Nieuws/Vrouw
1719082399
Vrouw

Met deze tips geniet je veilig van de zon

Met deze tips geniet je veilig van de zon

Met deze tips geniet je veilig van de zon

Eigenlijk moeten we het hele jaar door smeren vanwege de zonschade die uv-straling aanricht op onze huid. Maar in de zomer gaat daar uiteraard nog een extra schepje bovenop. We gaan een zonnige week tegemoet, dus doe je voordeel met deze tips!

Met deze tips geniet je veilig van de zon

Met deze tips geniet je veilig van de zon

Het allerbeste is om tussen 12.00 en 15.00 uur een pauze in te lassen en uit de zon te blijven. Dan is de uv-straling namelijk het sterkst. Lukt dat niet: blijf smeren, minimaal om de twee uur. Ook bij producten die de hele dag bescherming beloven; die werken niet bij iedereen zo lang en nemen gedurende de dag af in sterkte.

Natuurlijk

Aan zonbescherming stellen we tegenwoordig hoge eisen. Aangezien allerlei synthetische toevoegingen in crèmes en sprays de hormoonhuishouding kunnen verstoren en huidallergie kunnen veroorzaken, kiezen steeds meer mensen voor een 100% natuurlijke bescherming.

Hema komt dit seizoen zelfs als een van de weinigen met een 100% vegan zonnelijn. Ook minerale poeders gelden als natuurlijke zonbeschermer en ze hebben nog een voordeel: poeder is een stuk luchtiger om aan te brengen dan een plakkerige crème.

Anti-aging

Zonschade zorgt voor huidveroudering, maar door te smeren kun je dat ook weer tegen gaan. Dankzij extra ingrediënten in zonbeschermingsproducten wordt de huid niet alleen beschermd maar ook optimaal verzorgd. Ook wordt er aan ‘nazorg’ gedacht. Denk bijvoorbeeld aan het wondermiddel uit de natuur, de aloë plant, die steeds vaker wordt toegevoegd vanwege de verzachtende en helende werking op de huid.

Gul smeren

Voor welke factor je moet kiezen, hangt af van je huidtype. Kort door de bocht: hoe lichter je huid, hoe hoger de beschermingsfactor. Bang om wit te blijven, hoef je niet te zijn. Met factor 50 krijg je ondanks het sunblock effect wel gewoon een kleurtje, het duurt alleen wat langer. Bovendien zorgt het ervoor dat je egaler en gelijkmatiger bruin wordt.

Eén nadeel: bij factor 50 kan de huid minder goed vitamine D opnemen (dat is bij SPF 30 al een stuk minder). Hoeveel je moet smeren? De richtlijn is een borrelglaasje zonbescherming per lichaam per insmeerbeurt en dat om de twee uur.

Check!

Smeren is dus het devies, maar denk ook aan het controleren van uw huid op rare plekjes of vlekjes. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Twijfelt u over een plekje? Ga langs bij de huisarts. U kunt nu ook gebruik maken van de medische app SkinVision. Hiermee kunt u met uw smartphone verdachte plekjes op de huid fotograferen waarna u direct een beoordeling van het risico krijgt.

Zonnedouche

Voor wie maar niet genoeg van de zon krijgt, is er de Sunshower, een apparaat voor onder de douche dat veilig zonlicht of krachtig infrarood afgeeft. Tijdens het douchen neemt u in 10 minuten veilig zonlicht op. Dat geeft een energiek gevoel vanwege de aanmaak van Vitamine D en endorfine, oftewel het gelukshormoon. De infraroodstraling zorgt bovendien voor ontspanning van de spieren, herstel na het sporten en minder stijfheid.

Zontips

 • Probeer tussen 12-15 uur in de schaduw te blijven of smeer extra goed in met een hoge zonnefactor.
 • Tip: koop zonproducten op het vliegveld. Dat scheelt gewicht in de koffer want ze mogen zo mee het vliegtuig in na de douane.
 • Gebruik een zonproduct als dagcrème. Zo ben je extra beschermd en hoef je niet met extra spullen te sjouwen.
 • Op de boot of tijdens het zwemmen is zonbescherming nog belangrijker, want vanwege de reflectie verbrandt de huid sneller.
 • Gebruik standaard een aftersun product of een cooling spray na het zonnen. Het is goed om het lichaam af te koelen na zoveel warmte. Tip: leg de aftersun in de koelkast voor een ‘freeze’ effect.
 • Toch verbrand? Gebruik een natte washand, plakjes koude komkommer of koude yoghurt om de warmte uit de huid te krijgen.
 • Let op! Zonproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Gebruik geen geopende producten van vorig jaar meer.
 • Mannen, pas op! Pigmentvlekken op de kaaklijn kunnen ontstaan door sterk geparfumeerde aftershave of scheercrème die in de zon inbrandt.
 • In de schaduw kun je ook verbranden, dus smeer ook daar met factor 10.
 • UV-stralen gaan door glas heen waardoor je ook in de auto aan zonbescherming moet denken.
 • Een T-shirt in de zon dragen is vergelijkbaar met het gebruik van factor 10; een nat shirt geldt als factor 2, UV-werende kleding staat gelijk aan factor 50.
 • Denk ook aan een zonnebril met UV-filter om beschadiging van de ogen te voorkomen.

Dit stuk lees je in ZOMER, het magazine dat de komende vijf weken iedere zaterdag bij De Telegraaf zit.

Jij op VROUW.nl

Wil jij iets delen met de redactie?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.