Nieuws/Vrouw
1745949753
Vrouw

Groomen via Instagram: 'Ik moet iets bekennen... Ik houd van hele jonge meisjes'

Groomen via Instagram: 'Ik moet iets bekennen...ik houd van hele jonge meisjes'

Groomen via Instagram: 'Ik moet iets bekennen...ik houd van hele jonge meisjes'

Zondagavond, mijn vingers swipen over mijn telefoonscherm en ik gluur via de digitale wereld binnen bij andere huiskamers. Heerlijk vind ik dat. De televisie blijft regelmatig lange tijd onberoerd als ik me weer verlies in de online wereld van de mensen die ik zorgvuldig bij elkaar verzameld heb.

Groomen via Instagram: 'Ik moet iets bekennen...ik houd van hele jonge meisjes'

Groomen via Instagram: 'Ik moet iets bekennen...ik houd van hele jonge meisjes'

Opeens krijg ik een melding van een verzoek tot contact. Dat is dus niet iemand die ik volg en het wekt mijn nieuwsgierigheid direct. Er staat: ‘Ik moet iets bekennen…’

Ik houd van jonge meisjes

Vreemde openingszin, maar oké. Ik stuur terug: ‘En dat is?’ ‘Ik houd van jonge meisjes.' Ik voel nattigheid, maar vraag nog even: ‘Jong, als in hoe jong precies?’ Hij vraagt heel stoer: ‘Wat denk je?’ en ik zeg lichtelijk geïrriteerd dat ik het van hem wil horen. '14,15 jaar', zegt hij…

Als ik vervolgens vraag hoe oud hij zelf is, vraagt hij of hij dat echt moet zeggen en dat bevestig ik. Er moet natuurlijk helemaal niets in zo’n gesprek maar toch krijg ik een antwoord: hij is 31 jaar... Als ik hem vraag naar zijn redenen om jonge meiden via Instagram aan te spreken, krijg ik te horen dat ze hem leuk lijken en als het gesprek vordert, geeft hij aan dat hij het vaker doet en het liefst met deze meisjes afspreekt.

Blokkeren die engerd

Ik, moeder van een meisje van 4 jaar, ben al bij zijn tweede bericht fiks geërgerd en mijn eerste gedachte was: BLOKKEREN die engerd. Maar mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn irritatie en ook neemt een verantwoordelijkheidsgevoel de overhand. Iets in mij zegt dat ik meer van deze jongen te weten moet komen, zodat ik hem wellicht kan aangeven bij de politie en hij geen slachtoffers (meer) kan maken.

Naast het feit dat hij overduidelijk hartstikke blind is (want hallo, ik zie er misschien niet uit als 35 jaar maar voor 14 jaar kan ik ook zeer zeker niet door), gok ik dat deze jongen roekeloos te werk gaat. Gewoon 20 profielen van meiden een berichtje sturen en maar kijken of en van wie je respons krijgt.

8 jaar gevangenisstraf

Ik stuur hem dat hij strafbaar is. Een man van 31 jaar die kinderen leuk vindt op de manier waarop hij aangeeft, is niet oké. Het feit dat hij contact met ze zoekt, is ook niet oké. Ik zeg dat ik het naar voor hem vind dat hij deze gevoelens heeft en dat ik hoop dat hij geholpen wordt, maar dat hij deze hulp wel zelf moet inschakelen. Piepjonge meiden via internet benaderen om af te spreken, is strafbaar.

Hij zegt: 'Ze zijn minstens 14/15 hoor...valt toch wel mee? Het is maar een getal!’ Na mezelf weer van de grond te hebben geraapt omdat ik écht niet kan begrijpen dat iemand zulke dingen zegt, stuur ik hem de volgende tekst die ik vond op het wereldwijde web:

‘Handelingen met minderjarigen van twaalf tot zestien die bestaan uit het buiten echt plegen van ontucht zijn verboden. Dit geldt zowel voor vrijwillige handelingen als voor onvrijwillige handelingen. Maximumstraf: 8 jaar gevangenisstraf. Ook verboden is het op bijvoorbeeld internet voorstellen van een ontmoeting met iemand in deze leeftijdscategorie met het oogmerk om seksuele handelingen te plegen wanneer daar reeds enige handeling is verricht om deze ontmoeting te verwezenlijken. Dit wordt ook wel ‘grooming’ genoemd. Maximumstraf: 2 jaar gevangenisstraf.’

Met de begeleidende tekst: 8 jaar gevangenisstraf...'Maar het is maar een getal natuurlijk.' Zijn antwoord: ‘Ik ben hierdoor nog nooit in de problemen gekomen, haha.’

Grooming

Het gesprek ging zo nog een tijdje door. Hij schold mij een aantal keer uit, maar gaf mij ook het gevoel dat hij zijn verhaal wilde doen. Ik weet verder niets van deze jongen/man en weet niet eens of zijn verhaal wel echt waar is. Maar toch ben ik wel geschrokken. Dit gebeurt namelijk aan de lopende band. Ik had zomaar dat meisje van 14 jaar kunnen zijn. Een jong en kwetsbaar meisje dat gevoelig is voor gladde praatjes van een ‘groomer’, want zo noemen ze dit soort types.

Ik vind het walgelijk dat het dit soort types zo verdomde makkelijk wordt gemaakt om jonge meiden (en jongens) te benaderen. Zo vaak heb ik geroepen dat ik niet zeker wist of ik wel een kind wilde krijgen in deze tijd. Ik hoor mezelf nog zeggen: "Vroeger hoefden we enkel op te passen voor de kinderlokker die bij school stond of in het park liep, nu zitten ze overal en ze zijn zo onzichtbaar!"

Maar geen kinderen krijgen is geen optie, we krijgen ze wel en we moeten ze als volwassenen helpen in het vinden van een weg online. Ervoor zorgen dat het zo veilig mogelijk is, misschien weleens ruzie maken omdat je iets moet controleren, maar blijf vooral altijd communiceren! Jij als ouder/verzorger bent niet de vijand, dus zo moet je je ook niet opstellen.

Naar de politie

Het verhaal is nog stukken langer en zorgelijker: ik vond via wat speurwerk een Facebook-profiel en het lijkt erop dat deze jongen is wie hij zegt te zijn. Ik ben met mijn verhaal, screenshots en gevonden Facebook-profiel naar de politie gestapt.

Naast dat ik hoop dat deze engerd (als het hele verhaal waar is) van het web wordt gehaald en onder de loep wordt genomen, hoop ik ook vurig dat hij hulp krijgt. Dit soort gevoelens zijn niet oké en zullen vast ook bij hem een worsteling opleveren tussen verstand en gevoel. Mocht het om een ordinaire 'internettroll' gaan, wat ik betwijfel, zal de politie dit wel uitgezocht krijgen en heb ik in ieder geval mijn best gedaan.

Ben jij slachtoffer van grooming? Schakel hulp in via: Slachtofferhulp Heb jij seksuele gevoelens voor minderjarigen? Je kunt zelf hulp inschakelen via: Stop it now!

Jij op VROUW

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.