Vrouw/Glossy
1730948780
Glossy

Vluchteling Tahmina: 'Als je Westers wilt leven, wacht je echt niet tot de oorlog uitbreekt.'

Vluchten doe je niet zomaar, dat weten de vrouwen in de nieuwe VROUW glossy als geen ander. Zij vertellen over hun weg naar Nederland en hoe je een leven opbouwt als je alles achter hebt moeten laten. "Als je Westers wilt leven, wacht je echt niet tot de oorlog uitbreekt."

Vluchteling

Tahmina Akefi (32) is journalist, auteur en spreker. Ze is geboren in Afghanistan. "Ik voel me de laatste tijd minder thuis in Nederland. Mensen zeggen wel dat de vluchtelingendiscussie niet over mij gaat, maar natuurlijk gaat het wel over mij. Ook mijn familie is gevlucht en dat doe je niet zomaar."

Westers leven

"Mensen denken daar heel makkelijk over, alsof je voor je plezier alles achterlaat om ergens anders een luxe leventje te gaan leiden. Als ik lezingen geef vraag ik mijn publiek of ze zich weleens afvragen waarom Syriërs nu pas massaal vluchten en niet zes jaar geleden al. Als je zo graag een Westers leven wilt, wacht je echt niet tot er oorlog uitbreekt."

"Dat geldt ook voor mijn ouders die voor de oorlog geen reden hadden om weg te gaan. Iedereen leeft toch het liefst in zijn eigen land. Als ik er een menswaardig bestaan zou kunnen opbouwen, ging ik morgen nog terug naar Afghanistan. Vluchten doe je alleen als de dood je overal achtervolgt. Als het leven ophoudt en het overleven begint."

Uitzichtloos

Ik heb heel lang niet over mijn verleden willen praten, maar nu de discussie hier in Nederland zo hysterisch wordt, wil ik vertellen over de andere kant. Ik begrijp de onrust, onbekend maakt onbemind, maar de dingen die er gezegd worden zijn nergens op gebaseerd.

Opvang in de regio vind ik een fabeltje. Er is daar geen toekomst. Wat zou er van mij terechtgekomen zijn als mijn ouders hadden afgewacht in de regio? Zelfs als ik naar school had gekund was het leven daarna nog steeds uitzichtloos geweest.

We kunnen beter zorgen dat nieuwkomers zo snel mogelijk onderdeel van de samenleving worden. Begin meteen met verplichtte taallessen, zorg dat mensen zo snel mogelijk aan het werk kunnen en niet afhankelijk zijn van een uitkering, stel eisen!

Gelukzoeker

Vluchten betekent een deel van je identiteit verliezen: ik ben geen Afghaanse, maar ook geen Nederlandse. Dat is een realiteit waarmee je moet leven, maar vluchten betekent ook: kans op een écht leven. Kans op geluk. Ik ben een gelukszoeker en ik wil af van de negatieve lading die die term nu heeft. Geluk nastreven is een universeel recht, ook als je daarvoor moet vluchten.”

Nog meer verhalen lezen van vluchtelingen? In de nieuwe VROUW glossy, die vanaf 16 februari in de winkels ligt, vertellen nog vier vrouwen over hun vluchtelingenverleden.

Nog meer VROUW glossy? Neem nu een abonnement!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.