Vrouw/Columns & Opinie
1745202507
Columns & Opinie

'Partneralimentatie is een ouderwetse regeling'

twee trouwringen

twee trouwringen

Partneralimentatie gaat misschien van maximaal twaalf naar maximaal vijf jaar. Daarvoor pleiten VVD, D66 en PvdA. Fiscaal econoom en VROUW-lezeres Jacqueline van der Vorm* vraagt zich af of partneralimentatie überhaupt nog wel van deze tijd is.

twee trouwringen

twee trouwringen

"In 2015 werd er door de VVD, PvdA en D66 een wetsvoorstel ingediend om de partneralimentatie te herzien. Dit is na veel discussie nog steeds niet ingevoerd, wel ligt er nu een sterk vereenvoudigd voorstel.

Behoefte

Belangrijkste punt in dit voorstel is dat de huidige termijn van twaalf naar vijf jaar gaat. Uitzondering op deze nieuwe termijn is als de ontvanger binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt of kinderen onder de 12 jaar heeft. Maar is partneralimentatie überhaupt nog wel van deze tijd?

Als je getrouwd bent krijg je na je scheiding misschien partneralimentatie. Voor samenwoners geldt dit wettelijk recht niet. Kinderalimentatie geldt voor alle stellen, dan maakt het niet uit of je wel of niet getrouwd was. Om voor partneralimentatie in aanmerking te komen moet je aantonen dat je een 'behoefte' hebt, ofwel jezelf niet kan onderhouden zoals je gewend bent.

Laag pitje

Aan de andere kant moet je ex 'draagkracht' hebben, ofwel genoeg inkomen om na de kinderalimentatie ook nog partneralimentatie te betalen. Partneralimentatie duurt nu in principe twaalf jaar. In de praktijk zie je dat rechters de verantwoordelijkheid nu al steeds meer bij de vrouw leggen: "Hoe bent u van plan weer voor uzelf te gaan zorgen?"

In mijn praktijk zie ik dat de behoefte aan partneralimentatie er zeker nog vaak is. Veel vrouwen zetten hun carrière op een laag pitje als er kinderen komen, of stoppen helemaal. Aan de scheidingstafel vindt dan ook regelmatig het volgende gesprek plaats:

Vrouw: "Het was een gezamenlijk keuze dat ik minder ging werken voor de kinderen, dat gaf rust in het gezin en was fijn voor iedereen." Man: "Nee, zij wilde zelf niet werken vanwege de kinderen. Ik zei regelmatig dat zij wel weer eens aan de slag kon."

De vrouw werkt inmiddels al tien of vijftien jaar niet meer waardoor het heel moeilijk, zo niet onmogelijk wordt om weer een volwaardig inkomen te verdienen. De vrouw is dan dus echt afhankelijk van partneralimentatie. Als zij niet getrouwd waren maar samenwonend heeft de vrouw ondanks de eerdere 'gezamenlijke' beslissingen pech, de man hoeft dan geen partneralimentatie te betalen.

Kopje thee

Toen mijn moeder (inmiddels 70) zwanger raakte van mijn oudere zus was het vanzelfsprekend dat zij haar baan opzegde. Zij werd zoals bijna alle moeders toen een moeder die er altijd voor ons was met het bekende kopje thee.

Voor haar had ik een partneralimentatie niet meer dan normaal gevonden. Mijn dochter (15) zit op het vwo en zij kijkt er niet van op dat haar moeder geld verdient en haar vader een was draait. Ik hoop dat zij op mijn leeftijd het hele woord 'partneralimentatie' niet meer kent.

Tussengeneratie

Vrouwen van mijn leeftijd vind ik een echte 'tussengeneratie'. Zij doen hun uiterste best om alles goed te doen: én werken en ook grotendeels de zorg thuis op hun schouders nemen, dat hebben zij immers van hun moeder gezien. Zo’n rolpatroon is ook niet van de een op de andere dag veranderd, hier moeten wij nu met z’n allen vreselijk ons best voor doen.

Alleen als de zorgtaken gelijkwaardig worden verdeeld kan ook van de vrouw verwacht worden dat zij een gelijkwaardig inkomen binnenbrengt. Het is daarom heel belangrijk om deze taakverdeling goed te bespreken én om ook juridisch juist vast te leggen.

Overgangsregeling

Een overgangsregeling is naar mijn mening een goede optie, net als destijds bij de Anw (Algemene nabestaandenwet, red.) is gebeurd. Dat wil zeggen dat je hier alleen voor in aanmerking komt als je voor een bepaald jaartal geboren bent. Pas als de ouderwetse rolverdeling echt is verdwenen kan ook afscheid genomen worden van een ouderwetse regeling als partneralimentatie."

*Jacqueline van der Vorm (40) is fiscaal econoom, financieel planner en familie mediator. In haar praktijk begeleidt zij stellen bij de financiële afwikkeling van hun scheiding en staat vrouwen in vechtscheidingsprocedures bij.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.