Nieuws/Vrouw
1711520993
Vrouw

'Ook moeders brengen onbewust de boodschap over dat hun kind te dik is'

Mayra Louise

Mayra Louise

Het is vandaag Anti-Dieetdag. Wat Mayra Louise betreft zou dat iedere dag zo moeten zijn. Zelf heeft ze het lijnen in ieder geval aan de wilgen gehangen. En daardoor heeft ze zeeën van tijd over om andere dingen te doen dan de hele dag calorieën te tellen.

Mayra Louise

Mayra Louise

Eeuwig worstelen met je lichaam; Mayra Louise (37) kan erover meepraten. Al toen ze 11 was, begon ze met lijnen. Eerst nog vrij onschuldig door bijvoorbeeld geen suiker meer in de thee te doen, maar al snel werd het steeds serieuzer, sloeg ze het ontbijt over en gooide ze de lunch weg.

Energie

De schoolarts had immers gezegd dat ze te dik was met haar 1.70 en 66 kilo... Tot haar dertigste rolde ze van het ene dieet in het andere. En toen was het klaar. "Ik realiseerde me steeds vaker hoeveel tijd en energie ik kwijt was aan dat lijf van mij.

Ik dichtte er veel te veel waarde aan toe, was de hele dag ermee bezig. Als ik 's morgens wakker werd, dacht ik al: 'Wat mag ik eten vandaag?' Maar vooral ook: 'Wat mag ik niet eten?' Het was gewoon zonde van mijn leven." Ze besloot nooit meer te lijnen en tevreden te zijn met het lichaam dat ze had, onder het motto Happy is not a dress size.

Dik

En dat maakt haar tot een veel gelukkiger mens. Een boodschap die ze graag wil uitdragen. "Stop met meedoen aan de dieetcultuur of vraag je op z'n minst af waarom je zo graag slanker wil zijn en zo bang bent om aan te komen."

Ze schreef er een boek over (Op je lijf geschreven, red.) waarin niet alleen zij, maar ook andere vrouwen vertellen over hoe moeilijk het is om altijd maar te streven naar het ideale lichaam. Het gaat daarbij vooral, ontdekte ze, om de signalen die de maatschappij afgeeft naar mensen met een maatje meer: 'Jij bent dik, dus ongezond.'

Moeders

Daar zijn ook moeders debet aan. Zelfs diegenen die nooit tegen een kind zeggen dat het te dik is. Onbewust brengen ze toch die boodschap over, door dat ene molligere zoontje water mee te geven naar school, terwijl de andere kinderen mogen drinken wat ze willen.

Ik sprak een vrouw die net als haar vader steviger was en daarom iedere week met hem moest sporten. Maar ook een moeder die zelf altijd aan de lijn doet, geeft de boodschap af: 'Mijn lijf is niet goed genoeg.' Als dochter denk je dan onbewust: 'Maar ik lijk op jou, dus dan ben ik ook niet goed genoeg!'"

Lees het hele verhaal op pagina VROUW in De Telegraaf van vandaag.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.