Vrouw/Columns & Opinie
1730949498
Columns & Opinie

Open brief aan appende chauffeur: 'Deze ochtend had heel anders kunnen verlopen...'

Beste vrachtwagenchauffeur, De zon scheen vanmorgen. Dat stemt je dan toch altijd al een stuk vrolijker dan wanneer je met een zeikerig grijs buitje de dag moet starten, vind je niet? Mijn dochter Belle (4) en ik hadden er in elk geval zin in. Gisterenavond had ik haar in een opwelling beloofd dat we een keer in een tent zullen gaan slapen, zij en ik. Dat wil ze namelijk zó graag! Het was het eerste waarover ze begon toen ze vanochtend wakker werd.

Ook in de auto op weg naar school ging het over de tent. Of daar dan een douche in zat. En dat we dan niet moesten vergeten handdoeken mee te nemen. Mijn hoofd draaide overuren; in een tent slapen; in welke moederlijke zwakte was ik nou weer overstag gegaan?

Telefoon

Ik vind met de ramen open slapen al avontuurlijk! Kamperen; dat is toch ook met spinnen, een volledig gebrek aan comfort en extreme kou en nattigheid enzo? Maar goed, alles voor je kind. Ik zou weleens gaan kijken of we ooit een keer ergens in een luxe tent terecht konden.

We waren al bijna bij school en reden op een vrij drukke tweebaansweg toen ik je zag. Je reed met je imposante slagschip voor een deel op míjn weghelft. Je was al zo dichtbij en in een split second keek ik naar het fietspad naast me waar altijd talloze kinderen fietsen. Ik kon niet uitwijken. Althans, niet zonder een afschuwelijk ongeluk te veroorzaken. Ik toeterde, heel hard, misschien wel vijf of zes keer. Je keek op. Van je telefoon. En je trok je stuur recht. Net op tijd.

Geen bedrijfsnaam

Net op tijd, voordat je mij en mijn dochter dood had gereden. Want dat was gebeurd. In mijn auto begin je niets tegen een vrachtwagen mét ook nog eens een enorme aanhang-oplegger-ding erachter. Dat was het enige dat ik zo snel kon zien. Geen nummerbord. Geen bedrijfsnaam. Je mag je handen daarmee dichtknijpen, want als ik je had kunnen achterhalen, was ik je hysterisch gillend komen opzoeken en geloof mij: hysterisch gillend wil je mij niet meemaken, vraag dat maar aan mijn vriend.

Ik heb je op Twitter eeuwige jeuk en te korte armen toegewenst. Ik moest iets met mijn emotie. Misschien appte je je moeder wel. Iets als 'Sterkte met de operatie vandaag mam, ik houd van je en kom vanavond bij je op bezoek'. Of wenste je je zoon succes met zijn rijexamen.

Joint

Of stuurde je je vrouw dat je haar na twintig jaar huwelijk nog steeds de allermooiste vindt. Misschien stuurde je dus wel iets heel liefs, want écht ik denk nu niet meteen dat je een slecht mens bent. Ik denk alleen wel dat je voortaan iets beter moet nadenken. Mijn én jouw ochtend had compleet anders kunnen verlopen.

Je rijdt in een potentieel dodelijk wapen. Een vrachtwachten doet niet aan lichte verwondingen. Eerder deze maand zag ik op de snelweg een chauffeur een joint achter het stuur roken. En nu kom ik jou al append tegen. Het gaat goddank heel vaak goed. Maar als het fout gaat, is het niet meer terug te draaien.

Trillen

Je reed in de spits, in een dorp waar de week weer begon. Waar kinderen naar school fietsten en mensen naar hun werk gingen. Waar plannen werden gemaakt voor morgen, voor volgende week of deze zomervakantie. En jij had met jouw ene appje aan zulke plannen een rigoureus einde kunnen maken.

Ik heb staan trillen op mijn benen toen ik enkele minuten later uit de auto stapte. Bijna gehuild zelfs, want zo ben ik op zulke momenten. Het is goed afgelopen. En ik hoop zo dat je dit leest Of dat een van je collega's dit leest. Of je baas en dat hij dit dan uitprint en ophangt in de personeelskantine of de wc.

Appen achter het stuur kan in geen enkel geval, maar in jullie functie helemaal niet. Ik heb zojuist een paar dagen weg geboekt. Je raadt het al: in een tent. Misschien wat pathetisch om te zeggen dat het gelukkig nog kan, maar zo is het wel. We vieren het leven (overigens wel in een tent mét ligbad).

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een keer een Open brief schrijven?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.