Nieuws/Vrouw
1734234356
Vrouw

Feiten en fabels over de pil

Pilstrip

Pilstrip

Er doen altijd geruchten de ronde over de beste anticonceptievinding: de pil. Die zou vervelende bijwerkingen hebben, vrouwen boven de 50 zouden de pil niet meer moeten slikken… Maar wat zijn feiten en wat fabels? Wij vroegen het apotheker Karen de Leest (51).

Pilstrip

Pilstrip

De pil geeft meer kans op trombose

Feit De kans op trombose hangt wel af van welk soort pil je slikt en de hormoonsamenstelling. Roken verhoogt ook de kans op trombose, dus dat wordt in combinatie met de pil zeker afgeraden.

Bij een operatie moet je tijdelijk stoppen met de pil

Feit en fabel Het hangt heel erg af van de operatie. Wanneer je veel bedrust moet houden na een operatie en dus langere tijd moet stilzitten of -liggen, heb je een ­verhoogde kans op trombose. Dan kan het verstandig zijn om tijdelijk met de pil te stoppen. Bij twijfel kun je het altijd aan de arts voorleggen.

De pil beïnvloedt je emoties

Feit De pil kan hormonale schommelingen afvlakken of juist versterken. Maar dat is afhankelijk van de pil die je slikt, de samenstelling ervan. Het gevolg kan emotionele instabiliteit zijn. In zeer ernstige gevallen kan het depressieve gevoelens veroorzaken, maar die kans is heel klein.

Als je met de pil stopt, duurt het even voordat je zwanger kunt worden

Fabel Want als je een paar pillen vergeet, heb je al een ­verhoogd risico op een zwangerschap. Wel kan het even duren voordat de cyclus weer regulier op gang komt.

In combinatie met antibiotica werkt de pil minder goed

Fabel Dat is nooit aangetoond. Het enige antibioticum waarbij een verminderde werking kan optreden is Rifampicine, maar dat wordt nauwelijks nog voorgeschreven. Wel werkt de pil minder goed bij medicatie voor epilepsie en bij sint-janskruid, omdat de pil eerder wordt afgebroken en daardoor minder effectief is. Maar bij de apotheek wordt altijd goed gelet op de combinatie van medicijnen.

Benieuwd naar meer feiten en fabels over de pil? Lees het in VROUW magazine van deze week.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.