Vrouw/Columns & Opinie
1733814725
Columns & Opinie

Er mag wel wat meer respect komen voor naturisme

Als journaliste Audrey Zonneveld voor de nieuwste VROUW glossy naar een naturistencamping gaat, levert dat een hilarisch verhaal op. Beetje flauw, vindt Christine Kouman, directeur van de Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen (NFN). In een open brief legt Christine uit waarom: "Het gaat ons niet om heel Nederland 'bloot' te krijgen. Het gaat ons wél om respect voor de keuze die mensen maken."

Beste redactie,

Ik was blij verrast toen ik in VROUW een reportage zag over naakt recreëren. Ik had gehoopt een realistische invalshoek te treffen en niet een opeenstapeling van vooroordelen en clichés, waarmee je natuurlijk snel de lachers op je hand hebt. Ik voel daarom de behoefte om een iets genuanceerder beeld te schetsen.

Ik citeer: "Maar de gedachte dat iemand het bad in plonst terwijl hij net naar de wc is geweest en mijn zoon een slok water binnenkrijgt." Alsof een zwémbroek eventuele bacteriën tegenhoudt! Verplicht douchen voordat je het zwembad induikt geldt altijd op een naturistencamping.

Seks en naaktrecreatie; het heeft helemaal niks met elkaar te maken. Maar dat schijnt maar niet door te dringen. Wat dat betreft nog een mooie taak voor NFN, want er valt nog genoeg te doen aan de beeldvorming rondom bloot recreëren.

Naaktrecreatie

Wat ik miste in het verhaal is de reden om bloot te gaan. Want vergeet niet: naaktrecreatie is vaak ook een stukje gemak. Geen gedoe met natte plakkende badkleding, lekker streeploos bruin worden. Het geeft veel mensen een gevoel van vrijheid en juist op naaktlocaties gaat men op een respectvolle manier met elkaar om.

En zeg nou zelf: wat verhult dat kleine stukje textiel nou echt? En waarom is naakt in de sauna wel algemeen geaccepteerd, maar krijgen 'we' hele andere gedachten als het gaat over een naaktstrand of naturistencamping?

Nederland bloot krijgen?

Er zijn zoals het artikel vermeldt inderdaad zo'n 2 miljoen Nederlanders die weleens naakt recreëren. Ja, 2 miljoen Nederlanders, dat zijn er best veel hè?! En dat is natuurlijk niet voor niets. Het gaat ons niet om heel Nederland 'bloot' te krijgen. Het gaat ons wel om respect voor de keuze die mensen maken.

En laten wij het vooral niet groter maken dan het is: houd je van rust en natuur, mooie schone stranden, prachtig gelegen campings met ruime plekken, toiletgebouwen die schoner dan schoon zijn, streeploos bruin worden en lekker ontspannen in de sauna? Dan zou ik toch eens achter mijn oren krabben en aan het idee wennen, want wie weet is naaktrecreatie dan wel wat voor jou.

Christine Kouman

Directeur NFN

Jij op VROUW.nl

Wind jij je ook ergens over op? Wil je graag je ei kwijt? Dat kan!

Deel hier je verhaal met ons

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.