Vrouw/Praat Mee
1760157809
Praat Mee

Kinderopvang weigert niet-ingeënte kinderen: goede zaak of niet?

Kinderopvang weigert niet-ingeënte kinderen: goede zaak of niet?

Kinderopvang weigert niet-ingeënte kinderen: goede zaak of niet?

Kinderopvang Berend Botje vangt geen kinderen meer op als ze niet zijn ingeënt tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR). De Noord-Hollandse keten met meer dan 3000 kinderen op de peuteropvang, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven, is daarmee één van de eerste grote opvangorganisaties die deze maatregel neemt. Met dit besluit loopt de organisatie vooruit op een wet die moet regelen dat kinderopvang niet-ingeënte kinderen moet kunnen weigeren. Wat vind jij ervan? Terecht, of ben je het er absoluut niet mee eens?

Kinderopvang weigert niet-ingeënte kinderen: goede zaak of niet?

Kinderopvang weigert niet-ingeënte kinderen: goede zaak of niet?

In een brief aan alle ouders en verzorgers staat dat vanaf 1 juli kinderen alleen nog toegelaten worden als ze deelnemen aan het volledige Rijksvaccinatieprogramma. "We hebben voordat we deze brief hebben gestuurd, de ouders met niet-gevaccineerde kinderen geïnformeerd."

Heel boos

Een deel van die ouders gaat hun kinderen alsnog inenten. Een ander deel is heel boos, vertelt pedagogisch directeur van Berend Botje Gaby Alberts aan RTL Nieuws. Enkele ouders zullen vanaf 1 juli dus een andere kinderopvanglocatie moeten zoeken.

"Het gaat maximaal om zo'n tien kinderen die niet gevaccineerd zijn. Die ouders hebben aangegeven dat dat ook niet gaat veranderen. Zij vinden dat het hun eigen keuze is. Uiteraard is het vaccineren van je kind je eigen keuze, maar het is ónze keuze om te zorgen voor de veiligheid van alle andere kinderen," zegt Gaby.

Schijnzekerheid

Muriëlle Springer, directeur van Kinderrijk in Amsterdam en Amstelveen, zegt tegen het Parool het besluit te begrijpen, omdat veel ouders ongerust zijn. “Aan de andere kant creëer je ook schijnzekerheid. Jonge kinderen zijn nooit volledig ingeënt.

De BMR-prik krijgen peuters pas na 14 maanden. Daarnaast komen ze hier gemiddeld twee dagen per week. Ze kunnen dus ook op andere manieren geïnfecteerd worden.” Zij neemt deze maatregel dan ook voorlopig nog niet.

Praat mee

Wat vind jij? Is het een terechte beslissing dat Berend Botje geen kinderen meer opvangt als ze niet zijn gevaccineerd? Of creëren ze daarmee inderdaad schijnzekerheid? En vind je dat Berend Botje deze maatregel mag nemen terwijl kinderopvangcentra officieel nog geen niet-ingeënte kinderen mogen weigeren? Praat met ons mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.