Nieuws/Vrouw
174627114
Vrouw

Feminist en thuisblijfmoeder tegelijk... 'Een feminist mocht ik mezelf niet meer noemen'

Kun je feminist zijn en tegelijkertijd thuisblijfmoeder? Chantala Blinker (moeder van zes kinderen) vindt van wel maar miste weleens steun van andere vrouwen. Ze schreef er een lezerscolumn over.

"Ik ben feminist, altijd geweest. Ik ben ook een moeder. Ik heb ambities en inmiddels een fulltime baan. Ook was ik langvoedster en stay-at-home-mom tot mijn kinderen naar school gingen en ik een andere invulling aan mijn dagen wilde geven. Stuk voor stuk bewuste keuzes waarvoor ik meer dan eens door mijn mede-feministen op ben aangesproken.

Van recht naar plicht

Het feminisme is een stroming die streeft naar gelijke rechten en mogelijkheden voor vrouwen zoals deze gelden voor mannen. Dacht ik. Blijkbaar is het nastreven van gelijke rechten ergens onderweg omgeslagen.

Van recht naar plicht om als feminist continu praktiserend te voldoen aan ongeschreven randvoorwaarden. Fascinerend hoe het werkt wanneer een grote groep strijdt voor rechten. Het lijkt erop dat wanneer dat recht eenmaal behaald is je alle keuzevrijheid verliest en het recht een plicht wordt.

Vrijheid als vrouw en moeder

In de loop der tijd heeft mijn kernwaarde van feminist zijn een totaal andere waarde gekregen, namelijk de vrijheid om te kiezen hoe ik als vrouw en moeder mijn plek inneem, zonder randvoorwaarden. Soms jaren thuis als moeder, twee kindjes aan de borst.

Een wereld van veiligheid en liefde waarborgend voor hen die mij lief zijn. Een feminist mocht ik mezelf van velen niet meer noemen. Het gekke is misschien wel dat ik me meer dan ooit realiseerde dat ik feminist ben in hart en nieren, maar wel een die ook daadwerkelijk de touwtjes in handen heeft. Met mijn kindjes met zijden strikmutsjes en gehuld in wolletjes, samen slapend, kindjes dragend, niet werkend en tegelijkertijd vol van ambities.

Eigen foto

Eigen foto

De ruimte

Ik nam de ruimte om mijn moederschap in te vullen op een wijze die mijn hart blij maakt. Toen heb ik mijn tribe van feministen gemist. De keerzijde van feminisme; het uitsluiten van vrouwen die gebruik maken van de vrijheid hun recht niet als een verplichting te zien.

Vandaag maak ik een dansje. Voor alle vrouwen. Voor al onze verschillen, laat onze diversiteit de gemeenschappelijke deler zijn! Dat we invulling kunnen geven aan ons vrouwzijn, ons moederschap, onze carrières op een wijze die ons draagt en laat groeien.

Fan

Zonder randvoorwaarden, nou ja eentje dan, dat we elkaar mogen bekrachtigen en steunen in het realiseren van alles wat wij in potentie zijn. Ik ben fan van jou:, de thuisblijfmoeder, de langvoedster, de carrieèretijger, de zoekende moeder, de moeder met of zonder dromen.

Feminisme gaat over zoveel meer dan gelijke rechten. Feminisme gaat over een collectief van mensen die vanuit behaalde rechten mogen genieten van de keuzevrijheid, een tribe die zonder oordeel je rug heeft. Liefdevol en dragend.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een lezerscolumn schrijven?

Dan kan dat hier!

Deze column verscheen ook op Kiind.nl.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.