Nieuws/Vrouw
1765557041
Vrouw

Marit: Mijn 'ontsnapping' uit het drukke leven is volledig mislukt

Marit en haar dochters

Marit en haar dochters

Het roer omgooien... We denken er allemaal weleens over, maar doen… da’s best moeilijk. Marit le Noble (53) ging er wel voor. In 2006 was ze te zien in Le Rêve, de voorloper van Ik vertrek. Nog altijd woont ze in Zuid-Frankrijk waar ze - inmiddels in haar eentje - succesvol vakantiehuizen en ingerichte tenten op een wijndomein verhuurt.

Marit en haar dochters

Marit en haar dochters

Marit vertrok in 1999 al vanuit Nederland met haar toenmalige man en baby Pien onder de arm naar Frankrijk, het grote avontuur tegemoet. Later kwam daar nog zusje Loor bij. Elf jaar geleden vond ze Domaine St. Paul le Marseillais in Mèze - 40 kilometer onder Montpellier - en dat was liefde op het eerste gezicht.

De buurman

"We vonden het zo’n mooie plek. Je hoort zomers elke dag de krekels, zo'n rustgevend geluid. Het is een paradijsje midden in een wijngaard, vlakbij de kust en mooie historische plaatsjes en grotere steden."

"De eerste jaren deden we de wijn er nog bij, maar na mijn scheiding zijn de wijngaarden verkocht aan de buurman. Ik was altijd al van het campinggedeelte, dus dat ben ik blijven doen. Ik vind het heel erg leuk om het mensen naar de zin te maken, dat alles leuk en goed is. Ik doe dat al jaren met veel plezier."

Vriendinnengroepjes

En met succes: "Het draait heel erg goed, elk jaar zit ik vol. Ik wil me nu in het voor- en najaar gaan richten op stellen zonder kinderen of vriendinnengroepjes die lekker willen winkelen in Pézenas of Montpellier, of juist willen genieten van de prachtige omgeving."

"In de zomermaanden juli en augustus hebben we de gezinnen die tijdens de schoolvakantie komen. Velen zijn inmiddels vaste gast, komen al een aantal jaar achtereen. Tot hun kinderen tiener zijn en wat avontuurlijkers willen."

Nederlandse vriend

Haar meiden zijn inmiddels 19 en 16 en wonen nog thuis. "We hebben daar misschien wel iets te naïef over gedacht toen we vertrokken. We besloten 'hup we gaan', zonder er echt over na te denken. Mijn kinderen, bijvoorbeeld, zijn helemaal geworteld en Frans geworden. Ze spreken onderling Frans en hebben hier hun vrienden en vriendinnen."

"Ik heb zelf wel het gevoel dat ik altijd een Nederlandse blijf. Ik heb een Nederlandse vriend en daardoor kom ik nog regelmatig in Nederland. Heerlijk want ik mis het nog altijd om even lekker te kunnen afspreken met mijn vriendinnen, even een wijntje drinken. Gelukkig hebben we via de telefoon en Skype nog veel contact."

Olijfgaard met mini-huisje

Over haar Franse avontuur schreef Marit al twee boeken. "Ik zou graag een derde boek schrijven, omdat ik daarna al weer heel wat heb beleefd. Zo heb ik eind vorige zomer alles verkocht en verhuisde ik naar een kleine olijfgaard met daarop een huisje, waar ik ingerichte tenten wilde neerzetten voor de verhuur."

"Maar de vrouw die Domaine St. Paul le Marseillais kocht kreeg haar financiering niet rond en toen moest ik terug verhuizen. Daar kan ik echt een boek over schrijven, over alles wat ik toen heb meegemaakt."

Een hele andere mentaliteit

"Fransen hebben een hele andere mentaliteit. Wij zijn veel directer, zijn van het gelijk aanpakken. Fransen zijn veel relaxter, gaan er eerst nog een nachtje over slapen en nemen vaak geen verantwoording. Die zitten echt anders in elkaar."

"Wij gaan maar door. Ik ben ook weleens moe en dan moet er nog van alles gebeuren. Soms vraag ik me af 'Hoe ga ik het allemaal doen?', maar het komt altijd weer goed."

"Ik doe veel zelf, kan inmiddels zelfs tegelzetten. Het is hard werken, dus het idee om uit het drukke Nederlandse leven te ontsnappen is volledig mislukt. Maar daar heb ik dan toch een prachtige plek voor terug gekregen."

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.