Nieuws/Vrouw
1752419075
Vrouw

'Mijn dochter zit in net zo'n situatie als Hannah uit Thirteen Reasons Why'

Jeany en haar dochter Jordan

Jeany en haar dochter Jordan

Naar aanleiding van het Thirteen Reasons Why-artikel van gisteren kregen wij een hoop reacties. Zo ook van Jeany de Heer-Kleijwegt, moeder van dochter Jordan (16) die in een zelfde soort situatie als Hannah uit de serie verkeert. De nieuwe Netflix-serie neemt de kijker mee in het hoofd van een suïcidale middelbare scholier.

Jeany en haar dochter Jordan

Jeany en haar dochter Jordan

“Ik moest wel reageren door de situatie thuis”, vertelt Jeany. “De serie was voor ons zo herkenbaar. Mijn dochter Jordan is niet suïcidaal, maar wel heel depressief en ze heeft anorexia ontwikkeld doordat ze heel gevoelig is en op school voor haar gevoel werd genegeerd.”

Nieuwe klas

“Vroeger was ze heel populair. Ze had genoeg vrienden en vriendinnen en eigenlijk ging alles goed. Maar toen ze na het derde jaar een profiel moest kiezen en in een nieuwe klas kwam, viel ze daar niet goed in de groep. Volgens haar negeerden de mensen haar; als ze iets zei, draaiden ze hun hoofd weg.”

Huilbuien

“Vlak voor de zomer begon ze minder te eten. Wij dachten dat het kwam omdat ze wat strakker in haar vel wilde zitten voor de vakantie. Maar toen we eenmaal weg waren, merkten we dat het niet goed ging. Een nichtje heeft ook anorexia en mijn zus herkende het gedrag van onze dochter."

"In de herfstvakantie kwam de aap echt uit de mouw. Mijn dochter gaf aan dat ze niet meer naar school wilde. Ze noemde het een hel en had huilbuien. Ze vertelde ons dat ze geen vrienden had, wat wij wel geloofden; het viel ons al op dat ze alle tussenuren en pauzes naar huis kwam.”

Dik, vies en lelijk

“Het eten werd steeds minder en ze kreeg huilbuien. Ze zei: ‘Ik voel me genegeerd in de klas en voel me dik, vies en lelijk.’ Omdat ze van zichzelf heel gesloten is, kregen wij er niet veel uit."

"We besloten de school in te lichten en de mentor vertelde ons dat hij het al een jaar in de gaten had. Maar hij had helemaal niks gezegd! Mijn dochter bleef ondertussen herhalen dat ze niet meer naar school wilde omdat ze zich eenzaam en genegeerd voelde. De kinderen in haar klas roddelen over haar en lachten haar uit.”

Geen interesse

“Daarnaast speelde de anorexia ook mee. Ze was gewoonweg te vermoeid om naar school te gaan. Om dit in de klas kenbaar te maken, besloten we dat we een presentatie voor haar klasgenoten wilden geven. We wilden laten zien hoe belangrijk het is om anderen aandacht te geven en wat er anders van komt. Het was niet de bedoeling om de school de schuld te geven, maar puur informatief en zodat het niet nog eens zou gebeuren."

"De school had hier echter geen belangstelling voor. Ze gaven aan dat het niet kon omdat Jordan ‘in drie verschillende klassen zit’. Toen ze binnen de drie weken daarna ontzettend afgleed en met spoed in het ziekenhuis aan de sondevoeding werd gelegd, bleek maar weer hoe weinig de school zich interesseerde in onze dochter. We vertelden het en kregen als antwoord: ‘Bedankt voor de mededeling’.”

Snapchat

“Onze dochter kreeg geen enkel telefoontje, app’je of zelfs maar een kaart, hoewel ze zelfs nog een foto op Snapchat van de sondevoeding had gezet. Voor haar was dit een bevestiging dat ze ‘vies, dik en lelijk’ was en dat ‘niemand me mag’."

"Toen ik later boodschappen deed, kwam ik twee klasgenoten tegen. Ik vroeg ze of ze wisten wat er met mijn dochter aan de hand was. Ze zeiden: ‘O ja, die Snap heb ik wel gezien, ja.’ Maar een briefje kwam er niet."

"Na twee weken kwam er opeens wel een kaart van school, waar mijn dochter natuurlijk heel gemixte gevoelens over had. Aan de ene kant was ze blij, maar aan de andere kant had ze wel zoiets van: nu kan het opeens wel.”

Afgewezen

“We wilden Jordans verhaal toch heel graag aan de orde brengen en vroegen de school nogmaals of we een presentatie mochten geven, met mijn dochter in rolstoel erbij. De insteek was: ‘Ik zat niet lekker in mijn vel en jullie gaven het geen aandacht.’ Iets wat in Thirteen Reasons Why natuurlijk ook heel erg aan de orde komt."

"We werden weer afgewezen en toen kreeg ik van een andere moeder te horen dat het verhaal op school te ronde ging dat mijn dochter zo lang weg was omdat ze was geopereerd aan haar enkel. Hoe kwamen ze daar nou weer bij?!"

"Mijn andere, 13-jarige dochter is high sensitive, wat betekent dat zij zich alle gevoelens om haar heen heel erg aantrekt. Toen ze van school wegbleef zodat ze bij haar zus kon zijn, viel dit de school wél meteen op. Zij heeft daarom iedere week een gesprek met haar mentrix.”

Bitch Ana

“Ondertussen is onze dochter zo depressief dat ze aan de anti-psychotica zit en 24 uur per dag thuis is. Ze is niet zo zeer suïcidaal, al zegt ze in ernstige paniekaanvallen weleens dat ze van een flat wil springen of iets dergelijks. Tijdens zo’n aanval heeft ze een andere stem in haar hoofd. Die noemen wij ‘Bitch Ana’, van anorexia, en je ziet heel duidelijk wanneer die aan het woord is. Het is een beetje Jeckyll & Hide."

"Thirteen Reasons Why maakte op mijn dochter niet zo heel veel indruk. De scènes die wij schokkend vonden, vielen haar amper op. Ik wilde eigenlijk wel dat ze de laatste aflevering met mij en mijn man zou kijken, maar dat wilde ze niet. We hebben daarna wel met haar gepraat; wat vond zij ervan? Maar het bleek niet zo’n diepe indruk op haar te maken als op ons. Zij zat met andere vragen en legde de nadruk helemaal niet op de suicide in het bad.”

24/7 onder toezicht

“Ik ben niet bang dat mijn dochter hetzelfde lot beschoren is. Ze geniet nog te veel van het leven en wil heel graag beter worden. Maar op dagen dat Bitch Ana aan het woord is, hou ik haar wel extra in de gaten."

"Soms zijn we door die stem in Jordans hoofd van zeven uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts bezig om haar te laten eten. Dan neem ik haar in bed om gekke dingen te voorkomen en zie ik dat mijn dochter zichzelf pijnigt. Gelukkig is ze 24 uur per dag onder toezicht, hebben we goede begeleiding, lopen we inmiddels allemaal bij een therapeut en bezoeken we vier keer per week het ziekenhuis.”

Compleet machteloos

“Het toekomstbeeld van Jordan is ook helemaal veranderd. Ze zal geen examens kunnen doen en kan daarom ook niet naar het hbo en eventueel een master halen. Het heeft een enorme uitwerking op haar leven."

"Als ouders ben je eigenlijk compleet machteloos. Wij kunnen onze dochter niet helpen en in ons geval deed de school dat ook niet. We hadden graag gehad dat zij ons eerder hadden ingelicht. Het is natuurlijk niet de schuld van de school, maar ze hebben zeker niet juist gehandeld.”

Realistisch

“De serie is voor ons heel herkenbaar en is volgens ons ook heel realistisch. Kijk maar naar hoe de school in ons geval handelt, maar ook hoe de kinderen zich tegenover Jordan gedroegen en hoe Jordan daar zelf mee omgaat. Hannah betrok alles op zichzelf en dat zien wij ook bij onze dochter."

"Ik zou daarom heel graag zien dat deze serie standaard gebruikt gaat worden als lesmateriaal voor kinderen vanaf een leeftijd of vijftien. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het hun gedrag daadwerkelijk zal veranderen, maar misschien maakt het hen wel bewuster wat pesten en negeren teweeg kan brengen.”

Heb jij ook zo'n heftig familieverhaal? Laat het hieronder weten.

Klik hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.