Vrouw/Columns & Opinie
1721676379
Columns & Opinie

Een ode aan de anticonceptiepil ‘Als ik hem straks nog maar kan halen’

Veel apotheken kampen met een tekort aan een populaire anticonceptiepil vanwege problemen bij de productie van het medicijn, lees ik vanochtend. En daar schrik ik van, want ik heb best een goede band met de pil.

In Nederland is de anticonceptiepil sinds 1964 beschikbaar voor vrouwen. Hier slikt zo’n 37 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar de pil (bron), die - beperkt - door zorgverzekeraars wordt vergoed aan vrouwen tot 21 jaar. Ik ben één van die vrouwen en ik ben een blije pilslikker, die al heel wat jaartjes geleden is begonnen.

Consequent

Toen ik elf jaar was, werd ik voor het eerst ongesteld. Niet zomaar ongesteld, maar écht héél erg ongesteld. Waar men mij nog probeerde gerust te stellen met de woorden: “Vaak blijft het dan een hele tijd weg en daarna komt het weer terug”, bleek mijn ovulatie zo ongeveer het enige in mijn leven dat direct consequent en immer op tijd was.

En waar menig vrouw dealde met ‘twee theelepeltjes aan bloed’, was mijn ongesteldheid voor mijn gevoel gelijk aan een complete zondvloed. Tampons durfde ik op die leeftijd echt nog niet te gebruiken, dus werd het maandverband, om de zondvloed enigszins te bedwingen.

En de eerste dagen was dat de ‘nachtversie’, lees: een heel erg groot en lang maandverband met vleugels en een extra sportbroekje om de boel op te vangen als ik tóch doorlekte. Liep ik dan een jaar later in de brugklas tijdens mijn zondvloed met een soort wit surfplankje voor kabouters in mijn onderbroek een partij pijn te lijden.

Functioneren met een kruik

Want het bleef niet bij de zondvloed: mijn ongesteldheid ging gepaard met heel heftige buikpijn, die doortrok naar mijn bovenbenen en rug. Resultaat was een Daisy die enkel nog functioneerde met een warme kruik, voorovergebogen op de bank, terwijl ze heen en weer wiegde en “auw, auw, auw” riep. Dat is zeg maar niet zo’n fijne manier van functioneren.

Toen ik een keer als brugklasser pauzedienst had en moest vegen, maar in plaats daarvan met de punt van de bezem in mijn buik voorover gebukt stond te janken van de pijn, was mijn moeder het zat. Ik was namelijk naar huis gestuurd vanwege mijn ongesteldheidsproblemen. En dat was niet echt normaal. Ze vroeg de huisarts wat we konden doen om mij te helpen.

Omdat ik inmiddels al lang en breed mijn groeispurt had gehad, besloot mijn dokter dat het beste en makkelijkste ‘medicijn’ tegen die heftige ongesteldheid de pil was. En dat deed ik dus: de pil slikken. En het werkte. Ik kreeg een normale ongesteldheid, zonder pijn en was dat kleine dingetje eeuwig dankbaar.

Nog altijd fan

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en ben ik nog altijd aan de pil. Waar ik om mij heen menig mens hoor klagen over het pilgebruik, heb ik eigenlijk nooit een klacht ervaren. Ik was puber toen ik hem slikte, dus já ik ben aangekomen, maar komen we dat niet allemaal rond die leeftijd?

Stemmingswisselingen? Niet meer dan iedere andere vrouw denk ik zo. Ik huil bij romantische komedies en dramafilms, maar ik smijt op een doodnormale donderdag niet opeens het servies door de kamer omdat mijn vriend het verkeerde shirt heeft gewassen. En met mijn libido zit het ook he-le-maal snor hoor.

Overstappen?

Omdat het af en toe lijkt alsof iedereen om mij heen van de pil af wil en zich werpt op andere anticonceptiemiddelen, heb ik wel even getwijfeld of ik dan misschien niet toch ook aan een spiraaltje moest.

Maar daar hoorde ik als ik eerlijk ben meer negatieve verhalen over, dan over de pil. En waarom zou ik eigenlijk overstappen als ik nergens problemen mee heb?

Tuurlijk hoor ik van jan en alleman dat het slecht zou zijn om jarenlang de pil te slikken, maar daar tegenover staan ook weer veel experts (onder wie mijn eigen huisarts, die ik nog even belde, en huisarts Miranda Kurver in een interview met VROUW) die vermelden dat dat helemaal geen kwaad kan.

En aangezien ik alle roddels over de pil net zo betrouwbaar acht als de roddels over het spiraaltje, blijf ik dus lekker bij mijn vertrouwde anticonceptiepil.

Nu alleen hopen dat ik hem binnenkort nog wel kan halen…

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.