Nieuws/Vrouw
1732130782
Vrouw

GTST leverde veel babynamen op

Het is een duizelingwekkend aantal: vandaag wordt de zesduizendste aflevering van Goede tijden, slechte tijden uitgezonden. Na een stormachtig begin is Neerlands eerste soap uitgegroeid tot een beeldbuisklassieker. Postzakken vol fanmail werden bij de studio in Aalsmeer bezorgd en kijkers hebben hun kinderen zelfs massaal naar populaire soappersonages vernoemd.

GTST heeft veel (aanstaande) ouders geïnspireerd voor een naam op het geboortekaartje. Nadat het personage Nina Sanders in 1997 haar intrede deed in het fictieve plaatsje Meerdijk, nam het aantal Nederlandse meisjes met deze naam rap toe. Toen werden volgens de Nederlandse voornamenbank van het Meertens Instituut 550 Nina’s geboren in ons land.

Disney

Lana Langeveld, de dochter van Sjors (en kleindochter van Martine Hafkamp), dook in 2010 voor het eerst op in Neerlands langstlopende soap. Dat jaar kregen 95 baby’s haar naam en in 2011 steeg dat aantal naar maar liefst bijna 276. Janine (Elschot) verscheen al in oktober 1992 in GTST. Prompt nam de populariteit toe: 181 babymeisjes werden in 1993 Janine genoemd, 53 meer dan een jaar eerder.

Carla Vissers (36) kijkt al 'een eeuwigheid' naar GTST. "Ik heb altijd gezegd: 'Mocht ik ooit een dochter krijgen, dan noem ik haar Nina'." Gelukkig was haar man, die de serie vreselijk vindt, het wel eens met die keuze. Twee jaar geleden liep haar Nina, destijds 8 jaar oud, in Disneyland Parijs actrice Marly van der Velden tegen het lijf.

Ze zijn, met Nina’s zusje Mara, op de foto gegaan. Moeder Carla: "Helaas was ik net niet in de buurt. Ik vroeg Nina meteen: 'Heb je wel verteld hoe je aan je naam gekomen bent?' Maar ze had er niet aan gedacht. Terwijl ik zo vaak op een fandag op het punt hebt gestaan Marly dit te vertellen!"

Personage Sjors

Sanne Salvetti (26) slaat al sinds haar achtste geen aflevering over van de oersoap. "Als ik weg was, namen mijn ouders het voor me op. Nog op een ouderwetse videoband. Toen het personage Sjors, dat ik heel leuk vond, haar kindje Lana noemde wist ik dat ik mijn kind ook zo wilde noemen. Dat was járen voordat ik zwanger werd.

In 2014 is onze Lana geboren. Als ik een aflevering geschikt vind, kijken we hem vervolgens samen. Dan zegt ze: 'Hé, die mevrouw heet ook Lana! Dan ga ik later ook in Goede Tijden spelen'. Ha, ze zit al op toneelles, dus daar wordt aan gewerkt."

Op de set

De moeder van Janine Garbode (21) heeft haar ouders op veel te jonge leeftijd verloren. Hun namen waren Jan en Jantine. Toen Janine’s moeder in verwachting was, wilde ze heel graag haar baby naar haar vader en moeder vernoemen.

Toen haar man ’s avonds vertelde dat hij Caroline de Bruijn - al sinds jaar en dag Janine in GTST - in Amsterdam had gespot, waren ze het erover eens dat Janine een bijzonder mooie naam is. En die bovendien ook gezien kan worden als een vernoeming van haar ouders.

Janine: "Het grappige is dat zij niets met de serie hebben. Maar ik wel! Ik kijk al tien jaar elke dag." En uitgerekend deze week is ze op de set van de serie geweest, die tegenwoordig in de studio in Amsterdam is. "Als figurant: ik speel een klant in CS, de winkel van Nina. Helaas heb ik Caroline niet gezien. Hopelijk mag ik nog een keer terugkomen."

Tekst: Bernice Breure

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.