Nieuws/Vrouw
174778853
Vrouw

Hoe overleeft je relatie een affaire?

Beyonce en Jay-Z

Beyonce en Jay-Z

Beyoncé en Jay-Z zeggen sterker uit de affaire van manlief te zijn gekomen. Hoe doe je dat zonder kleerscheuren? We vroegen het relatietherapeut Petra Deij: “De relatie wordt wel anders, maar soms ook steviger, omdat je samen door een crisis heen bent gegaan.”

Beyonce en Jay-Z

Beyonce en Jay-Z

Niet iedereen lukt dat. Zo kijkt Melania alsmaar zuurder naarmate meer vrouwen naar voren komen die claimen een slippertje te hebben gemaakt met haar man, president Trump. Ook gaan er geruchten dat het stel uit elkaar gaat.

Verder na een affaire

Relatietherapeut Petra Deij schreef een boek over het onderwerp ‘Verder na een affaire’ en ziet op jaarbasis tientallen stellen die hulp bij haar zoeken na een verhouding van een van de partners.

Recente cijfers zijn er niet zegt ze, het onderwerp is lastig in statistieken te vatten: “Of het moet om een oud Amerikaans onderzoek gaan, daaruit blijkt dat tweederde van de relaties met ontrouw te maken krijgen. Voor die cijfers durf ik mijn hand niet in het vuur te steken, maar dat veel mensen er mee te maken krijgen, is een feit. Iedereen kent wel iemand in de omgeving bij wie deze problematiek speelt of speelde.”

Schaamte

Vreemdgaan, het is een populair onderwerp aan de borreltafel, maar je zal zelf niet snel bekennen dat jij ook bedrogen bent of zelf ontrouw bent geweest.

Petra Deij daarover: “Het onderwerp is omgeven met schaamte en schuld. Schaamte omdat je je afvraagt wat het zegt over jou; of het jou tot een slecht persoon maakt als je de fout in bent gegaan. Ook bij de trouwe partner is er schaamte. Schaamte dat het is gebeurd. Je wilt het vaak ook niet vertellen, niet de vuile was buitenhangen. Het is moeilijk om te delen.”

Toch bij hem blijven

Redenen om bij een ontrouwe partner te willen blijven zijn heel divers, volgens de deskundige. “De liefde gaat niet direct over als ontrouw jou overkomt. Je hebt een leven samen opgebouwd. Het is niet makkelijk afstand te nemen van de partner met wie je bijvoorbeeld kinderen hebt.

De groep die ik zie, worstelt vaak met beschaamd vertrouwen en geschonden intimiteit. De trouwe partner vraagt zich af welke plek hij of zij nog inneemt. Hoe zit het nog met de emotionele intimiteit en de seksuele intimiteit? Het herstellen van vertrouwen is altijd moeilijk. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.”

Vergeving

“Zoeken naar vergeving: hoe doe je dat? Daalt het neer? Of moet je er werk voor verzetten? Is vergeven een werkwoord? De houding van de ontrouwe partner ten aanzien van de trouwe partner is belangrijk. Soms heeft de ontrouwe partner de neiging om alles te bagatelliseren. Die gaat zeggen dat het niet zoveel voorstelde of dat het niet zoveel uitmaakt. Terwijl het voor de trouwe partner wél veel uitmaakt.”

Aandeel

“Het beste is als je allebei kijkt naar jouw aandeel. De ontrouwe partner moet de verantwoordelijkheid voor de affaire nemen, maar beiden moeten voor het herstel van de relatie samen kijken naar de relatie vóór het misging.

De ontrouwe partner kan het niet in zijn eentje goedmaken. Dat kan voor de trouwe partner wel eens oneerlijk voelen. Hij denkt bijvoorbeeld: ‘zij is vreemdgegaan en ik zit met de brokken’, maar ook hij moet in dit geval aan de bak.”

Falen

Volgens Petra Deij is het niet zo dat het vaker de man is die vreemdgaat: “Ik zie ook vaak genoeg dat de vrouw een affaire is begonnen. De redenen daarvoor kunnen legio zijn. Bijvoorbeeld omdat de relatie niet goed loopt. Soms wordt er, al dan niet bewust, vreemdgegaan om de relatie onder druk te zetten.

De ontrouwe partner kan niet duidelijk maken dat hij of zij bepaalde gevoelens of behoeften mist. Dat de relatie niet vervullend is - en vervolgens zoekt diegene dat bij een ander. Als die behoefte bij een ander wel gehoor vindt, kan daar een relatie uit ontstaan.”

Libido

“De reden kan natuurlijk ook seksueel van aard zijn. Dat je in libido verschilt met je partner. Zo kan de man meer seksuele behoefte voelen en weet hij dat niet goed duidelijk te maken. In plaats van dat met elkaar uitwerken, gaat hij het ergens anders halen.”

Protestaffaire

“Sommige mensen hebben de diepe overtuiging dat de relatie toch wel zal eindigen, die willen dan iets achter de hand hebben. Je hebt ook ‘protestaffaires’ waarin de ontrouwe partner vreemdgaat uit protest, omdat hij of zij vindt dat er niet genoeg aandacht voor hem of haar is.

Vaak is het niet de bedoeling dat de affaire geheim blijft, maar wil de ontrouwe partner iets duidelijk maken. Dan krijgt de trouwe partner te horen ‘als je er meer voor mij was geweest, had ik dit niet hoeven doen’. Eigenlijk wil deze ontrouwe partner een affaire met de eigen partner, maar die geeft gevoelsmatig niet thuis. Dan maar een schokeffect, denkt hij of zij.”

Geheim

“Soms kan het vijftien jaar geleden zijn gebeurd en is het slippertje eenmalig geweest. Maar de ontrouwe partner kan dan toch niet meer leven met het geheim dat tussen beiden staat. Dat schaadt niet alleen de relatie, maar ook hem of haar persoonlijk. Als je leeft met een geheim, houd je een deel weg van je partner. De tróuwe partner kan zich op zijn of haar beurt afvragen wat dan nog wel en niet klopt in de relatie. Soms vallen met terugwerkende kracht de kwartjes.”

Oerpijn

“Sommige stellen redden het niet,” weet Petra Deij. “Het hangt ook af van de affaire. Hoe lang heeft die geduurd? Is er één keer vreemdgegaan of heeft het jaren geduurd? Ik hoorde van iemand dat vreemdgaan voelt als een diepe pijn, een oerpijn. Het heeft invloed op je gevoel van veiligheid en gehechtheid.”

Leven in een leugen

“Je vertrouwen in de ander is een gok. Net als het geloof. Je hebt nooit echte zekerheid, maar het is moeilijk als blijkt dat je die ander niet echt kende. Dat het ineens anders is dan je dacht. Dat doet iets met je zelfbeeld en kan niet altijd verwerkt worden.

Ik hoorde van een vrouw die vijf jaar lang was bedrogen, dat ze het ’t ergst vond om vijf jaar in een leugen te hebben geleefd. Wat zei het over haar, dat ze de signalen niet had opgepikt?

Toch kan één keer vreemdgaan er net zo hard inhakken. Gelukkig komen tot mijn plezier en verbazing veel mensen er toch overheen. Ik zie dat dat lukt. De relatie wordt wel anders, maar soms ook juist steviger, omdat je samen door een crisis heen bent gegaan. De affaire dwingt je naar de relatie te kijken en je ziet dat de schakels daarna vaak sterker zijn.”

Heb jij meegemaakt dat je partner is vreemdgegaan of ben je zelf vreemdgegaan en wil je je verhaal delen?

Klik dan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.