Nieuws/Vrouw
1749951400
Vrouw

Cardioloog Janneke Wittekoek: Hartfalen bij vrouwen behandelen is maatwerk

Vrouwen met hartfalen zouden veel minder hartmedicatie moeten slikken. De standaarddosering is nu twee keer te hoog, dat blijkt uit nieuw onderzoek van artsen van UMC Groningen.

De internationale cardiologierichtlijn adviseert nu dezelfde dosering voor vrouwen als voor mannen, maar dat is gebaseerd op medicijnonderzoeken waaraan vooral (80 procent) mannen deelnamen.

Terwijl uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de optimale dosering voor vrouwen ongeveer de helft lager is dan voor mannen. We vroegen cardioloog Janneke Wittekoek wat zij van de onderzoeksresultaten vindt.

Dosering aanpassen

Wittekoek legt uit dat een veel standaard doseringen zijn gebaseerd op onderzoeken voor de gemiddelde man. “In de kliniek krijg ik geregeld vrouwen die een hele lijst hebben van medicijnen waar ze niet tegen kunnen.

Vrouwen hebben eerder last van bijwerkingen. Als we dan de dosering aanpassen, dan gaat het vaak een stuk beter.”

'Absolute noodzaak'

De cardioloog is blij met de onderzoeksresultaten en hoopt dat het een duidelijk signaal afgeeft. “Het is een absolute noodzaak om de behandelrichtlijnen en de protocollen aan te passen.

De meeste protocollen passen niet bij een vrouwenlichaam, omdat de onderzoeken alleen zijn gedaan bij mannen. Je moet of overgaan op persoonlijke geneeskunde of de protocollen op maat maken voor vrouwen.”

Wel waarschuwt ze dat patiënten nooit zelf aan de slag mogen met hun medicijndosering. “Bespreek dit altijd met je huisarts of specialist.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.