Vrouw/Columns & Opinie
1732422939
Columns & Opinie

Column

’Tim Douwsma heeft een lief gezichtje, nu nog een beetje gezond verstand’

Zelfs Diederik Gommers heeft het gehad met al dat geleuter over corona. De man, zo zei hij bij Jinek, zou het liefst nooit meer op tv iets zeggen over dit onderwerp. Maar dan moeten we er eerst wel zo’n beetje vanaf zijn. Marjolein Hurkmans zou er het liefst ook nooit meer over schrijven. Door de meest recente persconferentie en alles wat erop volgde, sleep ze toch maar weer haar potloden.

Ik weet niet wie Tim Douwsma is. Dat zal best wel heel onnozel van me zijn. Het is waarschijnlijk een influencer met miljoenen volgers. Of een rapper met meer streams dan The Beatles en The Stones bij elkaar. Hij heeft wel een lief gezichtje. Ik kan niet anders zeggen. Nou nog een beetje gezond verstand…

We leven in een vrij land

Klopt, dat mag je niet zeggen. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. De anti-vaxxers hebben net zoveel recht van spreken als de mensen die al wekenlang met hun mouw opgestroopt zitten om prik drie in ontvangst te nemen zodra die voorradig is. We leven in vrij land.

En deze laatste zin is de belangrijkste zin van dit hele stuk. Je hoeft eigenlijk niet eens meer verder te lezen als je daar geen zin in hebt, mits je die zin maar onthoudt: we leven in een vrij land. Dat deden we al en dat doen we nog steeds. Er is geen sprake van vaccinatiedwang in Nederland. Die was er niet en die is er nog steeds niet. Wil je geen prik, prima. Even goede vrienden, maar wat mij betreft met iets meer fysieke afstand - ik heb nou eenmaal een longaandoeninkje - dan met mijn wel gevaccineerde vrienden. Althans, bij mij thuis waar niemand je om een coronapas vraagt. In de buitenwereld is dat vanaf nu anders en daardoor wel zo overzichtelijk.

Haal jij popcorn?

Samen naar de film vanavond? Helemaal leuk. Ik met mijn vaccinaties, jij met je negatieve testbewijs. Kwestie van een (gratis!) wattenstaafje in je neus, even wachten en gaan met die banaan. Ik trakteer op de kaartjes, haal jij dan vast popcorn? En dan kunnen we ook nog eens gezellig naast elkaar zitten. Want ik heb Pfizer en van jou weten we ook dat het goed zit, want dat hebben we nou eenmaal net laten testen. Welke film zullen we kiezen? Of toch liever naar het theater?

Statement van Tim

Afijn, Tim is daar dus heel verdrietig over. Hij plaatste een statement op Instagram: Lieve allemaal, Nederland gaat invoeren waar ik al tijden bang voor was (…) Al vroeg in deze bizarre tijd heb ik mijn zorgen uitgesproken. Ik heb toen veel meegemaakt en ik was voor mensen en werkzaamheden ineens exit. Dat deed veel pijn. Maar het zij zo. Ik sta waarvoor ik sta. Nu staan we aan de vooravond van de coronapas. Een pas die zorgt voor een tweedeling. Ik zal daaraan niet meedoen. Ik wil niet dat mensen zich door mijn optredens gepusht voelen om iets te doen wat niet fijn voelt. Ik doe niet aan medische apartheid. Mijn wereld is voor iedereen.

Tim gaat nog een paar regels verder, maar de essentie is zo wel duidelijk. Hij sluit af met: Ik heb een laatste vraag aan iedereen: waar ligt jouw grens?

Grens bereikt

Ach jongen toch. Die is echt al maanden en maanden geleden bereikt. Toen de vader van een vriend van mijn dochter overleed op de intensive care aan corona. Nee, hij was niet over de 80 en hij had ook geen overgewicht. Hij was net met zijn vrouw op en neer gefietst naar Parijs. Maar hij speelde trompet in een orkest. Daar ga je al.

En daarna ging het regelmatig over mijn grenzen heen: toen niemand bij het afstuderen van mijn dochter mocht zijn, toen bevriende horeca-eigenaren hun bedrijfjes om zagen vallen, toen kunstenaars en muzikanten aan de bedelstaf dreigden te raken, toen medisch personeel huilend thuis kwam te zitten, omdat ze het werk niet meer aankonden.

Steekpenningen

En dan was er nog die persoonlijke grens die iedere keer opnieuw wordt overschreden wanneer ik ergens lees dat wij, journalisten, ons voor het karretje van de overheid laten spannen. Dat wij alleen maar marionetten zijn die kennelijk worden betaald om het beleid te verdedigen. Hoezo wordt mijn integriteit in twijfel getrokken: omdat ik niet dezelfde mening heb als jij? Het moet niet gekker worden. Dus als ik schrijf dat ijsje A lekkerder is dan ijsje B, zal ik daar door A wel voor worden betaald? Ook als een mening jou onwelgevallig is, komen daar nier per se steekpenningen bij kijken. Dat geldt ook andersom. Geen haar op mijn hoofd die denkt dat een iemand die tegen de coronaregels is, op de loonlijst staat bij Willem Engel.

De feiten

Als we wel die meningen nou even terzijde leggen en alleen naar de feiten kijken. Corona bestaat, er zijn mensen aan overleden. Ja, daar mag je het ook mee oneens zijn. Op Youtube vindt je vast wel een tutorial met hoe je een hoedje moet vouwen van aluminium. Be my guest.

Vaccineren damt de ziekte in.

Er zijn mensen die vinden dat de vaccins nog niet voldoende zijn onderzocht of die om andere redenen tegen vaccineren zijn. Prima. Voor hen is er de mogelijkheid tot testen. Geen spuit in je arm, wel naar een feestje. In Saudi-Arabië krijg je je salaris niet doorbetaald zonder vaccinatie. Dat is dwang. Dit is gewoon weer een voorbeeld van het Nederlandse poldermodel.

Waar ben je dan tegen?

Waar ben je dan eigenlijk precies tegen? Lieve Tim, om welke reden vergooi jij nou precies je carrière op dit moment? Er wordt niemand gedwongen zich te laten vaccineren om naar een van je optredens te gaan (dadelijk toch eens opzoeken wat die jongen doet), een negatieve test overleggen, is ook goed. Daar kun je toch niet op tegen zijn? Je laat toch ook niet iemand in het diepe springen die geen zwemdiploma heeft?

Vraagje?

Ik heb ook nog wel wat vragen hoor. Want hoe zit dat nou: als je dus gevaccineerd bent, of negatief getest en je mag om 23.00 uur een kroeg in; net als al die anderen met een groen vinkje, kan je dan ineens om 00.00 uur wel het virus bij je dragen en anderen besmetten? Zelfs als je jezelf onder de tafel zuipt, ben je toch niet ineens wel besmet met Covid, als je dat om 23.55 uur niet was? En hiermee wil ik niet de regels onderuit halen. Ik houd me er namelijk aan en ik koester mijn coronapaspoort. Dus beste anticorona-warriors, waag het niet me in jullie kamp te trekken. Maar als iemand het antwoord weet, hoor ik het graag.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.