Vrouw/Praat Mee
1753887852
Praat Mee

Woede om Postcodekanjer, maar wie gunnen we het wel?

De Postcodekanjer van maar liefst 53,9 miljoen viel dit jaar in Glimmen. Een Gronings dorp, waar huizen voor gemiddeld 553.000 te koop staan. En dat levert nogal wat boze reacties op. Vind jij die terecht? Praat mee!

Het dorp, dat 1115 inwoners telt, heeft maar één postcodegebied. Dat betekent dat alle bewoners die meespelen ook winnen. De straat met de winnende postcode 9756AK verdeelt de helft van de hoofdprijs en andere helft wordt verdeeld onder de rest van het dorp. Een koppel heeft zelfs dubbel prijs omdat zij net binnen het dorp verhuisd waren en zowel op hun oude als nieuwe adres een lot hadden.

Boze reacties

Maar terwijl er in Glimmen feest wordt gevierd, regent het op social media boze reacties. Dat de hoofdprijs in een van de rijkste dorpen van Groningen is gevallen, is volgens velen niet eerlijk. "De PostcodeLoterij is een omgekeerde Robin Hood: stelen van de armen en het geld geven aan de rijken", schrijft iemand. "Zo worden de rijken weer rijker", laat een andere twitteraar weten.

Bovendien valt het de mensen thuis op de bank op dat de geluksvogels wel heel laconiek reageren op hun prijzengeld. Gerrit, die 100 euro wint, reageert volgens hen nog enthousiaster op zijn prijs.

Afgunst

Niks nieuws natuurlijk, deze reacties. Als de prijs valt waar het wél hard nodig is, vraagt men zich weer af hoe zo'n familie zich drie loten kan veroorloven. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels kijkt dan ook niet op van dit soort reacties.

"Als iemand wint die minder heeft dan jijzelf, dan vind je dat prima. Je gunt het de mensen die het minder goed hebben", vertelt hij aan Editie NL. "Maar als iemand die naar de voedselbank gaat een dure tv koopt, dan roept dat ook weerstand op." Stiekem gunnen we onszelf die hoofdprijs natuurlijk het allermeest.

Praat mee!

Wat vind jij, is de afgunst begrijpelijk? Bij wie zou jij de prijs het liefst zien vallen? Op een plek waar mensen het hard nodig hebben of gun jij het de mensen uit Glimmen net zo goed?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.