Vrouw/Praat Mee
1762590448
Praat Mee

Opvliegers zijn hot... De overgang uit de taboesfeer

Vrouw in de overgang wuift zichzelf koelte toe

Vrouw in de overgang wuift zichzelf koelte toe

Opvliegers zijn hot. Letterlijk en, sinds kort ook, figuurlijk. Het lijkt namelijk wel of het taboe erop aan het verdwijnen is. En terecht: geen enkele vrouw ontkomt er vroeg of laat aan dus kunnen we maar beter gewoon praten over deze periode 'rondom de menopauze' waarin vrouwen nogal eh opvliegend kunnen zijn.

Vrouw in de overgang wuift zichzelf koelte toe

Vrouw in de overgang wuift zichzelf koelte toe

Jenny de Munk (44), 'de vrouw van', schrijft in haar gelegenheidscolumn van VROUW van deze week dat ze al zo'n vier jaar in de overgang zit. Ze vertelt over hitteaanvallen - 's nachts en na het verwijderen van haar baarmoeder ook overdag - en korte lontjes. Zeker met een puberende zoon geen fijne ingrediënten.

Hormonen slikken

Het gebeurt steeds vaker dat (on)bekende vrouwen het onderwerp ter sprake brengen. Waarom zouden we ons er voor schamen? Elke vrouw belandt - de een wat vroeger, de ander wat later - in deze fase. Dus waarom er geheimzinnig over doen? Desondanks verheug ik mij er allerminst op, en mijn thuisfront al helemaal niet; ik heb nu namelijk al geen lontje.

Ik las een keer dat vrouwen die geen kinderen meer konden krijgen vroeger gewoon doodgingen, want ze hadden immers geen waarde meer. Béétje vreemd natuurlijk; als vrouw op leeftijd kun je toch ook nog een leuke bijdrage leveren? Vijftig is immers het nieuwe dertig? Als het bij mij zover is google ik welke hormonen Anita Witzier ging slikken toen zij in de overgang kwam - omdat ze ontzettend depressief werd en niet meer kon slapen. En ga ik vervolgens op een holletje naar de apotheek.

Praat mee

Hoe zit dat bij jou? Hoe kijk jij naar de overgang? Of zit je er al in? Zo ja, hoe ervaar je het? Voel je je nog wel begeerlijk, en ben je dat dan ook echt nog? Hoe gaat jouw partner om met jouw opvliegendheid? Vertel ons, is het echt zo vreselijk? Tips om zonder al te veel kleerscheuren door deze fase (hopelijk) heen te komen zijn uiteraard meer dan welkom! Praat mee...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.