Nieuws/Vrouw
1739674333
Vrouw

Goedheiligvrouw Angela: Ieder kind verdient een cadeau

Angela van Lierop

Angela van Lierop

'Goedheiligvrouw' Angela van Lierop (33) geeft sinterklaascadeautjes aan kinderen uit arme gezinnen. Want ze weet hoe dat voelt, als je iedere cent moet omdraaien en er niks overblijft voor wat extra’s.

Angela van Lierop

Angela van Lierop

“Sinterklaas vieren zat er voor ons jarenlang niet in. We hadden net een huurwoning toen mijn partner onverwacht zijn baan kwijtraakte. Zelf zat ik al thuis en was op zoek naar werk. Ons inkomen viel in één keer weg. Al snel kwamen we in de problemen met onze vaste lasten en bouwden we een schuld op van zo’n 4.500 euro.

Belastingaanslag

We vroegen schuldhulpverlening aan, maar dat traject liep fout. Na een half jaar hadden we zelfs meer schulden dan daarvoor! Kregen we een belastingaanslag van bijna 10.000 euro door een fout van de man die onze boekhouding deed. Omdat we niet werden geholpen zoals het moest, zijn we uit het schuldsaneringstraject gestapt en besloten we zelf onze schuld in kleine stapjes te gaan aflossen.

Door goede afspraken te maken, konden we in ons huis blijven wonen en hoefden er geen spullen in beslag te worden genomen. Maar jarenlang is vrijwel alles wat er binnenkwam gebruikt om de schuld bij de Belastingdienst en de huurachterstand op te lossen. Van onze uitkering hielden we gemiddeld 125 euro per maand over. Dat ging allemaal naar eten.

Verjaardagsfeestje

Het ergst vond ik het voor de kinderen; we moesten heel vaak ‛nee’ verkopen. Ik vergeet nooit meer dat we het verjaardagsfeestje van mijn dochter niet konden vieren. Ze zat toen in groep 3, het zou haar eerste echte feestje met klasgenootjes zijn. Maar we hadden er gewoon het geld niet voor.

Omdat we onder een bepaald bedrag per maand leefden, hadden we recht op voedselpakketten van de voedselbank. Ik was blij dat die ondersteuning er is, maar in het begin schaamde ik me als ik erheen ging.

Ouders

Daarom vertelde ik het aan niemand, behalve aan mijn ouders, omdat ik bang was dat onze kinderen gepest zouden worden. Maar de schaamte verdween toen ik me voor anderen ging inzetten.

In zo’n voedselpakket zit altijd wel iets wat je niet lust of wat overblijft. Ik besloot die spullen aan mensen te geven die nét niet in aanmerking kwamen voor de voedselbank.

Verloten

Want de regels zijn streng: als je 30 of 50 cent te veel hebt aan inkomsten, heb je al geen recht meer op voedselpakketten. Natuurlijk moeten ze ergens een grens stellen, maar het is wel hard voor de mensen die net buiten de boot vallen. Ik heb een Facebookpagina opgezet en ben pakketten gaan verloten.

Behalve voedsel, verzamel ik inmiddels ook kleding, speelgoed en huisraad. Met hulp van mijn ouders die hun huis beschikbaar hebben gesteld voor de opslag. Ook organiseer ik evenementen rond Sinterklaas, Kerstmis en Pasen.

Sinterklaasmiddag

Ieder kind verdient met Sinterklaas een cadeau. Dit jaar organiseer ik daarom voor de derde keer een Sinterklaasmiddag. De Sint komt, er worden cadeautjes uitgedeeld en er is eten en drinken.

Vorig jaar konden we niet alle kinderen kwijt in de zaal, toen hebben we aan hun ouders allemaal een zak vol cadeaus gegeven. Stonden er huilende vaders en moeders bij de deur die zó dankbaar waren… Op zulke momenten moet ik ook echt even slikken.

Stichting

Met ons gaat het nu goed. Mijn partner heeft weer een baan en zelf ben ik volop aan het werk als schoonmaker. We zijn uit de schulden, wat een opluchting... Een grote last is van mijn schouders gevallen.

Ik ben heel blij dat we sinds de zomer officieel een stichting zijn en hoop dat we hierdoor bekender worden en meer kunnen bereiken. Helaas krijgen we op dit moment nog geen subsidie; we moeten het hebben van donaties en sponsoring.

Vergoeding

We zijn er niet op uit om bergen geld binnen te harken, en als vrijwilligers krijgen we geen vergoeding. We heten niet voor niets Gratis kan je elkaar helpen. Rijk word ik er dus niet van, maar dat is niet erg. Dit werk heeft me sterker gemaakt. Van iets negatiefs heb ik iets positiefs weten te maken. En ik voel me rijk door al die vrolijke gezichten!”

Dit interview verscheen al eerder op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.