te gaan, als vrijwilliger. “Ik zou onder andere op een politieacademie willen vertellen dat het ook mis kan gaan tijdens een dienst. Politieagent is het mooiste beroep dat er is, maar het kán ook fout gaan. Dat is belangrijk om je te realiseren.”

Om meer bekendheid aan hersenletsel en de soms onzichtbare gevolgen daarvan te geven, schrijft Marieke een blog over haar ervaringen. “Vaak denken mensen dat ik een ander mens ben door mijn hersenletsel. Ik praat immers langzamer als ik moe ben en vind vaak de woorden niet, maar mijn karakter is nog hetzelfde. Je bent – ook na (sommige soorten) hersenletsel – dezelfde persoon en dat wil ik met mijn verhaal laten zien.”

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets meegemaakt, waar je blijvend de gevolgen van ondervindt en wil je jouw ervaringen delen? Laat het ons weten.

Stuur je verhaal hier in

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.