Vrouw/Columns & Opinie
1715967353
Columns & Opinie

'En toen kwamen de tranen'

José Moree (41) - getrouwd met Wichard en moeder van twee - is docent Nederlands op een middelbare school en mentor van 4mavo.

Juf José klapt even niet uit de school. Niet omdat er geen verhalen meer zijn. Integendeel, er zijn er meer dan genoeg: mooie, gekke, grappige, lieve, leuke, droevige, heftige... Maar er is natuurlijk ook altijd een vervolg op zo’n verhaal. Hier volgt er een aantal.

Herexamen

Zo schreef ik laatst over twee vriendinnen, die allebei in eerste instantie gezakt waren en een herexamen moesten maken. Wat er met hen gebeurd is? Allebei geslaagd natuurlijk! Tranen van geluk! Mede dankzij jouw positive vibes!

Ook schreef ik over het vroegere leven van Fleur, tegenwoordig Nick. Hoe het met hem gaat? Geweldig! Zijn stem wordt steeds zwaarder en oh ja, hij is ook nog even cum laude geslaagd! Weljajoh!

En wat te denken van Rick, die gamen belangrijker en interessanter vond dan school? Ik adviseerde zijn ouders de Playstation een tijdje ('achterlijk lang' volgens Rick) volledig te verwijderen uit huis. Hij is dus nu met prachtige cijfers geslaagd en mag doorstromen naar 4 havo. Geheel volgens het credo: de mentor heeft altijd gelijk.

Tienermoeder

Ik sluit dit schooljaar graag af met één van de mooiste onderwijsmomenten. Het is tevens een mooie afsluiting van mijn columns, want dit verhaal gaat over de jonge vrouw over wie ik schreef in mijn allereerste column voor VROUW.nl.

Ik schreef over een tienermoeder die de kracht vond haar diploma te halen, slechts twee weken na haar bevalling. Deze jonge vrouw (haar dochter is inmiddels 6) appte mij onlangs het volgende:

Lieve mevrouw Moree, ik wil heel graag weer naar school, naar een goede mbo-opleiding, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen. Zou u mij kunnen helpen?

Tranen

Uiteraard nodigde ik haar op school uit voor koffie en een goed gesprek en vroeg wat haar motivatie was. Ze zei: "Mijn dochter. Zij is alles. Ik wil dit voor háár! Ik weet dat ik méér kan! Ik wil haar laten zien dat naar school gaan en je ontwikkelen superbelangrijk is. En ik wil natuurlijk een goede baan, zodat ik haar een betere toekomst kan geven."

En toen kwamen de tranen. Ze was onzeker. "Straks kom ik bij allemaal 'kinderen' in de klas en zij komen net van school! Ze zitten nog helemaal in de stof en ik totaal niet meer! Straks lukt het helemaal niet!"

Humor

Ik heb haar toen streng (zelf bijna huilend) toegesproken en eventjes verteld welke kwaliteiten ZIJ allemaal bezit, die 16-jarigen vaak nog helemaal niet hebben. Levenservaring. Drive. Doelgerichtheid. Vechtersmentaliteit. Volwassenheid. Vreselijk veel Humor en Lef. En een Oerdrift waar je U tegen zegt. Oerdrift om te willen zorgen voor je kind. Bovendien twijfel ik geen seconde aan haar Intelligentie.

Inmiddels hebben we samen het traject in werking gezet, de juiste mensen gebeld en gemaild. Ze is bij een informatiemiddag geweest en op 5 juli ga ik met haar mee naar het intakegesprek voor de gekozen opleiding.

Heilig

Ik ben hysterisch enthousiast. Zij ook, maar af en toe lijk ik het kind en is zij de volwassene. Het vervolg? Dat laat zich niet raden. Motivatie is alles. Het wordt een succes. Daar geloof ik heilig in. Lieve Joy, jouw moeder is een heldin. Belle, jij kan dit, ik geloof in jou!

Ik wil alle lieve mensen, die dit schooljaar mijn columns hebben gelezen heel hartelijk bedanken. Dank voor alle hartverwarmende, scherpe, grappige, herkenbare reacties!

Toestemming

Ook dank ik al mijn (oud)leerlingen over wie ik mocht schrijven. Ik schrijf altijd geheel authentieke verhalen, met echte namen, met toestemming van de betreffende leerlingen. Het was mij een enorme eer jullie verhalen op te schrijven.

En na de vakantie treffen we elkaar weer. Want... vanaf eind augustus ga ik columns schrijven voor VROUW Magazine! Een heel fijne zomer gewenst!

Liefs, José

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.