Nieuws/Vrouw
1711806747
Vrouw

'Dwaze vader' Leo Bevaart: Ik voel me geamputeerd

dwaze vader leo bevaart

dwaze vader leo bevaart

Het nieuwe wetsvoorstel van D66 is een lichtpuntje voor vaders die ervoor strijden hun kinderen te mogen zien. Het voorstel is om ongetrouwde vaders die hun kind erkennen automatisch gezag over hun kind te geven.

dwaze vader leo bevaart

dwaze vader leo bevaart

Volgens 'Dwaze vader' Leo Bevaart is het een mooi begin, maar is hij pas echt blij als de omgangsregeling in het Wetboek van Strafrecht wordt opgenomen. En het niet nakomen van een omgangsregeling als strafbaar feit wordt gezien. "Dit zal een preventieve werking hebben. Daarmee wordt omgang op gelijke manier gewaarborgd als gezag."

Politie

"Het kan niet zo zijn dat jij als vader de politie op je dak krijgt, als je de kinderen op zondagavond niet op tijd terug brengt, en dat als de moeder de kinderen verzuimt te brengen, en zo de omgangsregeling dwarsboomt, er niets gebeurt."

Verwar 'Dwaze vaders', opgericht door mannen die van hun ex hun kinderen niet meer mogen zien, niet met die enkeling die in een Batmanpak aan een brug hing. "Die gekken doen de zaak en het kind geen goed", zegt penningmeester Bevaart. "Want dan kan een moeder smalen 'Moet je je vader zien in dat pakkie'."

Telefoon

Bevaart is één van de 'Dwaze vaders' van het eerste uur: "Ik heb nummer 0005." Zijn - tweede - echtgenote Annemiek van der Wal bemant als vrijwilliger al jaren de telefoon: "De mannen hadden er geen tijd voor, ik ben erin gerold. Eerst vier avonden in de week, nu, met dank aan e-mail, is het wat minder."

"In tien jaar tijd heb ik tienduizenden telefoontjes gehad. En niet even 3 minuten, maar uren..." Praatpaal van vaders én moeders die van hun ex hun kinderen niet meer mogen zien. "Daarvan is 10 procent vrouw en voor hen is het nog erger. De omgeving kijkt anders tegen ze aan: als een moeder haar kinderen niet meer mag zien, moet er echt wel wat aan haar mankeren..."

Mediator

Leo Bevaart: "De functie van onze stichting is mensen zo goed mogelijk van informatie te voorzien en door te verwijzen naar gespecialiseerde familierecht advocaten. Tegenwoordig wordt al vlug naar een mediator verwezen."

"Daar werkt een ex-vrouw aan mee, dan toont ze bereidwilligheid. Vervolgens zegt ze na zes sessies dat het niet werkt. Hup, en daar oordeelt de rechter. Mediation raden we dus af, dat kost alleen maar bergen met geld. Mediation kan nuttig zijn voor mensen die het op veel punten met elkaar eens zijn en er samen uit willen komen en het beste voor hun kinderen voor hebben."

Elke mail

'Dwaze vaders' is zijn levenswerk. "En elke mail is mijn eigen verhaal. Als er een donateur van de stichting is overleden, denk ik altijd 'Zou hij zijn kinderen nog gezien hebben?' Collega's, vrienden en familie hebben het over hun kinderen, ik kan er niet over meepraten. Ik heb niks te vertellen, maar ik héb er wel twee. En dat voel ik extra op verjaardagen en met kerst."

"Mijn zoon is nu 40 jaar, mijn dochter 35. In 1986, toen de kinderen 5 en 10 jaar waren, ben ik gescheiden. Ik kreeg een omgangsregeling. De eerste 3 maanden mocht ik ze nog zien, maar ineens veranderde dat. Zou ik ze op vrijdag halen, zaten de lamellen potdicht, en op aanbellen werd niet opengedaan. Ik woon 600 meter verderop. Dan reed ik een rondje en stonden de lamellen weer open. Dus ze waren wel thuis."

Basisschool

"Het hoofd van de basisschool was me goed gezind. Ik zag mijn kinderen 3, 4 keer in de week op het schoolplein. Ik mocht in de klas de verjaardagen van de kinderen vieren. Op de middelbare school was dat natuurlijk afgelopen."

"Ineens zag ik ze 2, 3 weken niet. Een kennis wist te vertellen dat ze met hun moeder in de bus naar Spanje of Frankrijk zaten. Ik wist van niks en was als de dood, er waren op die route net drie ernstige busongelukken geweest."

Bord aan de gevel

Het was de druppel. Landelijk haalde hij de krant en het Journaal toen hij een bord aan zijn gevel bevestigde met de tekst dat hij zijn kinderen al 4 jaar en 2 maanden niet mocht zien van hun moeder. En dat hij wel maandelijks 1950 gulden alimentatie moest aftikken.

"De politie sommeerde dat ik het bord moest weghalen, de dag erna hing ik een nieuwe met een grote bouwlamp erop." Annemiek: "Ik vond dat hij het doen moest, anders was hij gek geworden. Hij was er zo slecht aan toe." Leo: "Je moest eens weten hoeveel vaders bellen dat ze er een eind aan gaan maken."

Ex-schoonfamilie

"Tot op de dag van vandaag heb ik contact met mijn hele ex-schoonfamilie. Ook zij vonden het absurd! Maar mijn kinderen werden grootgebracht met het idee dat ik een klootzak ben. Op zijn 19e kwam mijn zoon bij me wonen. Dat betekende meteen dat hij er bij zijn moeder nooit meer in komt."

"Voor mij was het een prachttijd. Ik kocht een seizoenskaart Feyenoord, we gingen samen skiën. Maar de 100 procent klik van een vader en een zoon was er niet. Daarvoor was het te laat, hij is niet door me opgevoed en niet met me opgegroeid."

Hechten

"Hij kon zich niet echt aan me hechten. Ruzie hebben we niet gehad. Toen hij na twee jaar ging samenwonen, hebben we een tijd geen contact gehad, daarna weer wel. Ik ben getuige geweest op zijn huwelijk. Heel eervol. Nu zie ik hem al jaren niet."

"Mijn dochter kom ik soms op straat tegen. Ik moest 10 keer kijken, ze was het. Ik zei 'Je gaat me toch niet zo voorbij lopen?' Kort hebben we gepraat, en dat was het. Ik leg me er maar bij neer, maar het is nooit weg. Ik voel me geamputeerd."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.